Fall of gods : she is gone af Rasmus Berggreen og Michael Vogt

Fall_of_gods_Rasmus_BerggrenWauuuuhhhh – sikke en udgivelse. Vidunderlige illustrationer, gedigent hardback-omslag og lækkert, glittet papir. Og så er det oven i købet også en velfortalt historie.

Jeg faldt lidt tilfældigt over Rasmus Berggrens grapich novel, da jeg forsøgte at lave en liste over årets horrorudgivelser. Min ambition er at få læst alle titlerne på listen, så jeg fik fat i ”Fall of gods”, og sikke en oplevelse.

I efterordet fortæller Berggren, hvordan han fra barnsben af har været fascineret af den nordiske mytologi. Han læste med lige stor fryd Peter Madsens Valhalla-serie som Lars-Henrik Olsens ”Erik Menneskesøn”, og som voksen besluttede han sig for at prøve kræfter med universet selv. Han skriver:

Would it not be great if someone took inspiration from this fantastic legacy and created a Norse universe with a distinct Scandinavian voice? A story that embraced the inherent brutallity of the world, the awe-striking nature and the ambiguous morality?

Og sammen med vennen Jan Ditlev samt forfatteren Michael Vogt er det netop, hvad han har gjort med ”Fall of gods”, som i øvrigt er blevet udgivet i fysisk form efter en yderst vellykket Kickstarter kampagne.

Historien udspiller sig i en verden, hvor Guderne er forsvundet. Jætterne er blevet fortrængt fra Midgard til Jotunheim eller spærret inde i ‘the Reserve’, et område omkranset af hav til tre sider og spærret af med et enormt hegn på den fjerde.

En navnløs kriger har slået sig ned i Ødemarken med sin hustru, Freyja, og i 15 år har de levet her i fred. Men en dag kommer han hjem og opdager, at hun er forsvundet. Det viser sig, at hun er blevet bortført, og krigeren følger hendes spor til byen Drangavik, som hans forhadte svigerfar kontrollerer. Herfra går eftersøgningen videre til han ender i ‘the Reserve’. Men ‘the Reserve’ skjuler en dyster hemmelighed.

Første bind er med Berggrens egne ord: ”a hard-boiled tale, inspired by Film Noir and classic westerns and focuses on personal loss and revenge.” Men det er også meget mere end det. Berggren bygger et fantastisk og dystert univers op, hvor trolde og jætter er blevet underlagt menneskelig imperialisme eller brutalt spærret væk. Men nu er noget af den gamle magi vågnet op.

Rasmus Berggren er uddannet på Danmarks Designskole og er en af kræfterne bag firmaet MOOD, som skaber universer til kunder inden for film, spil og legetøj, så det er ikke uden grund, at bogens illustrationer er så betagende.

Berggrens semi-realistiske tegninger giver fortællingens univers tyngde og nerve. Til tider er det næsten, som om her er tale om fotografier af scenerne, hvilket Berggren understreger ved f.eks. at tegne en sløret skikkelse i forgrunden, der tilsyneladende har stået for tæt på kameraet, som fokuserer skarpt på begivenhederne længere tilbage i billedet.

Jeg må indrømme, at jeg er vildt betaget af ”Fall of gods”, særligt pga. de mageløse illustrationer. Og jeg er ikke den eneste. Det forlyder nemlig, at filmstudiet Twentieth Century Fox har købt rettighederne til “Fall of gods”, og ønsker at Wes Ball (“The Maze Runner”) skal instruere. Det vil være helt vildt fedt, men jeg håber nu også, at Berggren og co. får udgivet flere bind i serien.

Udgivelsesår: april 2015

Besøg Rasmus Berggrens hjemmeside
Besøg bogens hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.