David Cronenberg

Den canadiske instruktør David Cronenbergs film er meget fikserede på menneskekroppen. Kroppen skæres i stykker, vendes på vrangen og falder i småstykker i hans film, men ikke som et tegn på afsky for det kropslige. Tværtimod.

Hans karriere begyndte med en række kortfilm, hvoraf han videreudforskede nogle af idéerne i hans senere film. Hans debutfilm var “They came from within” (1976) også kaldet “Shivers”. Debuten giver en forsmag på et tema, der går igen i mange af Cronenbergs film: “one conspiracy feeds off another, until they work down to the most personal conspiracy of all – the sabotage of one’s own body” (Ken Hanke).

David Cronenberg har lavet mange flotte og nyskabende gyserfilm, og nogle af de vigtigste er “The Fly“, “The Brood”, “Scanners” og “Videodrome”. Mere ovre i mainstreamgenren har han instrueret Stephen Kings “The Dead Zone“. King og Cronenberg har ikke meget tilfælles, men  “The Dead Zone” indeholder bl.a. en politisk sammensværgelse, så Cronenberg er selv i mainstream trofast mod sit grundtema.

Læs mere:

The Fearmakers af John McCarty
horrordirectors.com

Et Svar to “David Cronenberg”

  • […] David Cronenberg er en meget visionær instruktør, som har skabt flere unikke og trendsættende gysere, men personligt har jeg et lidt ambivalent forhold til ham. Jeg kan godt se kvaliteterne i mange af hans film, men det er kun enkelte af dem som f.eks. “The Fly” fra 1986, at jeg egentlig hygger mig med at se. Mange af de øvrige ser jeg på det intellektuelle niveau, og det er ikke altid lige så underholdende. “Scanners” er en af disse oplevelser. […]

Skriv en kommentar