Medlem af Dansk Horror SelskabGyseren.dk tager udgangspunkt i min Hovedopgave Gyseren – om subgenrer, psykologi og eventyrtræk fra Danmarks Biblioteksskole, hvor jeg blev færdig i 1999. Pt. arbejder jeg som bibliotekar på Horsens kommunes biblioteker.

Indhold og omtaler

Udover de grundlæggende konklusioner fra min opgave indeholder Gyseren.dk personlige omtaler af bøger og film, portrætter af gyserforfattere og instruktører samt andre relevante emner fra gysets og horrorens verden.

Med tiden har jeg også inkluderet omtaler af bøger fra de øvrige fantastiske genrer samt krimi og spændingsromaner. Disse er ofte også blevet bragt på de øvrige sider, jeg har skrevet for: Bogrummet.dk, Himmelskibet.dk og Litteratursiden.dk.

For en god ordens skyld skal jeg gøre opmærksom på, at jeg ikke modtager honorar i forbindelse med omtaler. Omtalerne er altid baseret på min personlige holdning og smag, og jeg forbeholder mig ret til ikke at omtale bøger, jeg ikke bryder mig om, da Gyseren.dk er et hobbyprojekt.

Tørre tal

Vedrørende statistikken for Gyseren.dk kan jeg oplyse:
– at der den 9. februar 2023 lå 1211 bogomtaler på siden
– at siden i 2022 gennemsnitlig havde 7472 unikke besøgende pr. måned
– at for hele 2022 lå tallet af unikke besøgende på 89.662 og med 264.911 besøg i alt

Tak

Jeg vil gerne takke Janus Andersen for hjælp med den tekniske vedligeholdelse af hjemmesiden samt Sarah Damgaard Jacobsen for hjælp med implementeringen af sidens tema og Per Jacobsen for at designe Gyserens logo.

Jette S. F. Holst

123 tanker om “Om Gyseren.dk

 1. Ulla Pagh Andersen siger:

  Hej

  Jeg er ved at lave en lille gyserudstilling her på Næstved Bibliotek. Derfor ville jeg gerne printe den udmærkede oversigt om hvad en gyser er ud fra gyseren.dk og lave som plakat til udstillingen og på den måde henvise til hjemmesiden. Men jeg får selvfølgelig ikke den flotte baggrund med, så jeg ville høre, om du evt. kan sende mig siden i et printvenligt format og så samtidig spørge pænt, om jeg må bruge den til udstillingen.

  Venlig hilsen
  Ulla Pagh Andersen
  NæstvedBibliotekerne

 2. Tumling siger:

  Er din viden om Stephens Kings bøger fra wiki? Og har du evt en fuld liste over de film han har lavet?

 3. Jette siger:

  Nej, afsnittet om Stephen King skrev jeg til en opgave. Jeg brugte bl.a. følgende kilder: Linda Badley “Writing horror and the body”, George Beahm “The Stephen King Companion”, Stephen King “Dance Macabre”, Morten B. Christensen “Bogen om Stephen King”, Jakob Levinsen “Vor tids eventyr” samt Stephen Kings hjemmeside. Siden er der kommet mange flere bøger om King, bl.a. hans egen “Om at skrive”.
  Mht. en filmoversigt kan du finde en liste på IMDB: http://www.imdb.com/name/nm0000175/
  samt på Kings hjemmeside: http://www.stephenking.com/library/video.html

 4. Sabina siger:

  Hejsa Jette..

  Aller først vil jeg sige at det er nogen rigtige gode film omtalelser du laver af de forskellige film, nu er jeg på jagt efter nogen Asiatiske horror film, da jeg syntes at de laver nogen fantastiske film, min næste film jeg skal se er Dumplings og den glæder jeg mig meget til at se.

  Men mit indlæg skulle faktisk gå på om, du ser de asiatiske film på engelsk, eller om du ser dem med engelske undertekster ? da der jo er rigtig mange film der ikke er dansk tekstet, og hvor finder du dem ? jeg syntes ikke lige jeg kan finde disse : Reincarnation, premonition og infection, i hvertfald ikke med danske tekster….

  På forhånd tak for dit svar.

 5. Jette siger:

  Hej Sabina
  Tak for de pæne ord. Det er altid dejligt at høre fra andre gyser-entusiaster 🙂
  Mht. de asiatiske gysere så er jeg helt enig med dig i, at de bare laver nogle vildt uhyggelige film ind i mellem.
  De tre film, du nævner, har jeg købt over amazon.co.uk og set med engelske undertekster, da jeg desværre også synes, at det er svært at finde dem med danske undertekster.
  Et andet godt sted at finde film er laserdisken.dk, som kan skaffe det mest utrolige hjem, så dem kan du evt. prøve at kontakte hvis du vil forsøge at få dem med danske undertekster.
  God fornøjelse med “Dumplings” 🙂
  Mange hilsner
  Jette

 6. Christinegodt li siger:

  Hej Jette,

  først og fremmest stor ros til din side 🙂 Jeg vil gerne kunne følge med via RSS-feed, men når jeg trykker på knappen, kommer jeg til en side med en masse kode – måske du kunne få det fikset?!

 7. Jette siger:

  Hejsa og tak for din hilsen. Det vil jeg da lige prøve at se på – eller rettere – jeg vil bede en ven om hjælp 🙂

 8. Signe siger:

  Hej Jette 🙂

  Tak for den hjemmeside, vi er tre skole elever der sidder og laver en opgave om gys. Du har abselut den bedste hjemmeside hidtil! 😀

  Ps. hils Janus og Thomas d:

  KH
  Signe, Mathias og Ulerikke 🙂

 9. Signe siger:

  Hej Jette 🙂

  Vi er tre skole elver, der sidder og lavet en opgave om gys. Din hjemmeside har helt klart været en hjælp, og den bedste ind til videre! 🙂 Fede hjemmeside!:D

  KH
  Signe, Mathias og Ulerikke 🙂

 10. Rasmus Wichmann siger:

  Hej Gyseren!

