John Carpenter

John CarpenterFødt i 1948 i New York.

John Carpenter slog igennem i 1978 med “Halloween” med bl.a. Jamie Lee Curtis på rollelisten. Det blev en af de største økonomiske succeser lavet udenfor et Hollywoodstudie nogen sinde, og den satte gang i den stribe af ‘mad-slasher’ film, der er fortsat helt ind i det nye årtusind. “Halloween” indeholder det morderne gys’ blod, indvolde og fysiske chok, men dens kerne og struktur er så gammel som Grimm’s eventyr. Carpenter udtrykker det selv således: “Halloween is an old country fair haunted house movie”.

John Carpenter har, modsat f.eks. Coppola og Scorsese som startede med at øve sig i gysergenren og derefter forlod den til fordel for mere mainstream film, forholdt sig trofast overfor genren. Han laver gerne film om de film, han har holdt mest af og som har haft størst indflydelse på ham under hans opvækst, og han gør ingen hemmelighed ud af kilderne til sin inspiration. Før “Halloween” havde han lavet “Assault on Preinct 13” (1976), som i bund og grund er en nyindspilning af Howard Hawk’s “Rio Bravo” (1959). En anden film er “Someone’s Watching Me” (1978) som låner kraftigt fra Hitchcock’s “Rear Window” (1954).

Carpenter’s næste projekt var “The Fog” (1980). Det blev ikke en øjeblikkelig succes som “Halloween”, men den indeholder flere mindeværdige scener og er med tiden blevet en klassiker.

I 1982 lavede John Carpenter endnu en nyindspilning af en gammel klassiker “The Thing”. Den bygger ikke på filmen fra 1957 men på den oprindelige novelle af John W. Campbell Jr. fra 1938 “Who goes there?”. “The Thing” indeholder flotte special effects, og er en effektiv klaustrofobisk fortælling om terror med masser af fysiske gys undervejs.

Af Carpenter’s andre film kan nævnes “Escape from New York” (1981), “Christine” (1983) og “In the Mouth of Madness” (1995).

Læs mere:

The Fearmakers af John McCarty

16 tanker om “John Carpenter

 1. Pingback: Gyseren » Halloween

 2. Pingback: Gyseren » The fog

 3. Pingback: Gyseren » Ghosts of Mars

 4. Pingback: Gyseren » Pro-life

 5. Pingback: Gyseren » Prince of darkness

 6. Pingback: Gyseren » Going to pieces

 7. Pingback: Gyseren » Black Christmas

 8. Pingback: Black Christmas | Horrorsiden

 9. Pingback: In the Mouth of Madness

 10. Pingback: Halloween

 11. Pingback: Horror: A Tematic History in Fiction and Film af Darryl Jones

 12. Pingback: Prison

 13. Pingback: The fog

 14. Pingback: Ghosts of Mars

 15. Pingback: Gys, gru og glæden ved horror – spændende temadag i Odense

 16. Pingback: The Lurker in the Lobby – a guide to the cinema of H. P. Lovecraft af A. Migliore og J. Strysik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.