Det dobbelte gravsted af Rolf Gjedsted

Det dobbelte gravstedJeg er så heldig at arbejde sammen med en kollega, som ved en masse om horror, og som læser meget bredt. I en anden sammenhæng skulle jeg læse Spøgelseshistorier af Lafcadio Hearn og kom efterfølgende til at snakke med ham om den. Det fik ham til at huske på en novellesamling, han engang havde læst, som indeholdt historien Det dobbelte gravsted. Det var denne samling af Rolf Gjedsted, som jeg naturligvis var nødt til at læse.

Ikke alle novellerne i samlingen sagde mig lige meget, men der var dog flere ganske interessante heri. Bl.a. synes jeg vældig godt om introduktionsnovellen, som handler om en succesfuld vinduesdekoratør, der en dag støder på en umanerlig grim dukke, som ender med at blive en kæmpesucces i udstillingerne. Jeg blev også ganske betaget af “Huset med døre”, selvom jeg ikke synes, at idéen blev udført så godt, som den lægger op til.

De sidste fire noveller er hentet fra japansk folklore, og her synes jeg især om “Nat og dag” – fortællingen om to samurai-brødre, hvor den ene tager til De Otte Skyers land langt borte for at hjælpe nogle fattige slægtninge. Men da hans egen familie også har hårdt brug for hans hjælp aftaler de, at han skal komme tilbage igen på den niende dag i den niende måned. Og det løfte vil han holde uanset hvad. Det bedste ved historien er, at vi tror, at vi kender slutningen, men der kommer alligevel lidt ekstra på.

Også samlingens sidste historie Det dobbelte gravsted var rigtig god. Her dør en ung samurais hustru, og han begraver hende i sin have. Flere år efter forelsker han sig på ny, men hvad siger den første hustru til det?

Samlingen står i børnebiblioteket, og som sagt er et par af novellerne også temmelig tynde i det. Men generelt synes jeg dog sagtens, at Det dobbelte gravsted kan læses af voksne, hvis man lige trænger til et hurtigt og letfordøjeligt gys.

Indhold:

Dekoratørens yndlingsdukke
Gennem slægten flere gange
Huset med døre
Det færdige billede
Rigtige rovdyr
Gennem glas
En besynderlig begravelse
Skønhedsreservatet
På en bro
Nat og dag
Det dobbelte gravsted

Om Det dobbelte gravsted:

Udgivelsesår: 1982
Forlag: Aschehoug, 75 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.