  Her inden længe kommer opfølgeren til “The Thing from Another World” og “John Carpenters the Thing”, og for better or worse, så bliver den svær at komme uden om i det mindste at tage stilling til!

  Har du lyst til at omtale vores oversættelse af den kortroman alle disse film er baseret på, i forbindelse med omtale af filmen? I så fald skal jeg fluks få et eksemplar sendt af sted.

  (personligt opfatter jeg John Carpenters version som den bedste, ikke mindst fordi den lægger sig meget tæt op af kortromanen, og spørgsmålet er om den nye film – igen for better or worse – trækker yderligere på kortromanen)

  Om ny film, se her:

  http://www.uip.dk/uipweb/website/OmFilmen.php?id=484

  Om vores udgivelse se her:

  http://www.sciencefiction.dk/udgivelser/boger/det-kom-fra-en-anden-verden.html

  Med venlig hilsen: Rasmus Wichmann

 11. janus siger:

  @Christinegodt
  Hvilken browser bruger du? Jeg kan nemlig ikke få problemet frem her – hverken i Explorer, Firefox eller Chrome.
  Og hvad sker der, hvis du kopierer RSS-adressen (https://gyseren.dk/feed) direkte over i din feed-læser?

  mvh Janus (Tekniske Smølf)

 12. Freddy E. Silva siger:

  Hej, Jette.

  På Google kan jeg se, at du har skrevet en anmeldelse af Dystre Danmark 2, men jeg kan ikke finde den på din hjemmeside? Er den blevet fjernet igen?

  Med venlig hilsen
  Freddy E. Silva

 13. Jette siger:

  Hej Freddy
  Der er tilsyneladende sket noget mystisk, således at alle mine kladder er forsvundet over weekenden. Jeg har dog fået rekonstrueret DDK2, så nu ligger den igen på siden, men mine “vise ord” om Dario Argentos “Mother of Tears” er vist forsvundet i de uforklarlige internet-kringelkroge 🙂
  Men tak for en god læseoplevelse – jeg synes rigtig godt om “Stumt vanvid”.
  mvh
  Jette

 14. Jette siger:

  Hej Anne-Marie
  Jeg beklager forsvindingen, men nu er den der igen. Og tak for en rigtig god læseoplevelse 🙂
  Hilsen
  Jette

 15. Metin Vardar siger:

  Først, tak for en rigtig spændende hjemmeside. Den er hermed bookmarket 🙂

  Dejligt at se at Gyser genren i den grad nurses på danske netsider. Jeg er så så heldigt at få udgivet min første gyserbog gennem forlaget Bloodmoon/Double Dragon.

  http://www.bloodmoonpublishing.com/single.php?ISBN=1-77115-004-1&picsize=LARGE&x=62&y=38

  Den er dog på Engelsk.

  Hvis der er noget jeg kan bidrage med til siden, så er du velkommen til at kontakte mig.

  Hilsen
  Metin

 16. Jette siger:

  Tak skal du have for de pæne ord. Som hjemmestrikket gyser-amatør er jeg glad, hvis andre kan bruge mine skriblerier til noget.
  Spændende med din bog. Den må jeg prøve at få fat i.
  mvh
  Jette

 17. Angela siger:

  Hej Jette,
  Jeg er en stor fan af bl.a. Dean Koontz. Du skriver et sted, at til Krimimessen i Horsens i 2011, blev han interviewet via livetransmission ang bogen “Nådesløs”. Det passer ikke. Jeg var på messen hele dagen og havde set frem til netop dette interview. Det var sidste punkt på dagen. jeg sad spændt på første række og ventede……..der kom “hul”igennem til Mr. Koontz for en kort stund, men den blev afbrudt og de stakkels folk på messen prøvede i værdigt at få forbindelse men måtte opgive efter et stk tid. Æv, hvor var jeg ærgerlig og skuffet…men sådan kan det gå og jeg håber de vil forsøge igen en anden gang. Elsker messen i Horsens. Jeg har lige købt “Nådesløs” og glæder mig til at læse den.
  Mvh Angela

 18. Jette siger:

  Hej Angela
  Jeg har straks sørget for at få rettet mit indlæg, og det var rigtig ærgerligt, at det ikke lykkedes med teknikken. Håber du får ham at høre en anden gang, og at du synes godt om “Nådesløs”.
  mvh
  Jette

 19. Lars Kramhoeft siger:

  Hej Jette
  Jeg tænkte på om du ville anmelde min og Tom Kristensens nye online horror graphic novel “Made Flesh”? Vi lægger et nyt kapitel online hver fredag på bloggen her: http://madeflesh.blogspot.dk/
  Vi er også igang med at lede efter et forlag, men ind til da er det hele gratis. Vi vil bare gerne have så mange som muligt til at læse det.
  Mvh.Lars

 20. Janni siger:

  Hej, Jette!
  Jeg går i 3.g i gymnasiet og skal netop til at skrive studieretningsprojekt om horrorgenren. Jeg leder efter en dansk horrornovelle, man kan argumentere for, er inspireret af Stephen Kings stil eller univers. Jeg er slet ikke nået så langt i min undersøgelse af Kings forfatterskab, at jeg er i stand til at afgøre, om en dansk horrornovelle kan bruges til en sammenligning eller ej – men ikke desto mindre skal jeg hurtigst muligt have valgt en (eller flere). Jeg vil derfor høre, om du har en idé til en dansk novelle, der kan bruges til ovenfor beskrevne formål?
  M.v.h.
  Janni

