Sjæleknuseren af Sebastian Fitzek

Sjæleknuseren af Sebastian FitzekI 2007 udkom Terapien, som var Sebastian Fitzeks første bog på dansk. En kollega anbefalede mig den, og jeg blev straks grebet af historien. Derfor blev jeg rigtig glad, da jeg så, at Sjæleknuseren var udkommet, og jeg blev bestemt ikke skuffet.

En serieforbryder har været på spil, og har fanget tre kvinder, som alle efterfølgende er blevet fundet, fuldstændigt katatoniske. P.g.a. ofrenes tilstand har forbryderen fået tilnavnet Sjæleknuseren, fordi ofrene er fanget i en tilstand, hvor de ikke kan kommunikere med omverdenen, men er fanget i deres egen krop – og ikke mindst i deres sind. Og desværre har politiet ingen spor at gå efter.

Kort efter at det 3. offer er fundet, bliver en mand indlagt på Teufelsbergklinikken, et hospital for psykosomatiske lidelser. Caspar, som han kaldes, husker intet fra sin fortid. Men det ændrer sig under en endeløs nat.

Romanen fortælles mange år efter at begivenhederne udspillede sig. En professor udfører et eksperiment, hvor nogle studerende skal læse en patientjournal, og det er denne journal, der er hovedhistorien. Så oveni at man prøver at gætte, hvem Sjæleknuseren er, kan man også spekulere over, hvad dette eksperiment går ud på!

Fitzek fortæller en utrolig uhyggelig historie uden egentlig at være hverken særlig blodig eller voldsom. Idéen om at blive fanget i sit sind er rigtig ubehagelig, og jeg kom til at tænke på Anders Bodelsens Frysepunktet, hvor hovedpersonen ender i en kunstig koma, og han utilsigtet igen og igen drømmer den samme drøm. I Sjæleknuseren er denne tilstand påført med vilje, og Fitzek beskriver det yderst modbydeligt.

Hvis du kan lide en psykologisk thriller, som kryber ind under huden og giver en lyst til at se sig over skulderen, så er Sjæleknuseren et godt valg.

Om bogen:

Udgivelsesår: 2009
Omslag: Henrik Koitzsch

Mere Sebastian Fitzek:

Terapien
Sjæleknuseren
Splinten
Øjensamleren

Også omtalt på Litteratursiden.dk

3 tanker om “Sjæleknuseren af Sebastian Fitzek

 1. Susanne siger:

  Jamen for pokker da, er der ikke snart flere bøger på vej på dansk af ham.
  Jeg har den her, de andre er lydbøger, og de kan desværre ikke holde min opmærksomhed fangen.

 2. Jette siger:

  Jeg kan se, at den nyeste af ham på dansk “Øjensamleren” er fra 2012. Desværre findes forlaget, der udgav ham ikke mere. Måske er det grunden til, at han ikke udgives i Danmark mere. På tysk er der siden udkommet følgende: Das Paket (2016), Passagier 23 (2014), Der Nachtwandler (2013) og Abgeschnitten (2012).
  De fire danske titler Terapien, Sjæleknuseren, Splinten og Øjensamleren findes som bøger på biblioteket, hvis du ikke har fået læst dem endnu 🙂

 3. Susanne siger:

  Øv, hvor ærgerligt med det forlag, bare der var et andet der ville få øjnene op og oversætte de nye du nævnte.
  Tak for info, så må jeg en tur på biblioteket 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.