Lars Kramhøft og Tom Kristensen på vej til Amerika

Lars_og_TomFor snart 2½ år siden skrev jeg første gang om Lars Kramhøft og Tom Kristensens horror-tegneserie ”Made Flesh” her på Gyseren.dk. Dengang var de netop startet på deres online-projekt, hvor de hver uge lagde et nyt afsnit af historien ud på nettet ganske gratis.

Siden da har ”Made Flesh” gået sin sejrsgang. Den er blevet udgivet i bogform, har vundet Årets Danske Horrorudgivelse 2013 og er udkommet på dansk under titlen ”Fordærvet” på forlaget Valeta.

Så hvorfor nu nævne ”Made Flesh” igen? Jo, det amerikanske forlag Evil Jester har netop nu startet en Indiegogo kampagne for at udgive ”Made Flesh” i USA, og da jeg er mega-fan af de to unge mænd, vil jeg da lige slå lidt på tromme for projektet i håb om, at mange flere har det som jeg og vil spytte lidt i kassen.

I samme anledning har Lars og Tom været så venlig at svare på lidt spørgsmål, som kan ses herunder.

Hvordan vil I beskrive hele processen/tankerne omkring ”Made Flesh”, fra første ord/streg til i dag?
Det har været en lang rejse. Det var Toms kandidatprojekt på Designskolen i Kolding, så Lars leverede store prosastykker som Tom lavede om til stemningsbilleder og sider. Efter endt uddannelse lavede vi den færdig på et års tid, og efterhånden blev processen mere strømlinet. Lars og jeg mødtes flere gange og diskuterede bogen og lavede layouts.

Vi har begge to tårnhøje ambitioner med det, vi laver, og vi var meget opsat på ikke bare at lave et eller andet halvtamt opkog af ting, man har set før, men noget der virkelig rykkede – en mareridtsagtig og surrealistisk gyser, men også en meget menneskelig historie med både visuelle og litterære kvaliteter.

Side1MadeFleshHvordan opstod kontakten til Evil Jester?
Evil Jester er et amerikansk forlag, som tidligere var et bogforlag, men for nyligt tog skridtet til også at udgive tegneserier. Vi synes, deres profil så lovende ud, og at de står for kvalitet, da flere af deres bøger har været nomineret til Bram Stoker Award.

Lige siden vi startede, var det drømmen at blive udgivet i USA, så da ”Made Flesh” var færdig, sendte vi dem den, og de sagde ja tak! Det var totalt fedt. Det er dog meget dyrt at trykke en tegneserie, også i USA, og forlaget har derfor valgt at starte en indiegogo kampagne for at rejse penge til at lave nogen fede hardcover udgaver samt til markedsføring.

Har det været anderledes at samarbejde med et amerikansk forlag?
Der har været mange store ord, specielt i starten da vi snakkede med en fyr, som havde arbejdet 20 år i Hollywood. Der blev snakket om movie rights og collectible toys osv. Men noget af det fede ved amerikanerne er jo, at de tænker stort, og så deres entusiasme. De har været enormt positive og givet os ekstremt meget støtte og ros – ingen jantelov der! Til gengæld har det taget dem en rum tid at få stablet det hele på benene.

Vi har oplevet professionelle og uprofessionelle forlag i Danmark, og det er der jo også i USA. Evil Jester hører indtil videre til de første. At der rent faktisk også findes et publikum og et marked af en vis størrelse, gør selvfølgelig også en stor forskel.

Har I måtte gå på kompromis i forbindelse med samarbejdet?
Ja, der var lige nogle småting. Primært en grov scene, som de synes, var for voldsom , og som de ønskede skulle tones ned. Vi endte med at gå på kompromis, så scenen er stadig med, men den er vist på en lidt anden måde, så den er flyttet ind i læserens hjerne i stedet. Det er også det smukke ved tegneseriemediet, man kan lade grumme ting foregå i rendestenen (rammen om panelerne). På den måde får vi læseren til at forestille sig det, og Tom behøver ikke tegne det.

Efter “Made Flesh” har I efterfølgende arbejdet med individuelle udgivelser. Kunne I tænke jer at arbejde sammen igen i fremtiden?
Vores næste graphic novel er næsten skrevet færdig, en romantisk komedie med splat og gys – med titlen Fandenivoldsk / Hellbent. De første par sider af ”Hellbent” kan ses inde på Lars’ blog. Der kommer nok til at gå et års tid mere, før den er klar, men når den kommer, så håber vi, at den vil få folk til at skide i bukserne.

Det er svært at finde en forfatter eller illustrator som man kan arbejde med i længere tid af gangen, og tegneserier tager tid, så man skal virkeligt finde en person som er dedikeret til projektet og hader at bruge penge eller tid på andre ting:) Men vi arbejder heldigvis sindssygt godt sammen.

Efter “Hellbent” er drømmen at lave en opfølger til ”Made Flesh”. Den har endnu ingen titel, men den kommer til at foregå 20 år efter, og den bliver dyster som ind i helvede. Forestil dig ”Excorsisten” møder ”Seven”!

Læs mere om projektet og støt den amerikanske udgivelse her
Læs anmeldelsen af den første papirudgave her

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.