Gotiske gysere udvalgt af Arne Christiansen

Gotiske Gysere

I forordet til Gotiske gysere skriver Arne Christiansen:

I en tid, hvor spion-, politi- og kriminalromaner erobrer mere og mere reolplads, og hvor spændingsromanerne i ordets videste forstand breder sig – ikke alene på reolen,men også over stadig flere emner og miljøer, ville nogen måske vente de gode, gamle spøgelseshistorier henvist til en skyggetilværelse. Sådan er det langtfra. I fin overensstemmelse med den knæsatte opfattelse af spøgelser og overnaturlige kræfter i det hele taget er de selvfølgelig udødelige. De efterspørges på ny i disse år. Her tænkes ikke på tidens teknisk avancerede skrækhistorier, men mere på det klassiske gys, som det knytter sig til bøger som Frankenstein og Skruen strammes, for blot at nævne enkelte af de helt store navne. Perioden 1898-1911 er udnævnt til spøgelseshistoriernes gyldne år, og hovedparten af Gotiske gysere er fra den tid.”

Endvidere skriver Christiansen, at han i Gotiske gysere har forsøgt at samle et udvalg af de klassiske historier, som ikke allerede er udgivet i andre udgaver, eller som kan betragtes som romaner. Det er blevet til nedenstående syv noveller.

Illustration fra novellen HedebølgeAntologiens første novelle “Hedebølge” er måske også samlingens bedste. En kunstner sidder en varm august dag og tegner en tegning af en forbryder på anklagebænken umiddelbart efter, at dommeren har afsagt sin dom. Tilfreds med sit arbejde tager han tegningen med for at gå en tur. Men på vejen kommer han forbi et stenhuggeri, hvor en mand, der ligner tegningen til mindste detalje, er i gang med at udhugge en gravsten til en udstilling – og teksten på stenen er forfatterens navn …

Tarnhelm” af Hugh Walpole er novelle nummer to, og handler om en dreng, hvis forældre befinder sig i Indien, så han bor skiftevis ved forskellige familiemedlemmer. Nu er turen kommet til to onkler, der lever temmelig afsondret fra omverdenen i det nordlige England. I begyndelsen er drengen ganske tilfreds med sit ophold, men langsomt begynder han at frygte den ældste onkel, og da denne en dag inviterer drengen ind i sit aflåste tårnkammer, ser han noget, han aldrig siden glemmer.

Den tredje novelle hedder “Pilene” og er en stemningsmættet historie om to mænd på kanotur ad Donau. Under et uvejr slår de lejr på en lille piledækket ø midt i floden, men opdager snart, at noget fuldstændigt fremmed lurer på stedet.

Raderingen” er fortællingen om et billede, som tilbydes et museum. I starten ligner det et ganske almindeligt og ikke engang særligt godt billede, men pludselig begynder det at ændre sig.

Dorothy Kathleen Brosters novelle “Slangen på dit dørtrin” er fortællingen om en dekadent digter, som udadtil er meget respektabel, men på sine rejser i udlandet udforsker han alle livets skyggesider. En dag opdager han et lille fnuller i sit arbejdsværelse, og efterhånden går det op for ham, at noget han nærmest havde glemt, nu er dukket op for at gøre ham opmærksom på hans synd.

Samlingens sjette novelle hedder “Hun lokker og hun drager” og handler om forfatteren Oleron, som en dag beslutter sig for at leje et gammelt forladt hus. Her vil han færdiggøre sin roman, som skal skaffe ham den berømmelse, han fortjener. Men huset viser sig at have en meget uventet effekt på ham. I stedet for at finde ro til at gøre sin roman færdig, bliver han opslugt af huset, som gemmer på en hemmelighed.

Den sidste novelle, “Ude på det dybe“, er samlingens korteste, og forfatteren påstår, at dette er en sand spøgelseshistorie, om to søstre som en nat kører i stykker med deres bil og overnatter i et forladt hus i nærheden af vejen. Her ser de en mystisk skikkelse i løbet af natten, og næste morgen finder de beviser på tilstedeværelsen.

De syv noveller er meget forskellige både i længde og indholdsmæssigt. Min favorit er som sagt “Hedebølge”, men også “Slangen på dit dørtrin” hører til i toppen. “Pilene” er på sin vis også rigtig god, men med sine næsten 60 sider bliver den desværre lidt langtrukken. Alt i alt er Gotiske gysere dog kræs, hvis man kan lide klassiske gotiske historier.

Om Gotiske gysere:

Udgivelsesår: 1987
Forlag: Carit Andersen, 216 sider
Oversat og redigeret af Arne Christiansen

Indhold:

Hedebølge af W. F. Harvey (August Heat, 1910)
Tarnhelm af Hugh Walpole (Tarnhelm)
Pilene af Algernon Blackwood “(The Willows, 1907)
Raderingen af Montague Rhodes James (The Mezzotint, 1904)
Slangen på dit dørtrin af D. K. Broster (Couching at the Door)
Hun lokker og hun drager af Oliver Onion (The Beckoning Fair One, 1911)
Ude på det dybe af Alexander Woolcott (Full Fathorn Five)

8 tanker om “Gotiske gysere udvalgt af Arne Christiansen

  1. Pingback: Gyseren » Rædslernes hus / red. Jørgen Rothenborg

  2. Pingback: Montague Rhodes James (M. R. James)

  3. Pingback: Sælsomme historier ved Sigurd Hoel

  4. Pingback: Otte berømte spøgelseshistorier af M. R. James

  5. Pingback: Manden, som træerne elskede af Nikolaj Johansen

  6. Pingback: Dommerens hus af Bram Stoker

  7. Pingback: Gravsoen – skæbnefortællinger 2 af Alice Aagaard

  8. Pingback: Skrækfest 2023 - Gyseren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.