Det Sorte Hus af Stephen King og Peter Straub

Det sorte husStephen King og Peter Straub skrev i 1984 romanen Talismanen sammen. Det var et langt og til tider temmelig uhyggeligt eventyr om drengen Jack, som rejste tværs over USA og gennem andre verdener for at finde Talismanen og redde sin mor. Nu næsten 20 år senere vender King og Straub tilbage med endnu en roman om Jack.

Jack er blevet 35 år og har arbejdet som betjent, men har nu trukket sig tilbage og bor i et idyllisk hus lidt uden for den lille by, French Landing. Desværre er French Landing ikke så uskyldig, som overfladen antyder. En seriemorder, som slår små børn ihjel og spiser dele af dem, er på spil, og politiet har ingen spor at gå efter.

Den lokale politichef, Dale Gilbertson, har ingen chance for at finde Fiskeren, som den lokale journalist, Wendell Green, har døbt morderen, for Fiskeren er andet og mere end en almindelig morder. Han har forbindelser med andre verdener end denne. Alligevel er det først da drengen Ty Marshall forsvinder, at Jack går ind i sagen. Ikke fordi Dale og Jacks gode ven, Henry beder ham om det, eller fordi Ty’s far trygler om hjælp til at finde sin forsvundne søn og til at få sin kone tilbage fra sindssygen. Men fordi fortiden stikker sit ansigt frem og gør det umuligt for Jack at fortrænge hans barndoms rejse mere.

Det sorte hus er en spændende, men også lang roman. Personligt havde jeg lidt svært ved at komme igennem de første 100 sider, hovedsageligt på grund af brugen af den alvidende fortæller der svæver over historien og kommenterer den. ”Vi vil gerne benytte os af vores flyveevner og komme væk i en fart Vi vil gerne svæve op gennem det hullede loft, komme ud i den friske luft, men vi kan ikke, for vi skal være vidner til dette.” Men da først jeg havde affundet mig med stilen, voksede historien sig lige så grum og vidunderlig, som King er kendt for at skrive.

Det sorte hus har masser af referencer til andre King bøger, men man kan sagtens læse den uden at have læst andet af King. Den indeholder mange af de gode elementer fra King, som f.eks. de fantastiske personskildringer, beskrivelsen af den lille bys hverdag som pludselig brydes af det grusomme udefra, og den fascinerende kamp mellem ondt og godt som altid findes i hans bøger.

Har man mod på at kaste sig ud i en over 600 siders lang rejse i sindets kringelkroge, så får man bestemt smæk for skillingerne.

Om bogen:

Originaltitel: Black House
Udgivelsesår: 2001 (skrevet sammen med Peter Straub)

Peter Straub på dansk:

Spøgelseshistorier, 2007 (genudgivelse af Ghost Story fra 1979. På dansk også under titlen Det forfærdeligste)
Natteværelset, 2007 (In the night room fra 2004)
Skyggernes hus, 2007 (Lost boy, lost girl fra 2003)
Det sorte hus, 2002 (skrevet sammen med Stephen King, Black House fra 2001)
Talismanen, 1994 (skrevet sammen med Stephen King, The Talisman fra 1984)
Mysteriet, 1992 (Mystery fra 1990)

Besøg Peter Straubs hjemmeside for en komplet oversigt over hans bøger

3 tanker om “Det Sorte Hus af Stephen King og Peter Straub

  1. Pingback: Gyseren » Natteværelset af Peter Straub

  2. Pingback: Gyseren » Skyggernes Hus af Peter Straub

  3. Pingback: Talismanen af Stephen King og Peter Straub

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.