13 trin ned af Ruth Rendell

13 trin ned af Ruth Rendell13 trin ned er et psykologisk portræt af en mand, der er kørt alvorligt af sporet.

Michael – Mix – Cellini bor til leje i Notting Hill hos en ældre dame, Gwendolen Chawcer. Mix er meget optaget af seriemorderen Christie, der huserede i området i 1940´erne, hvor han myrdede en række kvinder og misbrugte deres lig. Selv arbejder han med at vedligeholde fitness-maskiner, og så er han dybt fascineret af modellen Nerissa, som også bor i området.

Mix forestiller sig, at så snart Nerissa opdager hans eksistens, vil hun forelske sig i ham, og de to vil leve lykkeligt. Men som det også gik for Larry Mann i Penelope Evans fremragende Den nye pige, så lever virkeligheden slet ikke op til Mix´s fantasier, og snart er han morder, og hans verden synker langsomt i grus omkring ham.

Ruth Rendell tegner dygtigt portrættet af en ung mand, som føler, at verden alle dage har været imod ham, og at han derfor fortjener noget ekstra. Samtidig har han et opblæst ego på størrelse med Tower Bridge og føler sig som verdens midtpunkt. Han har ingen forståelse for andre og bruger dem kun som brikker i sit liv. På den måde minder han om Gweldolen, der heller ikke rummer nogen sociale færdigheder, idet hun har brugt hele sit liv i bøgernes verden.

13 trin ned er aldrig åndeløst uhyggelig. Historien fortælles afdæmpet og til tider lidt langsommeligt. Alligevel holdt jeg ved til enden, for jeg var spændt på at få slutningen med.

Ruth Rendell har skrevet en lang række krimier samt en række bøger under pseudonymet Barbara Vine. Her på siden har jeg tidligere omtalt Hjertesten af hende, der også hører til blandt hendes gotiske thrillers.

Om 13 trin ned:

Udgivelsesår: 2009
Forlag: Forum, 382 sider
Originaltitel: Thirteen steps down

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.