Danske horrorudgivelser 2022

Igen i år har jeg forsøgt at lave en oversigt over årets danske horrorudgivelser 2022.

Jeg har kun medtaget de titler, som retter sig mod voksne (og unge) og kun udgivelser af danske forfattere. Til gengæld har jeg også medtaget udgivelser, som ikke nødvendigvis er decideret horror, men som alligevel indeholder elementer af horror.

Jeg modtager meget gerne tips om relevante titler, som jeg har overset. Herunder både bøger, tegneserier og ebøger.

Danske horrorudgivelser 2022

Contents

Danske horrorudgivelser 2022

1900 – et århundredes tusmørke
1900 : et århundredes tusmørke / red. Steen Langstrup, Henrik S. Harksen

2 Feet Entertainment, 2022. – 288 sider

Igennem 10 noveller skildres det tyvende århundredes gys, årti for årti. Novellerne fanger alt det, der gemmer sig i tusmørket.

Bidrag af: Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow og Jonas Wilmann.


Absurd #8, omslag af Lauge Eilsøe-Madsen
Absurd #8

Forlaget Afkom, 2022. – 118 sider

Absurd-serien både udfordrer og underholder, samtidig med at vi bliver introduceret for nye, spændende illustratorer.  

Bidrag af: Henriette Westh, Karsten Brandt-Knudsen, Pelle Gedtek, Lauge Eilsøe-Madsen, Danni Barslund Christensen, Martin Leig Andersen, Bjarke Friis Kristensen, Rasmus Julius, Steven Plato, Erik Olsen og Dennis Frederiksen. Forsiden er tegnet af Lauge Eilsøe-Madsen


Absurd #9
Absurd #9

Forlaget Afkom, 2022. – 62 sider

Absurd-serien både udfordrer og underholder, samtidig med at vi bliver introduceret for nye, spændende illustratorer. 

Bidrag af: Henriette Westh, Hannah Woetmann Bitton, Adam Yeater, Simon Petersen, Steph Dumais, Rikke Madi Riising, Kenneth Ladekjær og Danny Ferbert. Forsiden er tegnet af Steven Plato.


Jekyll & Hyde genfortalt af Kenneth Bøgh Andersen
Jekyll & Hyde genfortalt af Kenneth Bøgh Andersen, illustreret af Rasmus Jensen

Politiken, 2022. – 214 sider (Originaludgave: 1886 af Robert Louis Stevenson)

Ondskaben slumrer i ethvert menneske. Men hvad sker der, hvis nogen vækker denne ondskab og sætter den fri? Tro mod originalen genfortæller Kenneth Bøgh Andersen gyserklassikeren “Dr. Jekyll & Mr. Hyde”.


Med døden til følge af Lars Daneskov
Med døden til følge af Lars Daneskov

Gutkind, 2022. – 172 sider

Livas storebror døde i en ulykke for tre år siden. Men nogle gange er det som om, hun kan mærke ham i nærheden alligevel. En gysende fortælling om sorg og savn og om forpligtelsen til at leve videre, også når andre dør. 


Børn af havet af Leon S. Dantoft
Børn af havet af Leon S. Dantoft

Leitura, 2022. – 365 sider

Hvad er det for et mørkt væsen Frank prøver at undgå, da han springer i havet fra en boreplatform i Nordsøen? Og hvad er det for et forhold der binder Frank og Klara sammen? Dystre hemmeligheder lurer over Esbjerg.


Skoven af Sarah Engell
Skoven af Sarah Engell

CarlsenPuls, 2022. – 187 sider

Det er sidste skoledag, og sammen med klassekammeraterne er Ask taget i Dyrehaven for at varme op til aftenens fest. Emma, som Ask er vild med, går ind i skoven for at tisse, men vender ikke tilbage. Ask går ind for at lede efter hende, men pludselig er skoven en labyrint, som han ikke kan finde ud fra igen.


