Mørkeleg

Mørkeleg instrueret af Martin SchmidtMartin Schmidt må være den danske instruktør, som har lavet flest gyserfilm. Året efter hans succesdebut med Sidste time, udkom han med Mørkeleg, som solgte lidt dårligere (96.224) men stadig klarede sig udmærket for en genrefilm. Manuskriptet er igen af Dennis Jürgensen, som siden omskrev det til bogform og udgav det.

Tim har fået fat i spillet Backstabbed, som endnu ikke officielt kan købes i Danmark. Det er en form for rollespil, hvor det gælder om at myrde hinanden. Sammen med vennerne Tine, Alexandra og Jonas mødes de i et dødsbo for at spille.

Men der er en rigtig morder løs. På den lokale bodega bliver Tines veninde Aia myrdet, og politiet frygter, at det er seriemorderen Flænseren, som er taget til provinsen efter sin hærgen i København. I det tomme hus går spillet dog i gang, uden at nogen er klar over begivenhederne ude i virkeligheden. Desværre viser det sig, at morderen befinder sig i huset med dem.

Mørkeleg er en dansk slasherfilm, og når man tænker på, hvor lidt handling og sammenhæng der kan være i plottet på amerikanske slasherfilm, så synes jeg egentlig, at Mørkeleg er en udmærket film. Det bliver ret hurtigt afsløret, hvem der er morderen, så publikum ved mere end hovedpersonen Tine. Jeg er ikke sikker på, at jeg synes, den vurdering var rigtig taget, for for mit vedkommende ville jeg have synes, det var mere uhyggeligt at blive holdt i uvidenhed.

Generelt er filmen dog underholdende, og Tine, som spilles af Line Kruse, spiller godt som den skræmte, men alligevel handlekraftige heltinde (der desværre ikke kan finde ud af at smadre et vindue for at komme ud). Morderen bliver dog lidt for manisk til min smag, og jeg synes, det er dumt at prøve at lade ham forklare, hvorfor han dræber. I slasherfilm er der ingen logik (og tit heller ikke et plausibelt plot), så der er ingen grund til at prøve at gøre mordene troværdige.

Om filmen:

Instruktør: Martin Schmidt
Udgivelsesår: 1996

Udvalgt filmografi:

Sidste time (1995)
Mørkeleg (1996)
Kat (2001)
Bag det stille ydre (2005)
Monsterjægerne (2009)

 

3 tanker om “Mørkeleg

  1. Julie siger:

    ER det manuskriptet der blev lavet om til en bog, og ikke manuskriptet der bygger på bogen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.