Sidste time

Sidste time instrueret af Martin SchmidtEfter Nattevagten kom der fart på danske gysere. Allerede året efter udgav Regner Grasten Film Sidste time instrueret af Martin Schmidt med manuskript af Dennis Jürgensen. Filmen blev en biografsucces med 118.496 solgte billetter, og var dermed næsten på højde med film som Batman forever og Stargate. Den eneste danske film, som solgte mere i 1995, var Kun en pige. Filmen blev også solgt til udlandet, og jeg har fundet den tyske trailer, som kan ses i bunden af artiklen.

Syv gymnasieelever skal sidde efter en fredag eftermiddag, men da de kommer til klasselokalet, er der ingen lærer. Og da de forsøger at gå igen, låses døren og vinduerne lukkes hermetisk i. I stedet starter et tv, og en stemme fortæller dem, at der er begået et mord på gymnasiet, og dem der overlever har bestået.

Først er eleverne overbeviste om, at der er tale om en spøg, men da de finder liget af læreren Gerluf Løvholm, går alvoren op for dem. En for en får morderen fat i dem, og mens de kæmper for livet inde på gymnasiet, vises det hele på live tv udenfor…

Sidste time er blevet kaldt alt lige fra en “discountudgave af en gyser” (Gyldendals danske filmguide) til “pinlig dårlig fra start til slut” (Uncut.dk), men jeg er ikke enig. Dels husker jeg stadigvæk, hvordan jeg smed alle mine popcorn, i scenen hvor Ingas lig afsløres, da jeg så filmen i biografen i 1995. Dels synes jeg ikke, at gensynet var nær så tåkrummende som det ofte er, når man ser en ungdomsfilm mange år efter.

Der er naturligvis ting, der ikke er optimale. Ind i mellem er replikkerne lidt lamme, og man kan jo undre sig over, hvorfor personerne i gyserfilm ALTID skal dele sig op, når de ved (!!!!) at der er en morder løs. Men så dumme er de altså. Til gengæld spiller både Lene Laub Oksen og Mette Bratlann efter min mening rigtig godt, og Peter Jorde er rigtig slimet som tv-værten, der bare elsker sit job.

Nogen anmeldere har ærget sig over manglende splatter-effekter og synes, at det kikser fuldstændig med den overnaturlige vinkel, som pludselig kommer ind over historien. Jeg købte det fint, og synes det giver filmen en anden indgang end så mange andre slasherfilm, som jo i virkeligheden ikke er spor mere troværdige. For hvordan kan morderen altid vide hvert et træk, som ofrene gør? Og mht. splattereffekter så er det rigtigt, at filmen ikke drukner i blod. Til gengæld er de scener, der er med, helt ok lavet – og især scenen hvor man finder Iris lig.

Sidste time er lavet på et relativt lille budget, og det betød bl.a., at man ikke havde råd til en masse fancy locations. Derfor er det meste filmet på et gammelt gymnasium, men også det virker helt fint efter min mening. Eleverne løber rundt i gangene, op og ned ad trapper, gennem krybekældre osv. Men de kommer ingen vegne, og det giver en fin klaustrofobisk følelse. Friheden er lige udenfor døren, men de kan ikke komme derud.

Jeg synes absolut, at Martin Schmidt slap godt fra sin spillefilmsdebut, og hyggede mig med et gensyn her 15 år efter jeg så Sidste time første gang.

Om filmen:

Instruktør: Martin Schmidt
Udgivelsesår: 1995

Udvalgt filmograf:

Sidste time (1995)
Mørkeleg (1996)
Kat (2001)
Bag det stille ydre (2005)
Monsterjægerne (2009)

13 tanker om “Sidste time

 1. Queeni siger:

  Hej o.O
  Hvad er meningen med slutningen, kan huske jeg har fået det forklaret og er også ret sikker på at jeg har læst det i bogen så det gav mening… Men hvad er det der gør at det hele udspiles som det gør?

 2. Jette siger:

  Nu synes jeg af princip ikke, at jeg kan være bekendt at afsløre en slutning her på siden, men jeg må så også ærligt erkende, at jeg ikke kan huske den i detaljer. Dvs. jeg ved, hvordan den ender, men jeg kan desværre ikke huske hvorfor 🙂

 3. David siger:

  Lige en lille rettelse… Filmen er ikke optaget på et gymnasium. Men På Usserød skole beliggende i Hørsholm, lige før restaureringen af den pga skimmelsvamp.

 4. Tuuma siger:

  Jeg kan heller ikke rigtig forstå slutningen. Men kan forestille mig, at det er journalisten der på en eller anden måde er morderen, da han i filmens start siger “Slår jeg en sekser, har jeg min historie”‘, men han slår kun en femmer. Så jeg kan forestille mig, at det er en dagdrøm han har, og da filmen slutter af med at han slår en sekser, og de syntes at der er noget bag et forhæng, kan jeg forestille mig at det er enten ham, der er der for at slå dem ihjel, eller at det er hans første offer, og så kan historien i princippet starte forfra.

 5. Christina siger:

  Det foregår i hans fantasi, da han starter med at slå med terningen er det jo ikke en 6’er, da hans fantasi er ovre slår han 6’eren og han har sin historie.

 6. Janus siger:

  Ej, meningen med hele filmen er at det udspiller sig i et parallelt univers, mickey’s fantasi, og i slutningen, om i vil, slår han sin sekser og udføre

 7. Jacob siger:

  Er der egentlig nogen der ved hvor vedkommende har fundet disse oplysninger omkring skimmelsvampens udbredelse på skolen, efter optagelserne? Udover det syntes jeg selv, at det er en rimelig underholdende film. Martin Schmidt gør sig rigtig godt bemærket, i forhold til hans måde og levere sådan en slasher-lignede film 😀

  Udover det, kommer der her en lille trivia, som jeg også selv syntes er ganske interessant. Martin Schmidt benyttede sig nemlig af, at spørge en tidligere instruktør, ved navn John Carpenter, i kender ham formentlig fra The Thing, tilbage fra 1980’erne. Han havde fået en masse tips og tricks fra ham, vedrørende optagelserne til filmen. Hvodan han for eksempel kunne filme forskellige scener, på forskellige måder, for at skabe, og samtidig gi’ filmen en helt anden dynamik 😉

  Og jeg syntes da også selv de fleste scener skræmmer en på en eller anden måde. Specielt kan jeg nævne en scene, hvor eleverne er kommet udfra biologi-lokalet, og mens at Karl Bille i bedste stil gir den som den lidt for dumsmarte type, fortæller hvordan morderen ville slette alle sporene, så ser man lige pludselig et skud fra en anden vinkel, hvor der bliver filmet ned af en tom mørk gang, hvilket giver den der uhyggelige fornemmelse med, at der er noget der lurer dernede. Det fungere (uhyggelig) effektivt. Og har altid syntes det har været en RIGTIG god dansk film, med nogenlunde pænt skuespil, og til tider lidt kejtede, men alligevel passende kameraføring. Nogen scener kan godt også virkede forvirrende på den måde, noget er klippet på, men ellers fungerer det i praksis rigtig godt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.