Noter om at overleve af Christian Engkilde
Noter om at overleve af Christian Engkilde

Silhuet, 2022. – 366 sider

16-årige Helene er irriteret over at skulle bruge weekenden på at besøge sin far i København. Men da en kæmpe naturkatastrofe rammer byen får hun pludselig brug for sin far. Nu handler alt bare om at overleve.


Frygtelige fynske fortællinger / red. Nils Anker Tønner-Oldefar
Frygtelige fynske fortællinger : [Bind] 2 : Alt godt fra havet / red. Nils Anker Tønner-Oldefar

Ildanach, 2022. – 273 sider

16 gysernoveller der kredser om temaet “alt godt fra havet” – der er både mystiske lig, monstre fra havet og underlige skulpturer, samt en masse blod og uhygge.

Indhold af Maria Sofie Henriksen, Gry Oustrup, Christine Godman, Karsten Brandt-Knudsen, A. Silvestri, Karina Sund Laustsen, Thomas Stodal, Niels Kjærgaard, Kasper Grandetoft, Jakob Alexander Brahm, Jane Mondrup, Torben Magnild Husum, Sophie Vahl, Anne-Mette Brandt og R.H. Jørgensen.


Derfor hader jeg december af Luna Harley
Derfor hader jeg december af Luna Harley

Klippe, 2022. – 440 sider

Gymnasiepigen Astrid hader december og ikke kun fordi, hun har fødselsdag juleaften. For det var netop på selve juleaften, at der skete noget frygteligt i hendes familie. Nu vender det tilbage!


Gruopvækkende fortællinger fra rabarbermørket af Christian Henry
Gruopvækkende fortællinger fra rabarbermørket af Christian Henry

Fahrenheit, 2022. – 120 sider

Agenterne Molly og Sculder, actionhelten Rocco, zombier, Tom Cruise og horror a la Lovecraft.


Hans død er aldrig permanent af Unna Hvid
Hans død er aldrig permanent af Unna Hvid

BoD, 2022. – 80 sider

Fortælleren A.K. ankommer til spøgelsesbyen Zeitz for at bo på kunstnerresidensen Nudelfabrik. Efter kort tid i byen opdager han, at noget ældgammelt og ondt har hjemme her.


Fede svin af Nikolaj Højberg
Fede svin af Nikolaj Højberg

Kandor, 2022. – 212 sider

6 horrornoveller som alle undersøger menneskeskæbner, der er fanget i usædvanlige livssituationer, som de gerne havde været foruden.

Indhold: Bedre sent end aldrig, Jobsamtalen, Hilsen den sure skid til højre, Firmaets mand, Fartdjævlen, Mor, Fede svin


Dødens dal - Udhængt 2 af Per Jacobsen
Dødens dal af Per Jacobsen

HumbleBooks, 2022. – 300 sider (Udhængt, #2)

Verden er indtaget af aliens, der har forvandlet politiet til koldblodige mordere og inficeret alle børn med noget mystisk.

Udhængt-serien: Udhængt #1, Dødens dal #2, Den sidste dråbe #3


Den sidste dråbe - Udhængt 3 af Per Jacobsen
Den sidste dråbe af Per Jacobsen

Humblebooks, 2022. – 303 sider (Udhængt, #3)

Randall vil gøre alt for at redde sin søn, så han og David er på vej til et militært forskningscenter i Maryland i håbet om, at forskerne kan finde et middel til at bekæmpe det, der har inficeret børnene. 

Udhængt-serien: Udhængt #1, Dødens dal #2, Den sidste dråbe #3


Natradio af Niels Kjærgaard
Natradio af Niels Kjærgaard

EnterDarkness, 2022. – 167 sider (Apokalypse-serien, #1)

Den lille landsby Lindsted er langsomt ved at blive overtaget af noget umenneskeligt. En mystisk sygdom raser blandt landsbyens beboere – en virus, der overføres ved bid og giver den smittede lyst til at bide andre.


