Nobody af Neil Gaiman

Nobody af Neil GaimanNobody er historien om en lille dreng, som beslutter sig for at gå en aftentur præcis den nat, den koldblodige morder Manden Jack myrder hans far, mor og søster. Den lille dreng tuller uvidende hen på den lokale kirkegård, og her tager spøgelsesægteparret Owens drengen til sig, da Manden Jack kommer for at gøre arbejdet færdigt. Drengen navngives Nobody Owens, og de følgende år bor han på kirkegården sammen med de døde og med værgen Silas, der hverken er død eller levende.

I løbet af årene oplever Nobody mangt og meget. Han overlever med nød og næppe mødet med ligæderne. Han bliver gode venner med heksen Liza, der er begravet i den uindviede jord på kirkegården, og derfor er underlagt andre regler, end de andre beboere. Og han får også en enkelt menneskeven, pigen Scarlett, der dog flytter væk med sin familie.

Men jo ældre Nobody bliver, jo større trang får han til at se verden udenfor kirkegården. Og her venter Manden Jack stadig på at gøre sit arbejde færdigt …

Historien om Nobody er til tider ganske drabelig, bl.a. da Nobody konfronteres med Snigen, som gemmer sig i et ældgammelt gravsted. Men Nobody er vant til lidt af hvert, og da fortællingen samtidig er gennemsyret af humor, så bliver det aldrig helt uhyggeligt.

Neil Gaimans historie prydes af Chris Riddells fantastiske illustrationer, der åbner hvert kapitel og underbygger både historien og stemningen i bogen.

Det er muligt, at Nobody er en børne-ungdomsbog, men jeg læste den med stor fornøjelse, og den kan absolut anbefales til voksne. På Fortællingen.dk kan man læse, at Neil Gaiman vandt både en Newbury og en Hugo Award for bogen. Da Newbury Award gives for enestående børnelitteratur, mens Hugoen gives for fremragende voksenlitteratur, fortæller det ganske godt, hvor dygtig Gaiman er til at ramme brede målgrupper med sine fortællinger.

Jeg kan derfor her ved samme lejlighed anbefale en anden fantastisk bog af Neil Gaiman: Coraline, som jeg tidligere har omtalt tegneserieudgaven af her på siden.

Om bogen:

Udgivelsesår: 2009
Forlag: Høst, 268 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.