Rita Hayworth i Shawshank Fængslet & Mønstereleven af Stephen King

Rita Hayworth i Shawshank Fængslet & MønsterelevenI 1982 udgav Stephen King de fire historier Liget i skoven, Åndedrætsmetoden, Rita Hayworth i Shawshank Fængslet og Mønstereleven i en samlet bog Different Seasons. På dansk blev bogen splittet op i to, og Rita Hayworth i Shawshank Fængslet & Mønstereleven udkom på Forlaget Vega i 1990.

Rita Hayworth i Shawshank Fængslet er historien om bankmanden Andy Dufresne, som bliver uskyldigt dømt for mordet på sin kone og dennes elsker. Han kommer til Shawshank Fængslet, hvor han snart bliver flittigt brugt af de brutale fængselsbetjente til at ordne deres skattepapirer og af fængselsdirektøren til at ordne diverse regnskaber.

Andy bliver ven med fangen Red, som fortæller historien. Og det er en historie om et grumt fængselssystem, som systematisk mishandler sine indsatte og malker alle de penge ud af systemet som muligt. Men det er også en historie om et særligt venskab, og om en mand som nægter at give op.

Bogen er filmatiseret i 1994 af Frank Darabont og er en af de bedste Stephen King filmatiseringer efter min mening. Tim Robbins spiller Andy og Morgan Freeman har rollen som Red. Begge gør det utrolig godt, og Morgan Freeman blev da også nomineret til en Oscar for Bedste Mandlige Hovedrolle. I alt 7 Oscar nomineringer modtog The Shawshank Redemption.

Mønstereleven handler om skoleeleven Todd, som efter at have arbejdet med 2. verdenskrig i skolen opdager, at en eftersøgt nazist bor i nabolaget. I stedet for at angive ham til politiet henvender Todd sig til Dussander for at få ham til at fortælle alle historierne fra Koncentrationslejren, hvor Dussander var kommandant. Af frygt for at blive meldt indvilliger Dussander, og snart er Todd fanget af de mange grusomme historier, mens Dussander genoplever det hele igen.

Mønstereleven er et spændende psykologisk portræt af både Todd og Dussander, og spørgsmålet er, hvem af dem der er mest forskruet? Bogen blev filmatiseret i 1998 af Bryan Singer med Ian McKellen som Dussander.

Om Rita Hayworth i Shawshank Fængslet & Mønstereleven:

Originaltitel: Different Seasons
Udgivelsesår: 1982

3 tanker om “Rita Hayworth i Shawshank Fængslet & Mønstereleven af Stephen King

  1. Pingback: Gyseren » The woman in the room

  2. Pingback: I gode hænder af Christian Mørk

  3. Pingback: Stalingrads engel af Torkild Thellefsen og Louise H.A. Trankjær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.