august 2019
M Ti O To F L S
« jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Arkiver

Indlæg tagget med ‘H. H. Munro’

Den åbne dør af Saki

Framton Nuttel var rejst på landet for at få lidt fred og ro, men hans søster havde givet ham en række introduktionsskrivelser med til sine venner og bekendte i området, så Framton ikke skulle føle sig for alene. En dag tog han på besøg hos Mrs. Sappleton, og mens han venter på, at hun kommer ned, gør hendes 15-årige niece ham selskab.

Da Framton ikke kender Mrs. Sappleton særligt godt, fortæller niecen ham, hvordan Mr. Sappleton og to andre for tre år siden tog på jagt – for aldrig at komme tilbage. Siden har Mrs. Sappleton altid ladet døren til haven stå åben i håb om, at de tre en dag vil komme hjem igen.

Og da Framton ser ud i haven, dukker tre skikkelser ud af disen …

Novelle fra antologien “Den nye spøgelsestime“.

Saki er pseudonym for H. H. Munro

Gys og geister udvalgt af Arne Christiansen

Gys og GeisterJeg holder meget af disse antologier, som samler en række forskellige forfatteres noveller. I Gys og Geister fra 1989 har Arne Christiansen samlet en række noveller, som alle handler om gengangere eller motivet gengældelse.

Richard Middleton har skrevet den første novelle “Landevejens spøgelseshær”, om en mand hvis liv er gået ned ad bakke, og nu vandrer han på vejene. En dag møder han en dreng, som også vagabonderer, og han fortæller ham en grum hemmelighed.

I “Andrew Bentleys tilbagekomst” af August W. Derleth og Mark Schorer arver hovedpersonen sin onkel mod at holde opsyn med hans gravkammer. Hvad der lyder som en let opgave, har en mørk bagside. “Vogteren” af Sheridan Le Fanu handler om Mr. Barton, som pludselig bliver forfulgt af et væsen ingen andre ser. “Mødet med Pan” af E. F. Benson handler om to barndomsvenner, som mødes efter nogle år. Den ene har besluttet sig for at finde frem til den inderste lykke gennem naturen, men er det overhovedet muligt kun at finde lykke?

En af mine farvoritter i samlingen er “Hensynsfulde værter” af Thorp McClusky. Den handler om en mand, hvis bil går i stå en regnfuld nat. Han søger ly i nærmeste hus, men husets beboere fortæller ham en fantastisk historie.

Også “Uhyret fra ultraspektret” af Ambrose Pierce er en lille perle. Den tager udgangspunkt i et ligsyn, hvor den afdøde tilsyneladende er banket ihjel – men af hvad? “Husets hemmeligheder” af Edward Bulwer-Lytton handler om et hjemsøgt hus, som ingen kan klare at bo i mere end tre nætter, og den sidste novelle i samlingen er “Sneppejagt” af H. H. Munro (også oversat som “Den åbne dør” under pseudonymet Saki). Det er en lille hurtiglæst sag men med en meget sjov slutning.

Kan du lide gotiske historier, er Gys og Geister en rigtig lækkerbidsken. De 8 noveller er alle velskrevne og kan sagtens nydes enten i et stræk eller en hver aften før sengetid.

Indhold:

Richard Middleton: Landevejenes spøgelseshær
August W. Derleth: Andrew Bentleys tilbagekomst
Sheridan Le Fanu: Vogteren
E.F. Benson: Mødet med Pan
Thorp McClusky: Hensynsfulde værter
Ambrose Pierce: Uhyret fra ultraspektret
Edward Bulwer-Lytton: Husets hemmelighed
H.H. Munro: Sneppejagt

Om Gys og Geister:

Udgivelsesår: 1989
Forlag: Carit Andersen, 166 sider

H. H. Munro (Saki)

H. H. MunroHector Hugo Munro skrev under pseudonymet Saki og er blevet kaldt for “en mester i noveller”.

H. H. Munro blev født i 1870 i Burma, og døde i 1916. Hans far, Charles Augustus Monro, var skotte og arbejdede for det burmesiske politi. Hans moder var Mary Frances født Mercer. Hans to søskende var en bror, Charles og en søster, Ethel.

Moderen døde i 1872 i en tragisk ulykke, og børnene blev sendt til en tante, som opdragede dem strengt og med fysiske afstraffelser. Børnene blev undervist af en guvernante, og først da H. H. Munro var 12 år, blev han sendt i skole.

I 1893 vendte H. H. Munro tilbage til Burma, hvor han blev ansat ved the Colonial Burmese Military Police, men dårligt helbred tvang ham tilbage til England allerede efter et år. Her startede H. H. M. sin karriere som journalist og skrev bl.a. i Daily Express, The Morning Post, the Outlook og the Westminster Gazette. H. H. M. var en  satirisk forfatter, der brugte skjulte antydninger og ofte var meget ukonventionel.

I 1900 udkom H. H. M’s første bog, en historisk afhandling om det russiske imperium, og i 1902 udkom hans novellesamling “Not so short-stories”.

I perioden 1902 til 1908 arbejdede H. H. M. som udenrigskorrespondent for The Morning Post, bl.a. på Balkan. Da 1. verdenskrig brød ud, meldte H. H. M. sig som soldat, selvom han på det tidspunkt var 44 år. Munro blev skudt af en tysk snigskytte i 1916 tæt på den franske by Beaumount-Hamel. Efter sigende var hans sidste ord: “Put that damned cigarette out!

Udvalgt bibliografi:

1899: “Dogged” (short story, appeared as written by H. H. M. in St. Paul’s, February 18)
1900: The Rise of the Russian Empire] (history)
1902: “The Woman Who Never Should” (political sketch, in Westminster Gazette, July 22)
1902: The Not So Stories (political sketches, in Westminster Annual)
1902: The Westminster Alice (political sketches, with F. Carruthers Gould)
1904: Reginald (short stories)
1910: Reginald in Russia (short stories)
1911: The Chronicles of Clovis (short stories)
1912: The Unbearable Bassington (novel)
1913: When William Came (novel)
1914: Beasts and Super-Beasts (short stories)

Udvalgt filmografi:

Who Killed Mrs De Ropp? (2007)
The Open Window (bl.a. 1984, 1972)
Sredni Vashtar (bl.a. 2003, 1995, 1979, 1954)

Læs mere:

Online-literature.com
Wikipedia
Gutenberg.org (download tekster af H. H. Munro)

Se The Open Window