 21. Jette siger:

  Helt enig i at Plantagen er Stephen King inspireret. Jeg har mailet 4 novelleforslag til Janni, men er sikker på at hun gerne modtager flere 🙂

 22. Kim Schrewelius siger:

  Hej Jette,

  Først og fremmest. Flot hjemmeside. Tillykke med den.
  Jeg har selv skrevet gys, og selv udgivet det, dog i et mindre oplag.
  Det er meget svært at få udgivet gys på de store forlag.
  Jeg drømmer om min egen hjemmeside, som jeg vil fylde med mine gysernoveller. Men det handler som altid, om økonomi. Men jeg drømmer stadig.
  Jeg er selv kæmpe Stephen King fan. Han er ganske enkelt den største på sit felt. Jeg har læst, Om at skrive 4 gange. den inspirerer hver gang.
  Jeg har været inde i se på din side mange gange, og vil stadig vende tilbage.

  Mange hilsner Kim Schrewelius

 23. Axel From L siger:

  Kære Jette.
  Jeg mangler gys på min hjemmeside,-
  har du en idé om, hvor jeg finder seriøse historier ?
  P.S.: Kim hjælper jeg gerne med hjemmeside.
  Tusind roser af de bloddryppende til dig Jette .. ..

 24. Jette siger:

  Hej Kim
  Tak for dine pæne ord. Spændende at høre at du selv er aktiv skribent med gys 🙂
  Ja, Stephen King er en af verdens bedste forfattere, og “Om at skrive” er fyldt med gode tips og interessante oplysninger.
  Håber du får din side op at køre en dag.
  Venlig hilsen
  Jette

 25. Axel From L siger:

  Ja, er det ikke forfærdeligt, at der ikke er inspiration at hente hos andre.
  Men kender nogen, man kan læne sig op af, når man/jeg vil skrive ghost historier ?

  Tak for kommentaren .. jeg skal have lavet nogle frygtelige historie de næste måneder til min hjemmeside.

 26. Mikkel siger:

  Hej
  Dette er ikke en kommentar til opslag på din side.
  Jeg ville sende noget materiale om ny bog fra forlaget AnTennA til eventuel anmeldelse, men kunne ikke finde andet end denne. Er I interesseret, så smid lige en mail til os.

 27. Louise siger:

  Hej Jette
  Hvilke kilder har du brugt til dit afsnit om “Hvad er en gyser?” 🙂

  Med venlig hilsen
  Louise Tromborg

 28. Jesper Arentoft siger:

  Hej Jette,
  Jeg er virkelig imponeret af din side. Jeg prøvede selv at starte en lignende side op, men efter at have set din, så droppede jeg projektet. Her er stort set alt, hvad en gyserentusiast må ønske. Må jeg anbefale dig forfatteren Michael Sørensen? Han har udgivet to gysere. Den ene er Arvingen, som er en super fed psykolgisk gyser. Jeg ved ikke om han har en hjemmeside eller blog, men han er aktiv på Facebook.

  mvh
  Jesper

 29. Jette siger:

  Hej Jesper
  Tusind tak for de pæne ord om Gyseren.dk og ikke mindst for tippet om Michael Sørensen. Det lyder som noget, jeg hellere må prøve at få læst 🙂
  Bedste hilsner
  Jette

 30. Jette siger:

  Hej Sohail
  Tusind tak for din hilsen, som jeg har været ualmindelig lang tid om at reagere på. Gyseren.dk har været lidt underdrejet længe, men er nu langsomt ved at komme i gang igen. Tak for tippet om “No Good Deed”. Den vil jeg se nærmere på 🙂
  Bedste hilsner
  Jette

 31. Kristian siger:

  Hej Jette.

  Jeg har brug for en hjælp fra en gysernørd (positivt ment).
  Jeg skal på vandretur med de gamle folkeskole- og gymnasiedrenge og skal have en overraskelse med.

  Jeg har tidligere haft højtlæsning med på lignende ture – men det har været sjove småhistorier (Münchausens).

  Nu kunne jeg godt tænke mig at genoplive de gamle gyserhistorie-minder fra vores lejrskoler.
  Så jeg har brug for hjælp til at finde en kort (30-45min) novelle der er ægte voksenuhyggelig og egnet til oplæsning
  .
  Jeg har ikke selv læst meget horror, men jeg foretrækker dem der antyder en masse uvidst hvor fantasien så går i overuhyggelig-overdrive fremfor udpenslede blodige splatter/monster historier.

  Jeg håber du kan hjælpe.

