Blodet fra mumiens gravkammer af Bram Stoker

Blodet fra mumiens gravkammer af Bram Stoker

Jeg synes, det er ganske tankevækkende, at bøger, som var vildt uhyggelige for 100 år siden, i dag er at finde på børnebibliotekets hylder. Betyder det, at om 100 år så sidder 10 årige og griner helt vildt af Saw-filmene og synes, at de bare er pudsige fremfor klamme?

Bram Stoker er i dag hovedsageligt kendt for sin roman Dracula, der for alvor satte vampyren på verdenskortet. I Blodet fra mumiens gravkammer er det dog en mumie, det handler om.

Historien starter med, at den unge sagfører Malcolm Ross har et forfærdeligt mareridt, hvor han er blevet lukket inde i et ægyptisk gravkammer. Han forsøger desperat at komme ud, men vågner da det banker på døren. En ny bekendt, den yndige frøken Margaret Trelawney, udbeder sig hans hjælp.

Det viser sig, at Margarets far har været udsat for et mordforsøg og nu ligger i en dødlignende koma. Sammen med Ross ankommer også lægen dr. Winchester og inspektør Daw fra Scotland Yard. Professor Trelawney er egyptolog, og han havde tilsyneladende forudset situationen. I hvert fald opdager Daw et brev, der giver tydelige instrukser for, hvad Margaret nu skal gøre. Bl.a. skal Trelawney konstant holdes under opsyn og ingen genstande må flyttes fra værelset.

Trods disse forhåndsregler sket der alligevel flere gange, at Trelawney igen overfaldes af noget ukendt, og først da en af hans gamle kollegaer, Corbeck, dukker op, begynder den lille flok at forstå, hvad der er sket. Og uden at afsløre for meget handler det om dronning Teras mumie, som de to mænd sammen fandt for mere end 20 år siden.

Blodet fra mumiens gravkammer er en underholdende historie med mystiske elementer, kærlighed og en lidt overraskende slutning. Jeg har læst, at Stoker modtog meget kritik for sin grusomme slutning, så da han genudgav bogen i 1912, havde han slettet kapitel XVI “Powers – old and new” og tilføjet bogen en mere lykkelig afslutning.

Udgaven jeg har læst, er som nævnt en bearbejdet udgave. Hvis du gerne vil læse originalen fra 1903 inklusiv det slettede kapitel, så kig på online-literature.com

Blodet fra mumiens gravkammer har også givet anledning til flere filmatiseringer. Blood from the Mummys Tomb er fra 1971 og er fra Hammer Horror. Så fulgte The Awakening og nyeste filmatisering er fra 1997 Legend of the Mummy.

Om Blodet fra mumiens gravkammer:

Udgivelsesår: 1988
Forlag: Forum, 153 sider
Originaltitel: The Jewel of Seven Stars, 1903
Dansk udgave oversat og bearbejdet af Jørn E. Albert og Thorsten Villum Hansen, efter: Derek Allen: Blood from the mummy’s tomb. 1986 (bearbejdet udgave af: Bram Stoker: The jewel of seven stars. 1903)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.