Anne-Marie Vedsø Olesen vinder Årets Danske Horrorudgivelse 2018

Anne-Marie Vedsø Olesen
Anne-Marie Vedsø Olesen vinder Årets Danske Horrorudgivelse 2018 for sin roman “Lucie”

Gysets danske dronning hedder Anne-Marie Vedsø Olesen

I weekenden blev Krimimessen i Horsens afholdt med deltagelse af forfattere, fagfolk og fans fra nær og fjern. Messen er dog langt mere end krimier, og siden 2012 er prisen for Årets Danske Horrorudgivelse blevet uddelt på Krimimessen. Prisen uddeles af Dansk Horror Selskab, og i år gik den for første gang til en kvinde.

Anne-Marie Vedsø Olesen vinder Årets Danske Horrorudgivelse 2018 for Lucie, som af anmelderne blev kaldt en ”dæmonisk vellystig horrorroman”, ”den vildeste roman, jeg har læst i mit liv” og ”overnaturlig og anderledes og voldsomt spændende”.

Juryens begrundelse:

Juryen finder, at Lucie er en imponerende flot og grundigt researchet fortælling, der fanger sin læser fra først til sidst. Anne-Marie Vedsø Olesen blander overtro, religion, nordiske myter og guder, kristendom, historie, rædsel og spænding til en skræmmende, syret og vild læseoplevelse om nutidens narcissisme og materialisme: Et billede på horror, i en overført samfundsmæssig betydning, mens horror som genre udtrykker sig i vampyrbilledet på Lucie, der suger og mæsker sig i viden fra andre i jagten på selverkendelse og frigørelse. At forfatteren også blander det med klam kannibalisme, svamperus, talende fugle og heavy metal er kun et plus. Lucie er en velskrevet bog, der blæser på konventionerne og trækker genren i nye retninger, og for det modtager romanen årets horrorpris.”

Anne-Marie Vedsø Olesen er oprindeligt uddannet læge. I 2000 debuterede hun som forfatter med den historiske roman Salernos sol, der vandt 2. prisen i Gyldendals og Det Kongelige Biblioteks middelalderkonkurrence. Siden fulgte trilogien Gudestorm om den ægyptiske kaosgud Seths genkomst i vor tid, før hun i 2012 udgav Glasborgen, som udspiller sig i Operaen på Holmen i København.

Glasborgen bevæger sig af uforudsigelige veje. Det er en slags gotisk roman, der bruger vandet omkring operaen som baggrund og stemningsskaber, og blander kærlighedsromanen med musikpassion, og twister det med et drys horror. Romanen var blandt de fem nominerede til Årets Danske Horrorudgivelse 2012, men vandt dog ikke.

Efter en historisk trilogi fra 1500-tallets Frankrig om den handlekraftige Madeleine de Montdidier er Anne-Marie Vedsø Olesen vendt tilbage til de fantastiske genrer med Lucie. Her fortæller hun historien om Lucie, der steg op af Trondhemsfjorden for 1000 år siden og ikke kan dø.

Anne-Marie Vedsø Olesen er en sanselig forfatter, der ikke lader sig begrænse af genrer, men bruger dem som affyringsrampe. Hun skriver storslåede fortællinger, der leger med konventionerne og bryder med vores forestillinger om, hvad en gyser kan og er. Hun skriver uhyggeligt, smukt og eftertænksomt, og formår i Lucie at fortælle en eksistentiel historie om dødelighed, tro og identitet, der på én og samme tid skræmmer og fascinerer læseren. Med Lucie er Anne-Marie Vedsø Olesen nået ud til et bredt felt af læsere, lige fra horrornørden til Simone de Beauvoir-læseren.

Og nu har den også modtaget prisen for Årets Danske Horrorudgivelse.

Anne-Marie Vedsø Olesens takketale:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.