Ildfugle red. / Sharyn November

ildfugleEr man til fantasy, er denne to-binds antologi med noveller af 10 forskellige forfattere hyggelig underholdning til en mørk vinteraften under et varmt tæppe.

At kalde Ildfugle en antologi af fantasy og science fiction er lidt af en tilsnigelse. I hvert fald kunne jeg i bind 1 ikke konstatere en eneste science fiction novelle i samlingen (og bind 2 er ikke læst endnu). Til gengæld var der en bred vifte af fantasynoveller, som absolut var værd at læse. Så rigtig skuffet blev jeg ikke.

Samlingen indeholder noveller af navne som Meredith Ann Pierce og Diana Wynne Jones blandet med (i hvert fald for mig) mere ukendte navne som bl.a. Kara Dalkey, der har skrevet en fin gendigtning af H. C. Andersens eventyr ‘Snedronningen’. Dalkeys version foregår dog i Japan og har en noget anderledes slutning.

Flere af novellerne kan fremhæves for at være lidt atypisk fantasy, heriblandt Lloyd Alexanders historie om Max Mondrosch, som så gerne vil finde et arbejde, men som i stedet visner mere og mere hen.

En anden historie, som jeg vil fremhæve, er ‘Håbets kiste’. En dag bliver et grædende spædbarn efterladt på togstationen sammen med en stor kuffert, som ingen kan åbne. Den lille pige adopteres af en lokal familie og vokser op som et helt almindeligt barn. Men på hendes 16-års fødselsdag åbner kufferten sig, og indholdet er to pistoler og et gevær. Dagen efter kan resten af familien ikke huske noget om episoden, men da der to år efter bliver brug for det, træder Alice May i karakter.

‘Håbets kiste’ er ikke en historie med en lykkelig slutning, men dens flotte mix af fantasy og western samt den fine fortællestil gør det til en rigtig god novelle.

Efter hver novelle er forfatteren kort beskrevet med henvisninger til andre værker af vedkommende. I de tilfælde, hvor bøgerne er oversat til dansk, er den danske titel også angivet. Desværre er mange af de valgte forfattere ukendte på dansk, og det er en skam. For Ildfugle giver lyst til at læse mere af dem.

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Indhold:

Delia Sherman: Kotillon
Megan Whalen Turner: Spædbarnet i døgnboksen
Sherwood Smith: Skønhed
Nancy Springer: Mariposa
Lloyd Alexander: Max Mondrosch
Meredith Ann Pierce: Ys’ fald
Michael Cadnum: Medusa
Den sorte ræv / Emma Bull, Charles Vess
Patricia A. McKillip: Byndley
Kara Dalkey: Ishavens frue

Om bogen:

Udgivelsesår: 2005
Forlag: Sesam, 232 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.