Power to X af Dennis Gade Kofod
Power to X af Dennis Gade Kofod

People’s, 2022. – 310 sider

En kvinde er blevet myrdet på Bornholm, og den synske Joan Kofoed Stine undrer sig over den manglende sjæl. Hun fornemmer at sort magi er på spil og mistænker den profithungrende havneformand.


Mit indre øje af Anna Laurine Kornum
Mit indre øje af Anna Laurine Kornum

Afart, 2022. – 68 sider

En tegneserie med korte fortællinger i en postapokalyptisk verden om en datter, der ser sin familie gå i opløsning pga. sygdom og en ond stedmor.

Indhold: Cirklen, Ønsket, Det mørke hjerte, Tanker om atombomben


Voks af Michael Kousgaard
Voks af Michael Kousgaard

Superlux, 2022. – 296 sider

En lidt gakket og vildt underholdende historie om en hårvoks, der slår folk ihjel og lader dem genopstå som zombier. Plottet twister sig som en hårtot, der ikke vil blive i elastikken, mens historien udvikler sig mere og mere grotesk frem mod den uforudsigelig slutning.


SMS af Steen Langstrup
SMS af Steen Langstrup

2 Feet Entertainment, 2022. – 104 sider

Når vi taler horror, er det ikke til at komme uden om Steen Langstrup, som var med til at sparke gang i dansk horror for voksne i 1990’erne. Langstrup har aldrig været bange for at eksperimentere, så selvfølgelig var han også med, da forlaget SMS-Press begyndte at udgive sms-noveller i 2010’erne. Hans første sms-udgivelse var El Daemon i 2011. Siden fulgte flere, og nu har han samlet sine fem sms-tekster i bogen SMS.

Indhold: El Daemon, 2011; I morgen skal du dø, 2012; Pakken, 2014; Hjem til jul, 2014; Læg nu smukt din hånd i min, 2021


Mali af Torben Mathiassen
Mali af Torben Mathiassen

Forfatterskabet.dk, 2022. – 501 sider

Fremtidsroman fra en tid, hvor store dele af kloden er blevet ubeboelig, og antallet af klimaflygtninge udgør over 100 millioner. Bogen følger det danske par Freya og Magnus’ farefulde og dramatiske flugt med deres to børn.


Løøøøb! : fyrre siders monstermadness / historie af John Kenn Mortensen
Løøøøb! : fyrre siders monstermadness / historie af John Kenn Mortensen

Afart, 2022. – 48 sider

Tegnevæggen blev til under Bogforum Comics 2021: En horde af dygtige danske tegnere skabte i fællesskab en monsterfortælling, som de besøgende kunne nyde skabelsen af. Det er blevet til denne tegneserie.

Bidrag af: Anders Brønserud, Angelica Inigo Jørgensen, Aske Schmidt Rose, Bjørk Matias Friis, Cecili “Q” Maintz Thorsen, Christoffer Hammer, Dahmu.mu, Dan Ræder Knudsen, Erlend Hjortland Sandøy, Esad Ribic, Fred Tornager, Gabriel Tiedt Lange, Gitte Skov, Heidi Nat Holmeå, Herman Ditte, Ina Korneliussen, Ingo Milton, Ingvild Marie Methi, John F. Krarup, John Kenn Mortensen, Karl Johnsson, Karoline Stjernfelt, Kira Daaugaard Rasmussen, Line Høj Høstrup, Magnus Merklin, Mårdøn Smet, Niels Voss Boldvig, Nilas Røpke Driessen, Ole Comoll, Palle Schmidt, Pernille Ørum, Peter Kielland-Brandt, Peter Madsen, Rikke Villadsen, Rune Ryberg, Simon Petersen, Sofie Riise Nors, Søren Maarbjerg Thomsen, Tatiana Goldberg, Teddy Kristiansen, Thit Bitsch, Thorbjørn Petersen, Ursula Blix og Zelina Ozol.


Melissa: Copenhell-tegnevæggen 2022 af Benni Bødker m.fl
Melissa: Copenhell-tegnevæggen 2022 af Benni Bødker m.fl.