 32. Jette siger:

  Hej Kristian
  Uhh det var en svær opgave.
  Der findes mange rigtig gode gysernoveller, og smag og behag er jo forskellig, men jeg har prøvet at samle nogle af de bedste, jeg har læst, i listen herunder. Jeg håber, du finder en, du kan bruge 🙂

  Lars Ahn Pedersen: Langt ude i skoven (i ”Velkommen til dybet”)
  E. F. Benson: Væsnet i hall’en (i ”Sælsomme historier” ved Sigurd Hoel)
  Sarah Fürst: Cikadernes sang (i ”Fra skyggerne”)
  Nikolaj Højberg: Pink (i ”Vandringer i mørke”)
  Will F. Jenkins: Æresgæld (i 14 godnathistorier ved Alfred Hitchcock)
  Stephen King: Grå (i ”Natholdet”)
  Steen Langstrup: Indbrud (i ”9 før døden”)
  H. P. Lovecraft: Farven fra rummet (i ”Farven fra rummet”)
  Hanna Lützen: Staudebedet (i ”Skygger” red. Steen Langstrup)
  Freddy E. Silva: Stumt vanvid (i ”Dystre Danmark 2”)
  Thomas Strømsholt: Jeg fremsætter en erklæring (i ”Velkommen til dybet”)
  Teddy Vork: De rette omgivelser (i ”Sprækker”)
  Martin Wangsgaard Jürgensen: Under marehalmen (i ”Grufulde mørke”)
  Jonas Wilmann: Syndebukke (i ”Frygt-filerne 2”)

 33. Lars Thomassen siger:

  Hejsa

  Vil du gerne have et link til hvor man kan finde min bog: “Når Månen Titter Gennem Ruden”.

  Jeg kan se at du har den på din liste over horrorudgivelser…

  Mvh
  Lars

 34. Lise Færch siger:

  Hej!
  Jeg er ved at skrive SRP i dansk og engelsk, og jeg vil gerne analysere henholdsvist et dansk og et engelsk værk indenfor horror genren ud fra Freuds psykoanalyse.
  Er der nogle bestemte værker, du vil foreslå?
  Jeg har overvejet “Tingen i cellen” af Dennis Jürgensen som mit danske, men har stadig ingen ide til det engelske.
  Venlig hilsen Lise Færch

 35. Jette siger:

  Hej Lise
  Tak for din hilsen. Der er rigtig mange gode værker at vælge i mellem, men det er jo ikke sikkert, at du synes om helt de samme, som jeg 🙂 Her kommer dog lidt forslag:
  The Turn of the Screw af Henry James (se mere her: http://www.cliffsnotes.com/literature/t/the-turn-of-the-screw/book-summary)
  Conjure Wife af Fritz Leiber
  Psycho af Robert Bloch
  Rosemarys baby af Ira Levin
  The Exorcist af William Peter Blatty
  Carrie af Stephen King
  The Red Dragon af Thomas Harris
  The Little Stranger af Sarah Waters

  Hvis du også vil have lidt forslag til den danske tekst, så kommer der lidt her:

  Den lukkede af Lene Toscano
  Dæmoner af Carina Evytt
  Ex af Teddy Vork
  Silhuet af Nick Clausen
  Glasborgen af Anne-Marie Vedsø Olesen
  De levende døde af Mette Thomsen

  Held og lykke med opgaven 🙂

 36. Jette siger:

  Hej Jeppe Sandholt
  Tak for din besked. Din bog lyder bestemt spændende, så nu er den bestilt 🙂
  Bedste hilsner
  Jette

 37. Tiderne Skifter siger:

  Kære Jette

  Tiderne Skifter vil gerne præsentere dig for Ane Riels nyeste roman, “Harpiks”, som modtager prisen for “Årets bedste danske spændingsroman 2015” på Krimimessen 2016 og er nomineret til DR Romanprisen 2016.

  Har du en mail, vi kan kontakte dig på? Kontakt os gerne på pr@tiderneskifter.dk.

  De bedste hilsner
  Tiderne Skifter

 38. Kim Schrewelius siger:

  Hej Jette,
  Vil du gøre mig en tjeneste, at besøge min hjemmeside, midnatstimen.dk
  Der er foreløbig 18 gyserhistorier skrevet af mig.
  Masker er der en eller flere du synes om.
  Jeg har været så heldig, at få flere venlige ord med på vejen af flere etablerede forfattere.
  Selvfølgelig tænkte jeg også på din hjemmeside. Måske var der også noget for dine læsere.
  Jeg håber at høre fra dig.

  Med venlig hilsen

  Kim Schrewelius

 39. Casper Gjede Jansen siger:

  Hej Jette

  Jeg tænkte om du måske kunne have lyst til at læse og anmelde min egen debutudgivelse “Vildspor”? Det er en samling mørke noveller, der alle tager udgangspunkt i spørgsmålet om hvor godt, vi i bund og grund kender vores medmennesker.

  Her er bogens Facebook-side. Så kan du måske få en idé om det kunne være noget for dig 😊
  https://www.facebook.com/Vildspor-1693376580894876/

  Hvis du er interesseret kan du smide mig en mail, så sender jeg dig gerne et eksemplar.

  Jeg har tidligere været udgivet i antologien “Lyden af vanvid”, hvor jeg var repræsenteret med novellen “Fyrtårnet” (hed dog Jensen dengang 😊)

  Bedste hilsner
  Casper Gjede Jansen

 40. Jette siger:

  Hej Casper
  Tak for din hilsen og for at gøre mig opmærksom på din bog.
  Jeg skriver lige til dig på facebook 🙂
  Bedste hilsner
  Jette

 41. Tobias Nilsson siger:

  Hej Jette,
  Mit navn er Tobias, og jeg er instruerer Lovecraft’s Farven fra det ydre rum som teater på Hvidovre Amatørscene.
  Jeg kan se at din side primært handler om bøger, men om du skulle have lyst til at nævne vores teaterstykke, ville vi blive meget glade for det. Du skal selvfølgelig også være velkommen at besøge os og se stykket selv. Hvis det virker interessent, og du vil vide noget mere, så må du gerne kontakte mig på mail tobz@tobiasnilsson.dk
  Mvh
  Tobias Nilsson

 42. Lars Grill Nielsen siger:

  Hej Gyseren

  Venligst vær med til at sprede nedenstående budskab.

