Over grænsen af Pat Barker

Over grænsen af Pat BarkerI 1993 bortførte og dræbte to 10-årige engelske drenge den 2-årige James Bulger. De slæbte ham med fra et indkøbscenter ud til et jernbanespor. Her tævede de ham ihjel og efterlod ham på skinnerne, hvor han efterfølgende blev kørt over af et tog.

Det er meget sandsynligt, at Pat Barker har haft denne begivenhed i tankerne, da hun skrev Over grænsen, som handler om en drengemorder. Danny er kun 10 år gammel, da han slår en ældre kone i nabolaget ihjel under et indbrud i hendes hus.

Børnepsykologen Tom er fortællerstemmen i romanen. Han er gift med Lauren, men ægteskabet går ikke godt. Lauren vil gerne have børn, men Tom har problemer med potensen. Delvist fordi han efterhånden mere føler sig som avlstyr end som elsket ægtemand.

Ud af den blå luft dukker Danny pludseligt op. Under en gåtur ser Tom og Lauren en ung mand springe i floden. Det lykkes Tom at redde ham, og da han senere besøger ham på hospitalet, viser det sig, at det er Danny – og at Danny ønsker at tale med Tom om hændelserne før og omkring mordet. Tom var dengang indkaldt som ekspertvidne for at vurdere, hvorvidt Danny var klar over, hvad mord og døden er.

Tom indvilliger, men det går hurtigt op for ham, at Danny stadigvæk er uhyggelig intelligent, og at han bebrejder Tom, at han dengang blev dømt som en voksen.

Pat Barker skriver med stor indlevelsesevne om et barsk emne. Selvom det kunne være nærliggende at svælge i de voldsomme detaljer om mordet, bliver det aldrig det bærende punkt i romanen. Tværtimod er det samtalerne mellem Tom og Danny, og de minder og følelser, samtalerne bringer op til overfladen, som gør Over grænsen vedkommende og fascinerende.

Barker lægger store eksistentielle spørgsmål frem for læseren: Kan mennesker ændre sig? Skal man altid give folk en chance mere? Har vi ikke alle været grusomme som børn? Det sidste spørgsmål sættes på spidsen af Toms erindring om dengang, han og en anden dreng smed sten efter en tredje dreng, og kun tilfældighederne reddede dem fra at gøre ham alvorligt fortræd.

Pat Barker har også tidligere skrevet socialrealistiske romaner, som f.eks. Århundredets datter og Union Street, hvor hun tager fat i den nederste del af samfundet. I Over grænsen er det igen lykkes hende at skrive en både levende og vedkommende historie trods det dystre emne.

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2001
Originaltitel: Border Crossing
Forlag: Rosinante, 220 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.