Afart, 2022. – 40 sider

Tegneserie skabt under Copenhell Con 2022 om Melissa, der brændes på bålet i 1622 og vækkes til live under en Copenhell-koncert i 2022.

Bidrag af: Benni Bødker, Peter Madsen, Karoline Stjernfelt, Mette Ehlers, Rune Ryberg, Fred Tornager, Thorbjørn Petersen, Simon Bukhave, Tue Sprogø, David Mikkelsen, Lena Nicolajsen, JP Ahonen, Mårdøn Smet, Anna Laurine Kornum og Søren G. Mosdal.


Tilflytterne af Pelle Møller
Tilflytterne af Pelle Møller

Gyldendal, 2022. – 316 sider

Sarah flytter med familien fra København til Arø for at udleve drømmen om gårdbutik og bæredygtig livsstil. Her møder de modstand fra flere af de lokale, og selv naturen synes at reagere. Historien starter som en nutidsroman om familie, bæredygtighed og fremtidsdrømme, for så fuldstændigt at ændre retning. Pelle Møller kaldte selv romanen for Nordic Horror i et interview på Krimimessen i Horsens. 


Read.Die.Repeat - Horror og Weirdart for voksne; vol. 3
Read.Die.Repeat #3

Read.Die.Repeat, 2022. – 182 sider

Horror- og weirdartantologi med bidrag fra en række danske kunstnere. Indeholder både noveller, illustrationer, tegneserier, digte og artikler.

Bidrag af: Jan Jensen, Jonas Aagaard Dinesen, Jacob Krogsøe, Aske Munk-Jørgensen, Charlotte T. Frobenius, Barbara Beatrice Davidsen, Kat Lassen, David Garmark, Kasper Thorup Nielsen, C.C. Thybro, Anne-Mette Brandt, Lauge Eilsøe-Madsen, Jette Kjær Petersen, Maria Aagaard, Karsten Brandt-Knudsen, Marie Louise Pedersen, Louise Willingsøe, Pelle Gedtek, Nis Sperling, Freddy E. Silva, Mariane Mide og
Christina Larsen.


Slagtersvinet XIII skrevet og tegnet af Peder Riis
Slagtersvinet XIII skrevet og tegnet af Peder Riis

Forlaget Afkom, 2022. – 28 sider

Den bestialske morder, SLAGERSVINET, bliver endelig lagt i graven, efter at havde myrdet og lemlæstet adskillige mennesker. Som bekendt kan man ikke slå ondskaben ihjel, så med ufrivillig hjælp fra en gruppe black metallere, starter mareridtet forfra.


En sang for de levende af Irene Scharbau
En sang for de levende af Irene Scharbau

Indblik, 2022. 296 sider

København 2055. Klimaforandringerne har svitset kloden og gjort Norden til et yndet mål for klimaflygtninge fra Sydeuropa. IT-specialisten Chris har længe forberedt sig på en ødelæggende solstorm, og da den rammer skal det gå hurtigt, hvis vennerne skal reddes.


Gå stille tal sagte af Martin Schmidt
Gå stille tal sagte af Martin Schmidt

Brændpunkt, 2022. – 313 sider

“Gå stille, tal sagte” står der på små skilte rundt omkring på Retsmedicinsk Institut for at minde folk om at vise respekt for de døde. Det er også titlen på filminstruktør Martin Schmidts skønlitterære debut. En såkaldt filmkrimi, der blander filmens verden med den skrevne krimi.


Messias af Laurids Skands
Messias af Laurids Skands

Escho, 2022. – 239 sider (Originaludgave: 1918)

Messias fra 1918 er muligvis den mest ambitiøse knaldroman nogensinde i dansk litteratur. En okkult og eventyrlig antikrigsroman med science-fiction- og skræk-elementer, skrevet under og omhandlende 1. verdenskrig! Den er et kig ind i vanviddet i en tid, hvor filmen var stum, musikken klassisk, og kunsten og videnskaben på vej til at forandre al normalforståelse. 