  Splatter kortroman

  Sommeren 2017 skal flyde med teaterblod i sort/hvide nuancer!

  Enter Darkness planlægger at udgive en kortroman i løbet af sommeren 2017 og opfordrer i den forbindelse interesserede forfattere til at indsende bidrag. Deadline for indsendelse er den 2. februar 2017.

  Målgruppen for kortromanen er det mere voksne segment af horror freaks, splatter-affecionados og andre med trang til teaterblod.

  Historien må gerne være retro og kitsch, men skal være originalt fortalt. Som altid er det en fordel, hvis redaktøren ikke tør gå ned i kælderen under læsning.

  Sort/hvide illustrationer er meget velkommen og tilskyndes, men de skal ikke være dominerende – det er ikke en grafisk novelle. Illustrationer er dog ikke et krav for indsendelse, og romanen vil ikke blive vurderet på baggrund af illustrationerne. Illustrationer kan blive afvist, selv om romanen bliver antaget.

  Forventet længde er 25.000 til 35.000 ord, men tag ikke grænserne alt for bogstaveligt. Den gode historie er vigtigst.

  Romanen vil blive udgivet som fysisk bog og e-bog.

  Der betales ikke honorar for antagelse, men evt. overskud vil blive fordelt ligeligt mellem forfatter og forlag.

  Se mere på http://www.enterdarkness.dk

  Med venlig hilsen
  Lars Grill Nielsen

 43. Jette siger:

  Hej Lars
  Tak for dit kommentar. Jeg vil bestemt gerne være med til at udbrede budskabet, og regner med at få passet et indlæg ind i løbet af ugen. Ligeledes sørger jeg for at få lagt omtalen ud på Dansk Horror Selskabs hjemmeside: http://danskhorrorselskab.dk/
  Bedste hilsner
  Jette

 44. Jette siger:

  Hej Morten. Tusind tak for de pæne ord. Det er dejligt at være i gang igen, selvom det er på lavere blus end før. Jeg får heller ikke rigtigt anmeldt film mere, men nu har jeg jo så opdaget, at du har en god filmblog. Så kan jeg jo følge med hos dig i stedet for 🙂
  Bedste hilsner Jette

 45. Richard Asklund siger:

  Hej Jette,

  ville du være interesseret i at tage et kig på min bog, som netop er blevet udgivet?!

  Jeg vedhæfter lige et link til bogen, så hvis du har tid og lyst, kan du få en lille forsmag 😉

  https://www.saxo.com/dk/soeg/bog?query=praktikantens+univers

  Lidt om mig selv:

  “Richard Asklund, født 1970, uddannet ingeniør i 1995, og
  har siden arbejdet med global operationel og strategisk
  salgsledelse indenfor industrien.
  Deltog endvidere i Robinson Ekspeditionen 2016, hvor han
  blev udnævnt som øens ubestridte kontroversielle konge.
  Debuterede med sin første bog: “Praktikantens Univers” i
  juli 2017”

  Tusind tak,

  ser frem til at høre fra dig, når du får tid.

  Hilsen
  Richard

 46. Helena siger:

  Hej!

  Jeg er super glad for at have fundet denne side, da jeg skal til at skrive om gysergenren i SRP med dansk og engelsk.

  Jeg tænker at skrive om Stephen King og tage en novelle af ham (måske Room 1408 ?) men så er jeg enormt meget tvivl om hvordan jeg skal koble det til den danske del af opgaven og hvilken dansk kilde/materiale jeg kan bruge… Hermed vil jeg gerne spørge dig om du har nogle idéer til hvilke vinkler man kan have til emnet?

  Håber du har mulighed for at svare, da jeg synes emnet er rigtigt spændende.

  Hilsen Helena

 47. Jette siger:

  Hej Helena
  Tak for din hilsen. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil skrive om Stephen King i din opgave. Han er jo en fremragende forfatter 🙂
  Umiddelbart tænker jeg, at der er flere muligheder, så jeg kan komme med nogle idéer, men da jeg ikke er lærer, kan det være at de er helt ude i skoven. Så tjek med nogen der ved noget om det formelle først 🙂
  Du kan sammenligne filmatiseringen og novellen – er der forskel på indholdet? Hvad bliver der lagt vægt på i de forskellige udgaver? Se et eksempel på en lignende opgave her: https://www.studienet.dk/Opgaver/I-Am-Legend-170488.aspx
  Du kan vælge et tema i novellen og sammenligne det med en dansk tekst. Hvis det fx er brugen af en forfatter som fortæller (hvilket King jo bruger en del), så kunne “By” af Jonas Wilmann være et bud. Begge historier handler også om brud på virkeligheden, og det samme gør i øvrigt Nikolaj Højbergs novelle “Pink” fra samlingen “Vandringer i mørket” (2009). En fantastisk novelle.
  Hvis ikke lige du vil skrive om “1408”, er der mange andre muligheder. King har mange stærke kvindeskikkelser i sine romaner, så det kunne også være et muligt emne at se på kvinderoller i litteraturen. Eller måske tage udgangspunkt i debutromanen “Carrie” og sammenligne den med en moderne danske udgave af historien “Trods” af Megan D. Jakobsen (2008), som også handler om en pige, der bliver mobbet og hvis mor er psykisk ustabil samt foregår i 1970’erne.
  Men i bund og grund kommer det an på, hvad du gerne vil med din opgave. Har du et emne i “1408”, som du synes er interessant, for så kan din lokale bibliotekar garanteret også hjælpe dig med at finde en dansk bog eller film om samme emne. Eller er det i virkeligheden forfatteren eller genren du gerne vil analysere, for så er der også masser af bøger og artikler på dansk, der kan bruges i den forbindelse. Det kan du også få hjælp til på biblioteket.
  Held og lykke med opgaven 🙂
  Jette

 48. Heidi schou siger:

  Hej 🙂

  Jeg nyder at læse dine anmeldelser og finde ny læseinspiration igennem disse, for at brede mit læsespektrum lidt mere ud 🙂

  En af de ting jeg dog specielt nyder at læse, er dine anmelder af Stephen King – da jeg er kæmpe fan af hans forfatterskab.

