Jor af Christian Haun

jorMagi og kærlighed er nogle af ingredienserne i Christian Hauns nye roman, der foregår i verdenen Novavon. En verden befolket af mennesker, magikere og halvdyr

“Jor” er Christian Hauns femte roman. Tidligere har han skrevet om så forskellige emner som psykiske kriser og okkultisme, og en kriminalroman er det også blevet til. Med “Jor” bevæger han sig ind i fantasygenren.

Første del af bogen handler om Jors barndom og ungdom. Han vokser op i landsbyen Djyw sammen med søskendeparret Vitus og Camille og fætteren Neal. Jor er allerede som barn forelsket i Camille, der er meget optaget af Forældrene – de forfædre, der opdagede Novavon efter vores verdens undergang. Camille og Jor bliver da også ungdomskærester, men så dør Camilles far, og alt ændrer sig for de unge.

I anden del er vi sprunget nogle år frem i tiden. Jor er blevet vogter og er rejst til Whitewell, hvor Det Øverste Råd holder til. I Det Øverste Råd sidder Tomas van Hern, søn af Jors gamle skolelærer Tull. Van Hern er utilfreds med den måde, rådet styrer på, og han ønsker at få mere magt. Da han kontaktes af ‘noget’, er han derfor ikke uimodtagelig.

I tredje og sidste del er verden brudt ud i flammer. Halvdyrene (Kiestfolket), magikerne og menneskene kæmper om Novavon, og de fire barndomskammerater er alle en del af begivenhederne igen.

Om man kan lide fantasy eller ej, er nok ret afgørende for, om man vil synes om “Jor”. Romanen er velskrevet og det meste af tiden lige til at gå til. Især i anden og tredje del er der dog nogle spring i fortællerstemmerne og tiden, som gør, at man skal holde tungen lige i munden.

Historien er overordnet interessant, og den pensles ikke ud for læseren. Mange ting må man selv regne ud, så selvom der er klassiske fantasyelementer i, er den ikke forudsigelig.

Jeg holder mere af science fiction, men alligevel blev jeg vel underholdt i Hauns magiske univers. Så er man til Tolkien, kan man roligt prøve at gribe fat i “Jor”.

(oprindeligt anmeldt på Litteratursiden.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2005
Forlag: Gyldendal, 300 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.