Grár af Aksel Studsgarth, illustreret af Craig Frank
Grár af Aksel Studsgarth, illustreret af Craig Frank

Hunov & Haffgaard, 2022. – 75 sider, alle illustreret

Kvinden Greta elsker at gå til begravelser. Hun sniger sig ind i de sorgramtes mest intime stunder. Tager for sig af maden som hun ikke holder sig tilbage for at kritisere. Lyver om at kende afdøde, og tager en lille “souvenir” med sig, før hun går. Greta kan ikke stoppe. Hendes begær er for stort. Og da hun deltager i Wilhelms begravelse, går hun over stregen. 

Outstanding Issues: To the Bone, #1; Grár, #2; Stalin’s Sink, #3


Stalin's sink af Aksel Studsgarth, illustreret af Craig Frank
Stalin’s sink af Aksel Studsgarth, illustreret af Craig Frank

Hunov & Haffgaard, 2022. – 67 sider, alle illustreret

Året er 2016 og scenen er sat til et road-trip i Sibiriens fjerneste afkrog, hvor de grusomme Gulag arbejdslejre eksisterede under Stalin’s regime.

Outstanding Issues: To the Bone, #1; Grár, #2; Stalin’s Sink, #3


Ved verdens ende af C. C. Thybro
Ved verdens ende af C. C. Thybro

Leitura, 2022. – 289 sider

For cirka tre måneder siden gik verden i smadder, som hovedpersonen udtrykker det. Nu vandrer hun alene rundt på Sjælland bevæbnet med et kosteskaft og et brækjern, hele tiden i bevægelse for at holde zombierne på afstand. Indtil mødet med en hest ændrer spillereglerne. Dramatisk og uhyggelig zombiefortælling om en enlig overlevendes rejse gennem et postapokalyptisk Danmark.


Spillet af Torkild Thellefsen og Louise H. A. Trankjær
Spillet af Torkild Thellefsen og Louise H. A. Trankjær

Brændpunkt, 2022. – 213 sider

En hemmelig organisation arrangerer et perverst spil, hvor rige mennesker kan satse store summer. Spillet går ud på, at raske mennesker får at vide, at de lider af terminal kræft, og at man satser på, hvem der først begår selvmord.


Vildsindet: grotesker 1900-1910: et udvalg  / red. Anders Jørgen Mogensen
Vildsindet: grotesker 1900-1910  / red. Anders Jørgen Mogensen

Escho, Sidste Århundrede, 2022. – 206 sider

Antologi bestående af 14 tekster fra Danmark og Norge, der har uhyggen, mystikken, det overnaturlige og vildsindet til fælles. Til novellelæsere, der ønsker et gammeldags gys og til litteraturhistorisk interesserede.

Bidrag af: Harald Kidde, Thit Jensen, Sigurd Mathiesen, Holger Rygaard-Hansen, Sten Drewsen, Thomas Krag, Johannes V. Jensen, R. Jahn Nielsen, L.C. Nielsen, Astrid Ehrencron-Kidde og Harald Kidde.


Gravsoen af Alice Aagaard
Gravsoen af Alice Aagaard

Byens, 2022. – 160 sider

Tolv velfortalte noveller, der blander hverdagsrealisme og gys. De er skræmmende, tankevækkende – og humoristiske på den sorte måde.

Indhold: Gravsoen. Hovedvej 13. Flystyrt. Nr. 26 med ekstra ost. Kageordningen. Soloulykke. Nøddeknækkeren. Doktor Dukke. Store bryster. Human eyes 4. Barnet i fryseren 2. Gravsoen 2


Kirsebærplantagen af Jonas Aagaard Dinesen
Kirsebærplantagen af Jonas Aagaard Dinesen

Read.Die.Repeat, 2022. – 273 sider

En gymnasieklasse skal overnatte i et gammelt kloster på en forladt ø. Men allerede inden de er ankommet, får de mistanke om, at øen er hjemsøgt – en forudanelse, der skal vise sig at få fatale følger.

Skriv en kommentar