John Carpenter

John CarpenterFødt i 1948 i New York.

John Carpenter slog igennem i 1978 med “Halloween” med bl.a. Jamie Lee Curtis på rollelisten. Det blev en af de største økonomiske succeser lavet udenfor et Hollywoodstudie nogen sinde, og den satte gang i den stribe af ‘mad-slasher’ film, der er fortsat helt ind i det nye årtusind. “Halloween” indeholder det morderne gys’ blod, indvolde og fysiske chok, men dens kerne og struktur er så gammel som Grimm’s eventyr. Carpenter udtrykker det selv således: “Halloween is an old country fair haunted house movie”.

John Carpenter har, modsat f.eks. Coppola og Scorsese som startede med at øve sig i gysergenren og derefter forlod den til fordel for mere mainstream film, forholdt sig trofast overfor genren. Han laver gerne film om de film, han har holdt mest af og som har haft størst indflydelse på ham under hans opvækst, og han gør ingen hemmelighed ud af kilderne til sin inspiration. Før “Halloween” havde han lavet “Assault on Preinct 13” (1976), som i bund og grund er en nyindspilning af Howard Hawk’s “Rio Bravo” (1959). En anden film er “Someone’s Watching Me” (1978) som låner kraftigt fra Hitchcock’s “Rear Window” (1954).

Carpenter’s næste projekt var “The Fog” (1980). Det blev ikke en øjeblikkelig succes som “Halloween”, men den indeholder flere mindeværdige scener og er med tiden blevet en klassiker.

I 1982 lavede John Carpenter endnu en nyindspilning af en gammel klassiker “The Thing”. Den bygger ikke på filmen fra 1957 men på den oprindelige novelle af John W. Campbell Jr. fra 1938 “Who goes there?”. “The Thing” indeholder flotte special effects, og er en effektiv klaustrofobisk fortælling om terror med masser af fysiske gys undervejs.

Af Carpenter’s andre film kan nævnes “Escape from New York” (1981), “Christine” (1983) og “In the Mouth of Madness” (1995).

Læs mere:

The Fearmakers af John McCarty

16 Svar to “John Carpenter”

Skriv en kommentar