september 2017
M T O T F L S
« aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Arkiver

Wes Craven

Wes CravenFødt i 1939 i Ohio, og manden, der opfandt Freddy Krueger i Nightmare on Elmstreet-filmene.

Wes Craven  debuterede med “Last house on the left” i 1972, en ret voldelig film om en bande, som torturerer, voldtager og dræber en ung pige for at blive udsat for endnu værre ting af hendes forældre. Filmen chokerede med de yderst grusomme voldsscener, men samtidig viste den Cravens flair for kvikke dialoger, hans specielle humor og hans brug af det mobile kamera.

Efter debuten gik der nogle år, før Craven igen var på banen. Denne gang med “The hills have eyes” (1977), som siden er blevet hyldet som en genreklassiker af Museum of Modern Art. De næste par film Craven instruerede blev ikke nogen større succeser, før han i 1984 lavede “A nightmare on Elm Street” med hovedpersonen Freddy Krueger. Filmen blev en stor kommerciel succes, og er endt som en serie.

“A nightmare on Elm Street” indeholder masser af blod, men det er mere surrealistisk end realistisk, og derudover har den også masser af spidsfindige gys. Craven giver teenagefigurerne meget mere karakter end normalt i den slags gysere, og så sætter han fokus på forældrenes manglende evne til at gøre noget – det er faktisk dem, der er skyld i teenagernes død!

Senest er Wes Craven vendt stærkt tilbage med “Scream-filmene”, som ironiserer over selve gysergenren.

Craven har generelt været venligere overfor kvinder i sine film (pånær i “Last House on the Left”) end mange andre i genren, og han har skabt flere dynamiske og intelligente heltinder end måske alle andre gyserfilminstruktører til sammen.

Udvalgt filmografi:

Scream 4, 2011
Red Eye, 2005
Scream 3, 2000
Scream 2, 1997
Scream, 1996
Wes Craven’s New Nightmare, 1994
Rædslernes hus, 1991
I gravens dybe stille ro, 1988
A Nightmare on Elm Street, 1984
Swamp Thing, 1982
The Hills Have Eyes, 1977
Last House on the Left, 1972

Læs mere:

The Fearmakers af John McCarty

13 Svar to “Wes Craven”

Skriv en kommentar