Tidskortet af Felix J. Palma

tidskortetSelvom jeg normalt stejler over romaner, hvor forfatteren betror sig direkte til læseren med bemærkninger som “Tillad mig nu at foretage et lille litterært kunstgreb og fortælle det, som Gilliam Murray fortalte, i tredje person og ikke i første, som et stykke taget ud af en eventyrroman, hvilket i grunden var sådan, direktøren holdt at af at betragte det”, så må jeg indrømme, at jeg blev så betaget af Felix J. Palmas roman “Tidskortet”, at jeg helt glemte at lade mig irritere.

Romanen udspiller sig i London i tiden efter, at H. G. Wells udgav sin roman “Tidsmaskinen”, og historien fortælles i tre dele med hver deres hovedperson. Den første historie handler om den unge rigmand, Andrew Harrington, som forelsker sig ubehjælpeligt i en fattig prostitueret. Desværre dræbes hun af Jack the Ripper, før Andrew får reddet hende væk, og nu ønsker han kun at dø for at følge hende. Men fætteren Charles vil ikke blot stå til side og se på.

Den anden historie følger den ugifte Claire Haggerty, der drømmer om et helt andet liv. Da veninden Lucy inviterer hende med på Gilliam Murrays berømte tidsrejse til London i år 2000, tager hun med, og her møder hun menneskehedens fremtidige frelser, som hun forelsker sig i. Spørgsmålet er nu, hvordan en sådan kærlighed kan udleves med flere hundrede år i mellem sig.

I den sidste historie skræmmes London af nogle mord, som ikke kan være begået med datidens våben. Scotland Yard er overbevist om, at morderen er fra fremtiden og kommet tilbage med Murrays tidsrejser, men H. G. Wells tror nu, at der er en anden forklaring. Og det er der også.

Alle tre historier bindes sammen af personer og begivenheder med Wells som bindeled for dem alle. Palma introducerer en masse kendte skikkelser fra slutningen af 1800-tallet så som Joseph Merrick (bedre kendt som Elefantmanden), Bram Stoker og Jack the Ripper, og det lykkes ham at flette dem ind i sin egen historie på troværdig vis. Det samme kan man sige om tidsrejse-delen, som også fungerer upåklageligt og føjer en ekstra dimension til historien.

Er du til eventyr-romaner, uden det dog bliver til tjubang-action, så er “Tidskortet” et absolut must. Her får læseren masser af intelligent underholdning i en usædvanlig indpakning.

(anmeldt til Bogrummet.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2010
Originaltitel: El mapa del tiempo
Forlag: Gyldendal, 527 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.