maj 2017
M T O T F L S
« apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arkiver

Blot en drengestreg af Villy Sørensen

Villy Sørensen var en markant personlighed i dansk kulturliv gennem et halv århundrede. Han stod bag flere kulturpolitiske projekter, bl.a. tidsskriftet “Vindrosen”, som han i perioden mellem 1959 og 1963 redigerede sammen med Klaus Rifbjerg. I 1962 modtog han Det Danske Akademis pris og fra 1965 var han medlem af Akademiet. I 1974 modtog han Nordisk Råds litteraturpris, og i 1979 blev han æresdoktor ved Københavns Universitet.

Det virker måske lidt underligt, at jeg omtaler ham her på Gyseren.dk, men i 1953 udgav han novellen “Blot en drengestreg”, som jeg netop har læst i en genudgivelse fra 1996, der er illustreret af Pernille Kløvedal Helweg. Og her er efter min mening tale om absolut horror.

To drenge hører deres forældre fortælle om en onkel, som pga. blodforgiftning får amputeret et ben. De er meget fascineret af tanken om disse små baciller (som lillebroren kalder batterier og storebroren kalder bakciller), så da de en dag møder en mindre dreng, som slår foden, er de straks klar til at hjælpe ham, så hans ben ikke bliver inficeret. De tager ham med hjem for at save hans ben af, men det går ikke helt så let som forventet.

Historien er barsk i sig selv, men med Pernille Kløvedal Helwegs akvareller stiger rædslerne til uanede højder. Det er ganske enkelt fremragende, og viser at horror ikke behøver at involvere overnaturlige monstre eller skrækindjagende mordere for at være effektiv.

Læs mere om Villy Sørensen på Wikipedia

Besøg Pernille Kløvedal Helwegs hjemmeside

Om bogen:

Udgivelsesår: 1996
Omslag: Pernille Kløvedal Helweg

3 Svar to “Blot en drengestreg af Villy Sørensen”

  • “Blot en drengestreg” er en af de mest hjerteskærende og barske noveller jeg nogensinde har læst.

    Jeg læste den første gang som elev i folkeskolen og jeg har aldrig glemt den.

    Gid jeg havde skrevet den! 🙂

  • Jeg er sikker på, at du engang vil servere en ligeså fantastisk historie 🙂

  • Mille:

    Jeg havde den i Dansk undervisning i folkeskolen (født i 1962) og glemmer den aldrig – desværre ikke for det positive. Havde vi dengang været lige så prop-fodret med blod, modbydeligheder, indvolde, gys og grusomme historier som vi er i dag (taler om tv2 News!) havde jeg sikkert ikke tænkt på “Blot en drengestreg” med tårer i øjnene som jeg stadig gør ! Er ikke min daværende Dansk lærer taknemmelig for lige den introduktion !

Skriv en kommentar