oktober 2017
M T O T F L S
« sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Arkiver

Henry James

Henry JamesFødt d. 15. april 1843 i New York, død 1916.

Henry James blev født som andet barn ud af fem af forældrene Henry James sr. og Mary Robertson. Faderen var en velstående intellektuel, som bl.a. plejede omgang med filosoffer og forfattere. Faderen satte undervisning højt, og H. J. og hans søskende blev undervist i sprog og litteratur i lande over hele Europa.

H. J. forsøgte flere gange at studere jura, men i 1864 besluttede han sig i stedet for til at skrive på fuld tid. Han rejste selv flere gange til Europa og skrev bl.a. anmeldelser og historier til “North American Review”, “Nation” og “The Atlantic Monthly” som også udgav hans første roman “Watch and Ward” (1871) som en serie.

I nogle år boede H. J. i Paris, men i 1876 flyttede han til London. I 1897 trak H. J. sig tilbage til den mindre hektiske by Rye i East Sussex. H. J. tog på en bogturné i staterne i 1904, og da 1. verdenskrig brød ud, blev han så fortørnet over, at USA ikke straks gik ind i krigen, at han i 1915 blev britisk statsborger.

Henry James døde af lungebetændelse d. 28. februar 1916. Hans aske blev begravet på Cambridge Cemetery in Massachusetts under inskriptionen:  “Novelist, Citizen of Two Countries, Interpreter of His Generation On Both Sides Of The Sea”. I London blev der rejst en mindesten på Poets’ Corner of Westminster Abbey i London.

Udvalgt bibliografi:

Watch and Ward (1871)
Roderick Hudson (1875)
The American (1877)
The Europeans (1878)
Daisy Miller (Daisy Miller, 1878)
Confidence (1879)
Washington Square (1880)
Portræt af en dame (The Portrait of a Lady, 1881)
The Bostonians (1886)
The Princess Casamassima (1886)
The Reverberator (1888)
De ensomme i Venedig (The Aspern Papers, 1888)
The Tragic Muse (1890)
The Other House (1896)
The Spoils of Poynton (1897)
Hvad barnet vidste (What Maisie Knew, 1897)
Skruen strammes (The Turn of the Screw, 1898)
The Awkward Age (1899)
The Sacred Fount (1901)
The Wings of the Dove (1902)
The Ambassadors (1903)
The Golden Bowl (1904)
The Whole Family (collaborative novel with eleven other authors, 1908)
The Outcry (1911)
The Ivory Tower (unfinished, published posthumously 1917)
The Sense of the Past (unfinished, published posthumously 1917)

Udvalgte filmatiseringer:

Skruen strammes (bl.a. 2003, 1999, 1989, 1985 og 1959)
The Wings of the Dove (bl.a. 1997 og 1981)
The Californians (efter “The Bostonians” 2005)
Nora (efter “Watch and Ward” 1999)
The Portrait of a Lady (bl.a. 1996 og 1975)

Læs mere:

Online-literature.com
Wikipedia
Internet Movie Data Base

Skriv en kommentar