  Min interesse for Stephen King startede som barn, da min storebror introducerede mig for “Cujo”, og siden har jeg ikke kunnet lægge hans bøger fra mig 😍
  For snart 10 år siden forærede min storebror mig sin samling af Stephen King bøger, da han mente at jeg ville værdsætte hans litterære værker mere end han selv.
  Dengang betød det dog ikke så meget for mig om samlingen voksede. Gjorde den var det en god ting da jeg elsker han skrivestil, men gjorde den ikke, var det nok også okay.

  Samlingen blev dog uhyre vigtig for mig, da min storebror døde meget pludseligt ved en ulykke i 2013 – jeg føler at samlingen af bøgerne giver os en samhørighed, som jeg ikke har med andre, og som er uvurderlig for mig.
  Idag kæmper jeg derfor nærmest med næb og kløer på at gøre samlingen fuldendt.
  Jeg har luret at nogle bøger (specielt danske udgivelser) kan være enormt svære at få fat i – fx “Carrie” tog det næsten 10 år at finde, da det er en af dem jeg har ledt efter, siden jeg fil samlingen.
  Men noget jeg måske synes er endnu sværere, er rent faktisk at finde ud af hvor mange bøger at Stephen King rent faktisk har fået udgivet på dansk.
  Og jeg har ladet mig fortælle at du skulle have læst alle danske udgivelser, så håber meget på, at du kan og kunne have lyst til at hjælpe mig med en oversigt over alle hans danske udgivelser, så jeg med ro i sindet kan arbejde videre på at fuldende min samling, med god samvittighed om, at der ikke lige er nogle jeg har glemt….

  På forhånd tak for dine anmeldelser og måske en mulig hjælp 🙂

  Mvh Heidi schou

 49. Jette siger:

  Hej Heidi
  Tusind tak for din hilsen. Jeg forstår godt din glæde ved Stephen King, og de særlige omstændigheder med din bror gør jo forholdet ekstra specielt. Jeg vil meget gerne forsøge lave en komplet (efter mit kendskab) oversigt over de danske King udgivelser, og vender tilbage når jeg har den klar.
  Bedste hilsner
  Jette

 50. Rasmus Hastrup siger:

  Kære Jette

  Først og fremmest en stor og varm tak for din anmeldelse af min debut, Liv. Det betød virkelig meget for mig. Min nye bog er lige på trapperne, og jeg vil få forlaget til at sende dig et eksemplar – de nye historier er for så vidt ikke gysere og falder nok ikke naturligt ind på din hjemmeside, men jeg synes, at du skal have den alligevel. Det kunne jo tænkes, at du ind imellem har tid til at læse noget, du ikke skal anmelde 🙂 Vil du maile mig en adresse hvortil bogen kan sendes?
  Mange hilsner
  Rasmus Hastrup

 51. Torben Pedersen siger:

  Hej Jette,
  Tager du imod værker af ikke udgivne debutanter? Det er dansksproget sci-fi, men stilmæssigt måske i retning af Peter F. Hamilton.

 52. Ebbe Kroghsalomonsen siger:

  Hej Jette

  Tak for anmeldelsen af Blokhusmysteriet.

  Med venlig hilsen
  Ebbe Krogh-Salomonsen

 53. Thomas siger:

  Hej Jette

  Vil du sende mig en mail? Jeg er interesseret i at komme i kontakt med dig vedrørende et samarbejde.

  Mvh Thomas

 54. Freja siger:

  Hej Jette!
  Fed blog! Jeg er virkelig interesseret i at læse Michaels Lillquists “Gysets anatomi og filosofi”, men jeg kan ikke finde den nogen steder (uni-biblioteket, alm. biblioteker, google). Du skulle vel ikke vide, hvor jeg kan finde den henne?
  mvh
  Freja

 55. Jette siger:

  Hej Freja
  Tak for dit spørgsmål. Nu er det ved at være mange år siden, jeg skrev min opgave. Dengang fandtes biblioteksskolen i Aalborg stadigvæk, og jeg er ret sikker på, at jeg lånte Michael Lillquists speciale den vej. Siden er Aalborg afdelingen lukket, og hele uddannelsen er ændret og har fået nyt navn. Måske kan det lade sig gøre at skaffe det via Institut for Kommunikations bibliotek (https://komm.ku.dk/biblioteker/inf-bibliotek/), selvom titlen ikke umiddelbart kan søges frem i deres base. Jeg kan se, at de arbejder på at sammenlægge flere samlinger pt., så skriv evt. til dem og forhør dig.
  Jeg håber, du finder frem til specialet.
  Venlig hilsen
  Jette

 56. Freja siger:

  Hej igen!
  Tusinde tak for svaret og hjælpen. Det vil jeg prøve.
  God påske
  Mvh
  Freja

 57. Mikkeline siger:

  Hej og tak for en fantastisk oplysende hjemmeside.
  Jeg er selv forfatter og er i min research på udkig efter gysernoveller (eller romaner) fra Asien, Australien Arabien eller Afrika. Måske du ligger inde med info? Det vil være en stor glæde hvis… 🙂

