Nattevagten

Nattevagten instrueret af Ole BornedalEt gensyn med Nattevagten som jeg første gang så, da den gik i biografen i 1994, blev en skræmmende tur ned ad Memory Lane. Nattevagten var præcist så god, som jeg huskede den.

Martin og Jens er to unge jurastuderende med kærester, lejlighed osv. I sin fritid arbejder Martin som nattevagt på retsmedicinsk Institut, og mens Martin virker umiddelbart tilfreds med hverdagen, er Jens bange for at falde i småborgerligheden. Han udfordrer derfor Martin til, at ingen af dem må sige nej til et forslag de næste to uger. Det fører Martin i kontakt med den unge prostituerede Joyce, der ender som offer for den seriemorder, der hærger byen, og pludselig er Martin hovedmistænkt i sagen.

Det var Nattevagten, som startede den bølge af gysere, der ramte Danmark i 1990’erne. Efter den kom Sidste time, Mørkeleg, Besat m.fl. Nogle af filmene var knap så gode, men flere af dem blev okay publikums-successer. Nattevagten står dog i særklasse med over 465.000 solgte billetter.

Nattevagten er en effektiv psykologisk gyser med et egentlig simpelt plot. At den lykkes så godt som den gør, skyldes dels rigtig gode skuespils præstationer af bl.a. Ulf Pilgaard, Nikolaj Coster-Waldau og ikke mindst Kim Bodnia som den næsten psykoptatiske Jens og Rikke Louise Andersen i rollen som Joyce. Hun virker så skrøbelig, og scenen hvor Jens og Martin kører psykisk terror mod hende er ualmindelig væmmelig at se.

Dels er filmen i særklasse pga. den spændende brug af kamera og lys, så når Martin går sine runder i de tomme hospitalsgange, sidder tilskueren næsten med hjertet oppe i halsen hele vejen – også selvom der ikke sker det mindste det meste af tiden. Endelig er musikken af Sort Sol bestemt også med til at køre stemningen op.

Filmen blev genindspillet til det amerikanske markede (med Ole Bornedal som instruktør) i 1997. Jeg har ikke fået set denne udgave (som jeg iøvrigt tvivler på kan leve op til originalen), men ifølge UnCut er der sket flere ændringer. Bl.a. blev flere scener fjernet eller skrevet om, som Joyces blowjob der blev til et handjob, og så var der ingen sex i lighuset.

Mit forslag vil derfor være – se den danske originaludgave af Nattevagten, og lad amerikanerne om at se den censurerede version.

Om filmen:

Instruktør: Ole Bornedal
Udgivelsesår: 1994

En tanke om “Nattevagten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.