Scream

I en fredelig californisk by bor teenageren Sidney Prescott alene med sin far. For et år siden blev hendes mor brutalt myrdet, men selvom morderen blev fanget, er Sidney stadig præget af begivenheden. Så da en række nye mord ryster det lille samfund, går det i særlig grad Sidney på. Ikke mindst da hun bliver morderens næste mål.

Wes Craven fik et kæmpe comeback med filmen Scream i 1996. Her tog han alle horrorgenrens elementer og twistede dem i en selvironisk film, der bragte slasherfilmene tilbage til førstepladsen i biografsalene. På rollelisten sås både Drew Barrymore og de to kendte serie-skuespillere Neve Campbell og Courteney Cox. Derudover har bl.a. Linda Blair (The Excorcist) en cameo, som en ivrig journalist: “the people has a right to know!”

Filmen er fyldt med henvisninger til andre horrorfilm. Bl.a. hedder skolens pedel Fred og ses vaske gulv iført en grøn og rød stribet trøje. Morderen bruger kendskab til horrorgenren som sin indgang til mordene, når han leger quiz med det første offer, og hun skal fortælle morderen fra Friday the 13th. I en scene hvor de unge holder fest og ser gyserfilm, gennemgår en af dem reglerne for at overleve en gyserfilm. Bl.a. skal man være jomfru og aldrig sige “I’ll be right back“. Personerne i filmen kender dermed til horrorfilm og kommenterer aktivt på dem undervejs, som når de omtaler Jamie Lee Curtis og analyserer om forskellige horror-monstre har haft motiver eller ej.

Wes Craven leger med genrekonventionerne i filmen, samtidig med at han følger dem. Filmen starter således med den klassiske scene, hvor en ung pige er alene i huset og morderen venter på at dræbe hende. Selvom hun siger, at hun hader film, hvor personerne er dumme nok til at gå ovenpå i stedet for at løbe ud, og hun rent faktisk selv følger sit råd, så lykkes det hende ikke at overleve. Til gengæld lykkes det Wes Craven at komme op med en overraskende morder til sidst, og så er både plottet og personerne langt mere interessante, end de ofte er i slasherfilm.

Efter Scream kom udover de tre efterfølgere en lang række horrorfilm inspireret af successen. Bl.a. film som I know what you did last summer fra 1997 der fik to sequals, Urban Legend fra 1998 med to sequals, Final Destination fra 2000 med tre sequals indtil videre, Scary Movie fra 2000 med tre sequals, som nærmere er en gyserparodi osv.

Om filmen:

Instruktør: Wes Craven
Udgivelsesår: 1996

Serien:

Scream, 1996 – D: Wes Craven
Scream 2, 1997 – D: Wes Craven
Scream 3, 2000 – D: Wes Craven
Scream 4, 2011 – D: Wes Craven

2 tanker om “Scream

  1. Ulrich siger:

    Scream er også en af mine yndlings 90er blodfest. Neve Campbell er cool som Sidney Prescott.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.