 58. Jette siger:

  Hej Mikkeline.
  Tak for de pæne ord. Jeg har prøvet at søge lidt rundt, og her får du et par links til Bibliotek.dk, hvorfra du kan bestille bøgerne til afhentning på dit eget bibliotek, når det åbner igen.
  “Genfærd: australske spøgelseshistorier” https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A01997149
  “Spøgelseshistorier” https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A20756284
  “Historier fra Afrika” https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A20335955
  Og endelig vil jeg anbefale dig at tage et kig på “Indeks til gyserantologier : en horrorbibliografi” https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis%3A26872898 Her får du et overblik over gyserantologier, der er udgivet i Danmark. Herunder også oversatte historier fra andre lande.
  God fornøjelse 🙂

 59. Vibeke siger:

  Kære Jette,
  Her på Alinea vil vi gerne bruge noget af din tekst i et nyt danskforløb til 10. klasse. Vil du kontakte mig, så vi kan aftale nærmere?
  vh.

 60. rune Adelvard siger:

  Ny Bog: Gyser/Krimi-Julekalender rammer gaden oktober

  Hej, hvis du tænker julen kan blive lige hyggelig nok, så er her er et frisk bud på, hvordan du kan komme igennem december med lidt kriller i maven og et par opfriskende kuldegys.

  Bogen: Ingen engle ved juletid er en atypisk krimi/gyser, der foregår i den canadiske vildmark i 1964. Det særlige ved denne underholdende og fængslende krimi er, at den er tænkt som en julekalender. Der er altså suspense fra første kapitel til sidste punktum hele december.

  Hovedpersonen er den 19-årige, arbejdsløse Edward og hans venner, der får vendt op og ned på deres liv, da en slægtning pludselig forsvinder. Den mystiske forsvinden driver langsomt læseren ind i byen Bierstadt, hvor Guds ord forkyndes ubarmhjertigt og frygten langsomt spredes og julens sagligheder fortrænges.

  Ingen engle ved juletid er et væld af sindsstemninger og et underholdende plot, der rører og overrasker. Bogen ventes i boghandlerne fra oktober og er på 500 sider.

  Ønsker I at modtage et anmeldereksemplar af Ingen engle ved juletid, så giv besked inden 01.10.20, og vedlæg gerne adresse på rune.adelvard@live.dk

  De bedste hilsner

  Rune Adelvard

 61. peter siger:

  Har I set, at historien om Trøjborg ruins og Visby kirkegårds berømte spøgelse nu er blevet fortalt i en ny bog “Mennesker og mosevæsner” (ISBN 978-87-7237-215-0), som lige er udkommet

 62. Lokalhistorie siger:

  Har du set, at det kendte spøgelse, der spøger omkring Trøjborg ruin og Visby Kirke nu også er blevet beskrevet i den nye bog, ”Mennesker og mosevæsner” ISBN 978-87-7237-215-0, som er udkommet her for nylig. Bogen indeholder også interessante historier om menneskers intriger og i visse tilfælde samarbejde med mosens væsner, I ved lygtemænd, mosekonen, troldkvinder og -mænd, mosemonstre, mosetrolde (især sortfodstrolden), elverkongen, hans elverpiger og deres ammer ‘slattenpatterne’, sumpmanden og lignende i ved.

 63. Pátrikur Stephensen-Jarnes siger:

  Jeg er sygt interesseret i at finde ud af hvordan man får en spøgelses bog (serie) omtalt på Gyseren.dk
  Bøgerne ‘Tim & spøgelsesgodset’ og ‘Tim & det hjemsøgte kloster’ er begge flot anmeldt af Ulla Weishaupt i bogrummet, men ville da være gyserstolt, af at få anmeldt bøgerne her 🙂
  Forfatter
  Pátrikur Stephensen-Jarnes

 64. Jette siger:

  Hej Pátrikur og tak for din hilsen.
  Jeg kan desværre ikke tilbyde at anmelde dine bøger, selvom de ser rigtig interessante ud. Men jeg ønsker dig held og lykke med dem og vil foreslå dig at kontakte Litteratursiden for en anmeldelse hos dem.
  Bedste hilsner
  Jette

 65. martin schmidt siger:

  Hej Jette,

  Filminstruktør Martin Schmidt her. (Sidste Time, Mørkeleg, Afmagt, Kat, Bag det stille ydre, Monsterjægerne, Rejseholdet, Guldhornene, Jul i Valhal)

  Jeg har netop fået udgivet min første krimi/horror roman, Gå Stille, Tal Sagte, som jeg ønsker at udbrede kendskabet til.
  Har jeg ret i at du ikke anmelder på din side?

  Med uhyggelige hilsner,
  Martin

 66. Asger Hunov siger:

  Hej Jette
  Først og fremmest tak fordi du anmelder vores udgivelser især “Outstanding Issues”. Vi kan jo mærke at du har et varmt hjerte for gys og gru og du kan roligt glæde dig til “Stalins Sink” som er på vej fra trykkeriet. Vi holder reception i Fantask for Outstanding Issues #1 og #2 lørdag den 21. maj klokken 12.00- 14.00. Måske kan du hjælpe os med at slå på tromme for arrangementet via dit netværk? Vi kan godt mærke at det er svært at komme i gang efter den lange tid med lockdown, så vi vil blive glade hvis der kan komme mange forbi den dag. Det bliver helt sikkert rigtig hyggeligt med uddeling af originaltegninger, kølige drinks og lækkert sommervejr!
  De bedste hilsner
  Asger Hunov & Kristine Haffgaard

  Reception i Fantask for Outstanding Issues #1 og #2
  Forlaget Hunov & Haffgaard inviterer til reception for Outstanding Issues,
  en serie grumme tegneserier fortalt af Aksel Studsgarth og tegnet af Craig Frank.

