Steinar Bragi

Steinar BragiSteinar Bragi er ifølge Jyllandspostens anmelder Ole Sauerberg det nordatlantiske svar på den amerikanske horror-konge, Stephen King. Sikkert er det i hvert fald, at med ’Højlandet’ viser han imponerende klasse.

Steinar er født på Island i 1975. Som 23-årige debuterede han med digtsamlingen ’Svarthol’, og i år 2000 udkom hans første roman ’Turninn’. I 2008 udkom romanen ’Konur’, som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2010. Om den skrev Erik Skyum-Nielsen i Information:

Men er fortælleperspektivet forholdsvis enkelt i ’Konur’, er virkelighedsopfattelsen så meget desto mere uudgrundelig. Eva har fået stillet en kæmpemæssig moderne lejlighed til rådighed af en af de nye islandske pengemænd og tror til at begynde med, at hun nu blot skal til at finde sine ben igen efter ophøret af hendes samliv med Hrafn – men i soveværelset findes på væggen nogle underlige buler, der ligner en maske, og snart begynder der at ske besynderlige ting, der efterhånden tager magten fra hende, godt hjulpet på vej af hendes hang til at drikke mere end hun har godt af set fra et strengt sundhedsmæssigt synspunkt. Pludselig er hun ude i en gruopvækkende intrige, der inkluderer trafficking og vold, men også grænseoverskridende avantgardekunst. Indre og ydre blandes, og det bliver vanskeligt at afgøre, om kvinden er iscenesætter eller selv bliver iscenesat. Lettere svimmel lukker man bogen og konstaterer, at præcis sådan én har man da vist aldrig læst før.”

Efter at være nomineret til Nordisk Råds pris udkom Steinar Bragi på dansk med ‘Udveje’ i 2011, en samling kortprosa med ganske korte tekster, der spænder fra det surrealistiske til det realistiske. Teksterne er nærmest minimalistiske, og fælles for dem er en dystopisk stemning. Lektøren kaldte ‘Udveje’ for en ”Foruroligende og fascinerende præsentation af en original islandsk forfatter, som man kunne ønske mere af på dansk.”

Den overskridelse af virkelighedens grænser går igen i ’Højlandet’ fra 2015, hvor man efter endt læsning må konstatere, at i Steinar Bragis univers er naturen ikke ufarlig, virkeligheden er ikke håndfast, og intet er til at stole på.

I romanen tager fire venner på roadtrip i Islands højland. Undervejs kommer de væk fra vejen under en tæt tåge, og før de ved af det, er de kørt i stykker langt fra alting. De søger tilflugt i et forfaldet hus beboet af et ældre ægtepar, og herfra begynder tingene først for alvor at gå skævt.

’Højlandet’ har hovedsageligt fået fremragende anmeldelser. Berlingske kalder den ”en slags islandsk totalgyser” der ”blander den psykologiske thrillers karaktertegninger og spændinger med klare science fiction-effekter, skræmmende underjordiske væsner som huldrer og trolde, hentet frem fra sagnenes og folketroens islandske urdybder, og den rene uforfalskede vildmarksfortabelse.”

Arne Mariager kalder i Vejle Amts Folkeblad Steinar Bragi for ”en af de nærmest talløse islandske forfattere med et enormt skrivetalent” og skriver videre: ”’Højlandet’ rummer en psykologisk dybde, som aftvinger respekt og en uhygge og rædsel, der aldrig bliver konkretiseret. Men alligevel kryber ind over bogens hovedpersoner og videre, ind over læserne. Det er fortællerkunst så det batter, med surrealistiske anstrøg. Men de bidrager til uhyggen.”

Og også Politikens Bo Tao Michaëlis er begejstret og kalder romanen ”en fremragende, psykologisk og forfærdelig gyser om moderne menneskers sammenbrud i naturen” og slutter sin anmeldelse med de passende ord: ”Som bekendt er helvedet de andre, når civilisationen krakelerer.”

En anden rigtig interessant islandsk forfatter er Yrsa Sigurðardóttir, som bl.a. har skrevet Jeg skal huske dig og Kulde.

Læs mere:

Den uskrevne bog og det faktiske liv af Erik Skyum-Nielsen, Information (29.03.2010)
Senmoderne spøgelsessonate fra Island af Bo Tao Michaëlis, Politiken (11.08.2015)
Uhyggen kommer snigende inde fra af Arne Mariager, Vejle Amts Folkeblad (15.09.2015)
Alle gysets kilder løber sammen af Jørgen Johansen, Berlingske (18.09.2015)
Gyser med udsigt til gejsere af Lars Ole Sauerberg, Jyllandsposten (23.08.2015)
Wikipedia
Nordisk Råds Litteraturpris

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.