Glasnøglen af Alex Karl Morell

Glasnøglen af Alex Karl Morell

Det handler om fugle, jordfaldshuller og en usb-nøgle i en af de mest overraskende romaner jeg har læst længe

Kathrin Lindgaard er amatør-ornitolog og bruger det meste af sin fritid på at kigge på fugle. Det levner ikke meget tid til bollevennen Jonas, som er frustreret over Kathrins manglende lyst til et dybere forhold. Men Kathrin har andre ting at bekymre sig om. Hendes mor er død og lejligheden skal tømmes, men mere vigtigt er det, at hun har opdaget, at fuglene er begyndt at opføre sig mærkeligt. Ikke dem alle og ikke hele tiden, men til gengæld virker det til, at de underlige fugle findes over hele verden.

For at finde ud af mere kontakter hun journalisten Jesper Bastholm, der er opholder sig i Thailand. Her har han skrevet en artikel om et mystisk jordfaldshul, der tilsyneladende tiltrækker de underlige fugle. Jespers privatliv er faldet fra hinanden, og det er hans karriere også i gang med. Han svarer dog Kathrin – mest fordi hun ser flot ud på sit Facebook-billede – og det bliver starten på en tsunami af hændelser.

Pludselig er de begge i myndighedernes (?) søgelys, og efterhånden som de graver sig længere ned i sagen om de underlige fugle fra hvert deres land, opdager de et verdensomspændende net af løgne, mord og cover-ups.

Glasnøglen er en af de mest overraskende romaner, jeg har læst i mange år. Jeg havde slet ikke forudset, hvor historien ville ende. Alligevel følte jeg mig på ingen måde snydt, og det skal forfatterene have ros for. Det er ikke tit, at det lykkes.

Romanen fortælles skiftevis fra Kathrins og fra Jespers synsvinkel. Kapitlerne er korte, hvilket er med til at give romanen pace. Samtidig tilføjer de skiftende synsvinkler en voksende følelse af suspense, fordi der konstant er en cliffhanger at vende tilbage til.

Der er mange tråde i plottet, og jeg må indrømme, at jeg ikke kunne overskue alt hele tiden. Der er også enkelte tidspunkter, hvor forfatterne lader nogle ualmindeligt heldige tilfælde råde for deres personer. Men alt det gør ikke spor, for historien fortælles så spændende, og er overordnet set så fascinerende at jeg bare slugte den.

Bibliotekernes lektørudtalelse kalder Glasnøglen for: “en sitrende thriller med et pragtfuldt, vidtløftigt og anderledes plot” og “en fin balance mellem svag munterhed, skæbnetro og rædsel.” Jeg kan ikke være mere enig. En stor anbefaling her fra.

Alex Karl Morell er et pseudonym for to etablerede danske forfattere, der normalt skriver indenfor helt andre genrer.

Om Glasnøglen:

Udgivelsesår: 21.09.2018
Forlag: Bindslev, 319 sider
Omslag: Jakob Hjort

Læs også:

Og jeg saa en ny himmel af Philip Hallenborg
Varslet af Liz Jensen
Kimære af Gert Nygårdshaug
Udryddelsen af Kazuaki Takano
Udslettelse af Jeff VanderMeer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.