Drengen der slog ihjel af Simon Lelic

Knugende psykologisk thriller om mord, skyld og samfundets reaktion.

Da den 12-årige Felicity forsvinder og efter 4 uger bliver fundet, mishandlet og dræbt, er lokalsamfundet i oprør. Værre bliver det, da gerningsmanden viser sig at være den jævnaldrende Daniel Blake. I offentlighedens øjne er han ondskaben selv, og ønsket om at han skal straffes er overvældende.

Alligevel har provins advokaten Leo Curtice ikke til fulde forstået, hvilken virkning det vil få på hans liv, da han påtager sig Daniel Blake-sagen. I første omgang ser han kun hvilken gevinst, det vil blive for hans karriere, da sagen er garanteret en masse medieomtale. Senere bliver det dog et oprigtigt ønske for ham, at finde ud af hvorfor? Og ad den vej forsøge at hjælpe sin unge klient.

Efterhånden går det dog op for Leo, at det ikke kun er ham, som har påtaget sig sagen. Også hans kone og 15-årige datter, som går på samme skole som ofret, bliver involveret. De ønsker begge, at han frasiger sig sagen, og ser Daniel som et monster – ligesom resten af byen. Leos kone forstår slet ikke, at han kan forsvare Daniel, når de selv har en datter!

Alligevel forstår Leo ikke situationens alvor, selv da trusselsbreve begynder at dukke op, og først da det er for sent, går de fulde konsekvenser op for ham.

I 1993 blev England rystet i sin grundvold, da den kun 2-årige James Bulger blev tortureret myrdet af to 11-årige drenge, efter at de havde kidnappet ham i et indkøbscenter, hvor han var ude at handle med sin mor. Efterfølgende er der blevet skrevet en række bøger inspireret af sagen, bl.a. Pat Barkers Over grænsen fra 2001, og i 2007 udkom filmen Boy A.

Også Simon Lelic har fundet inspiration i Bulger-sagen i sin roman Drengen der slog ihjel. Men hvor de andre historier i høj grad har fokuseret på drengene som slog ihjel og prøvet at forklare, hvordan en sådan grusomhed kunne finde sted, så retter Lelic blikket mod forsvareren og dennes familie, og prøver at se på hvilke konsekvenser sådan en sag har for de udenforstående, som involveres.

Det virker meget stærkt og troværdigt, og som læser kan man ikke undgå at blive berørt. Det er så let at rette sit had mod nogen – selv en dreng på 12 år – når vedkommende har begået et grusomt mord på en lille uskyldig pige. Men kan man med rette dømme en 12-årig efter en voksen domstol? (i England kan børn på 10 år blive dømt som voksne, idet de anses for at være gamle nok til at kende forskel på ”bad behaviour and serious wrongdoing”).

Lelic skriver flydende og ligetil. Man bliver straks fanget ind af historien, som springer lidt i tid og sted, og både fortæller fra Leos synspunkt og fra hans kones. Jeg synes, det er en spændende disposition at vælge forsvareren som udgangspunkt for fortællingen, og netop fordi Leo ikke er ubetinget idealist fra starten af, virker historien så meget desto stærkere.

Drengen der slog ihjel er ikke den sædvanlige thriller, hvor man på sin vis nyder de makabre mord og glæder sig over morderens endeligt. Det er en mere mørk og til tider trøstesløs fortælling, som ikke kan undgå at påvirke læseren på grund af sit sørgelige udgangspunkt. Men det er også en vedkommende og meget læseværdig roman, som jeg på det stærkeste kan anbefale.

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2012
Originaltitel: The Boy Who
Omslag: Stoltze Design

Læs mere:

James Bulger sagen på Wikipedia
Besøg Simon Lelics hjemmeside
Besøg forlaget Punktums hjemmeside

En tanke om “Drengen der slog ihjel af Simon Lelic

  1. Den lille Bogblog siger:

    Jeg syntes, at oplægget var ret interessant, og den første del var også spændende. Desværre var det som om, at fortællingen ‘ knækkede‘ undervejs og blev rodet og klodset, og det ærgrede mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.