Shortlisten til Årets Danske Horrorudgivelse 2022

Shortlisten til Årets Danske Horrorudgivelse 2022

Dansk Horror Selskab har siden 2012 uddelt prisen for Årets Danske Horrorudgivelse. Blandt de nominerede værker stemmer selskabets medlemmer hver år på de fem titler, de vil sende videre til shortlisten. Herefter er det op til en uafhængig jury at udvælge vinderen.

I år består feltet af to antologier, en novellesamling, en roman og en tegneserie. Held og lykke til alle de nominerede. Vinderen får overrakt prisen lørdag d. 25. marts på Krimimessen i Horsens.

Shortlisten til Årets Danske Horrorudgivelse 2022:

1900 – et århundredes tusmørke
Forlaget 2 Feet Entertainment, 288 sider

1900 – et århundredes tusmørke er en sort perle af høj kvalitet, lige fra den flotte forside til de overraskende og velskrevne historier. Henrik S. Harksen er idémanden bag antologien. I 2017 kontaktede han 10 af Danmarks bedste horrorforfattere og bad dem om at skrive en novelle for hvert årti i det 20. århundrede. Det er blevet til 10 meget forskellige fortællinger. Alle mørke, foruroligende og velskrevne. Alle værd at læse. Og alle et tusmørkebillede af det Danmark vi kender.

Forlaget skriver:
Tag med på en rejse gennem det tyvende århundredes tusmørke, skildret årti for årti, af nogle af Danmarks bedste gyserforfattere. Henrik Harksen er idémand til antologien og har udvalgt de medvirkende forfattere. Horrorforsker Mathias Clasen har skrevet forord.

Bidragsydere: Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard-Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow, Jonas Wilmann


Frygtelige fynske fortællinger 2
Forlaget Ildanach, 273 sider

Alt godt fra havet er en underholdende antologi om havets sære væsener, menneskelig ondskab og portaler til andre verdener. De 16 bidrag har alle det benspænd, at de skulle bruge havet som et element i fortællingen. De forskellige forfattere har tolket benspændet meget forskelligt. Nogen har brugt det som det afgørende element i fortællingen, mens andre næsten blot har havet med i en bisætning. Det giver en antologi, der trods et enslydende udgangspunkt serverer 16 meget forskellige noveller for læserne.

Forlaget skriver:

Frygtelige Fynske Fortællinger er tilbage! Med 16 forskellige noveller indenfor gysergenren, som alle foregår på, eller omkring, Fyn. Foruden Fyn, er temaet for antologien, samlet i 2021, “Alt godt fra havet”. Så gør dig klar til smukke fynske strande, rundfarte i det sydfynske øhav, klamt tang, saltvand, strandvaskere, rædsler fra under havet og meget, meget mere.

Lås dørene, sæt dig godt til rette, og dyk ned i 16 skræmmende historier.

Bidragsydere: Maria Sofie Henriksen, Gry Oustru, Christine Godman, Karsten Brandt-Knudsen, A. Silvestri, Karina Sund Laustsen, Thomas Stodal, Niels Kjærgaard, Kasper Grandetoft, Jakob Alexander Brahm, Jane Mondrup, Torben Magnild Husum, Sophie Vahl, Anne-Mette Brandt, R.H. Jørgensen


Fede Svin’ af Nikolaj Højberg
Forlaget Kandor, 212 sider

Fede svin består af 6 nye noveller, samt ‘Firmaets mand’ der tidligere har været trykt i sci-fi antologien Lidenskab og lysår. De 7 noveller handler alle om mænd, som har foretaget et valg, der får konsekvenser for deres livssituation. Nikolaj Højberg har en fantastisk evne til at beskrive hverdagssituationer, som får et uforudsigeligt twist og pludselig rykker helt ud af kontrol. Nogle gange endda helt ud af vores verden … Fede svin er et vellykket comeback for Nikolaj Højberg, og har du endnu ikke læst noget af ham, kan du roligt starte her.

Forlaget skriver: 
Torben er døden nær. Han vejer 361 kilo, kan knap nok gå og har et eksplosivt blodtryk. I forsøg på at tabe sig har han prøvet samtlige slankekure på markedet, men til ingen nytte. Da han en dag tilbydes en alternativ kur, takker han ja.

Torben er ikke den eneste med et hårdt liv. Arbejdsløse Morten dummer sig til jobsamtalen, hvor han var selvskrevet til jobbet. I stedet for at tage hjem til sin lejlighed og have ondt af sig selv går han en tur langs stranden. Her finder han en bræmme tang, som måske kan gøre dagen god igen.

Hvor Morten drømmer om et job, er karrieremanden Jonas utilfreds med sit. For at få lidt glæde i livet køber han andre menneskers minder om sex, storslåede ferier og takketalen til Oscar-uddelingen, men i længden er det ikke nok. Hvilke minder kan han så købe for at få det bedre?

Foruden Torben, Morten og Jonas fortæller denne novellesamling om fire andre skæbner fanget i usædvanlige livssituationer, de gerne havde været foruden.


Dødens Dal 2 – Udhængt’ Per Jacobsen
Forlaget Humblebooks, 300 sider

Dødens dal er top underholdende fra start til slut og ender med noget af en mavepuster. Jeg kaldte første bind i Udhængt for topklasse horror af internationalt format, og det kan jeg blot gentage. Per Jacobsen skriver med en ubesværethed, der får handlingen til at udspille sig som en film for ens øjne. Siderne vender nærmest sig selv, og jeg lagde stort set ikke bogen fra mig, før jeg nåede sidste side.

Forlaget skriver:
Tretten måneder efter begivenhederne i seriens første bog lever Randall Morgan og hans familie stadig et liv i usikkerhed. Et liv, hvor de – ligesom de andre spredte grupper af overlevende – konstant må være på vagt. En dag gør de dog et makabert fund, som leder dem til at tro, at deres forfølgere ikke vil udgøre en trussel meget længere.

Men kan de stole på, at det ikke blot er endnu en udspekuleret fælde, som deres usynlige fjende har sat op? Og kan de stole på hinanden?


Mit indre øje’ af Anna Laurine Kornum
Forlaget Afart, 68 sider

Mit indre øje af Anna Laurine Kornum er ualmindelig stemningsfuld og meget veltegnet. Vi følger en kvindes rejse i tankerne tilbage til barndommen. Der er en eventyragtig stemning over fortællingen. Men det er et grumt eventyr fuldt af sorg. Mit indre øje er barsk læsning, men ender trods alt med et håb for fremtiden.

Forlaget skriver:
“Som på et gerningssted, risikerer jeg, med hvert skridt jeg tager, at nedbryde sporene, der fortæller sandheden om os, hvad der virkelig ødelagde vores hjem” Mit indre øje er fortællingen om en datter og de tragedier, der vækker det dystre i menneskesindet – steder vi alle kender, men sjældent taler om.

Anna Laurine Kornum er forfatter og illustrator af denne fantastiske og hårrejsende tegneserie, en tegneserie man kan læse flere gange og den vil stadigt påvirke en.


Den uafhængige jury består af:

Torben Bille, ansvarshavende redaktør på Kulturkapellet
Kathrine Dyrkilde, bibliotekar og medarrangør af Skrækfest
Michael Kamp, prisvindende forfatter
Jacob Hedegaard Pedersen, forfatter og redaktør
Mette Sejrbo, forfatter og forlægger på forlaget Falkenborg

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.