  Vi fejrer udgivelsen af de to første bind af Outstanding Issues To the Bone og Grár i Fantask lørdag den 21. maj klokken 12.00- 14.00.
  Det er selvstændige historier, der kan læses uafhængigt af hinanden. Serien er drevet af en stor kærlighed til alt hvad det er uhyggeligt. Begge bøger kan købes til nedsat pris i anledning af udgivelsen.

  Kom ned i Fantask i Sankt Peders Stræde og få en snak med forfatter Aksel Studsgarth og Craig Frank, der vil tegne og signere. Vi byder på en forfriskning

  “Outstanding Issues – suggested for intelligent readers!”

 67. Jette siger:

  Det vil jeg i hvert fald gerne forsøge, og havde jeg boet i København, var jeg kommet forbi 🙂
  Jeg håber, I får en fantastisk dag.

 68. Tanja Bisgaard siger:

  Hej Jette
  Jeg ville høre om du har lyst til at anmelde en af KRABATs bøger? En gyser for børn.
  Du er velkommen til at skrive til min mail.
  Hilsen Tanja

 69. Emma siger:

  Kære Jette,

  Den 4. november udkommer Alice Aagaard med 12 nye skæbnefortællinger. Jeg ved at du tidligere har modtaget og anmeldt Galgeleg, og Alice synes personligt at du skulle have muligheden for at få Gravsoen til anmeldelse.

  I kan læse mere om bogen her: https://byensforlag.dk/shop/gravsoen/

  Ser frem til at høre fra dig.

  Mvh Emma
  Forlagsmedarbejder v. Byens Forlag

 70. Karsten S. Mogensen siger:

  Hej Jette

  Kunne du tænke dig at få en pr-meddelelse vedr. min kommende gyser for børn, Det forladte tivoli, som udkommer 30. november på forlaget Dreamlitt? Bogen er bl.a. inspireret af det hedengange Fyns Sommerland.
  Sender også gerne anmeldereksemplar.

  Bedste hilsner
  Karsten S. Mogensen

 71. Nis Sperling siger:

  Hej Jette,

  Godt nytår og tak for en masse spændende anmeldelser og indlæg. Du er virkelig en af dem der slår et slag for dansk horror/sci fi/fantastik 🙂

  Jeg bemærkede, at min debutroman Skaberværk var på din 2021 læseliste, og defor vil jeg lige, med nogen forsinkelse, høre om der mon kommer en anmeldelse på et tidspunkt?

  De bedste hilsner,
  Nis Sperling

 72. Mikkel siger:

  Hej Jette
  Jeg har just udgivet min 4. roman “Det Første” i scifi-genren, og ville høre om jeg kan sende den til en eventuel anmeldelse? Du kan læse lidt om den på hjemmesiden, under knappen “Forlaget AnTennA”, og så ligger der en videoreklame på youtube:
  https://www.youtube.com/watch?v=sS4uLEV3mcU

  Mvh Mikkel Starup
  Forlaget AnTennA

 73. Luna Harley siger:

  Hej !

  Først og fremmest: mega nice hjemmeside. Aner ikke hvorfor jeg ikke har opdaget den før?!
  Men altså, i forbindelse med horrorudgivelser 2022, har jeg udgivet en YA-slasher ved navn “Derfor hader jeg december” på Forlaget Klippe.
  Det ville jeg bare lige sige💗 (det føles supersært at gøre opmærksom på ens egen bog…)

  Knus
  Luna Harley

 74. Jette siger:

  Hej Luna
  Tusind tak for at gøre mig opmærksom på din bog. Den lyder rigtig spændende, og hører helt sikkert til på listen over årets danske horrorudgivelser. Jeg må vist også hellere selv få læst den 🙂
  Bedste hilsner
  Jette

 75. Bjarne Jensen siger:

  Hej Jette

  Sikke en flot ansigtsløftning din side har fået, Tillykke!
  mvh
  Bjarne

 76. Jette siger:

  Tusind tak. Rosen skal dog rettes til Sarah Damgaard Jacobsen, som har hjulpet med at implementere det nye tema 🙂

 77. Peter Q. Rannes siger:

  Hej Jette,

  Jeg vil gerne skrive en email til dog og tilbyde dig et eksemplar af M.R. James: Værelse 13 – en victoriansk spøgelseshistorie fra Viborg, som lige er udgivet på det nyetablerede forlag Folklore. Men jeg kan ikke finde kontaktoplysninger på dig.

 78. Torben Mathiassen siger:

  Hej Jette,
  Jeg er på vej til at udgive bind 2 (3 grader celsius) i serien Jordens klimaramte, hvoraf bind 1 (MALI) udkom sidste år. Jeg vil høre om du eventuelt kunne være interesseret i at anmelde begge bøger?
  mvh
  Torben Mathiassen

 79. Sofie siger:

  Hej Jette. Har du mon lyst til at modtage info om en helt ny ungdomsthriller (Spillet) af Emil Landgreen? Send mig en mail i så fald 🙂 Bedste hilsner Sofie, Forlaget Bolden

 80. Mia siger:

  Hej Jette

  Jeg vil gerne tilbyde dig et eksemplar af min debutroman til anmeldelse. Det er en genreblandende fortælling; en surrealistisk og filosofisk gyser. Såfremt du er interesseret, må du meget gerne sende mig en mail, så jeg kan uddybe.

  Mvh
  Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.