Jeg skal vise jer frygten af Nikolaj Frobenius

Edgar Allan PoeJeg skal vise jer frygten af Nikolaj Frobenius blev født i 1809 og døde kun 40 år gammel. I sin korte levetid skrev han en række fremragende noveller, som ikke alle blev vel modtaget i hans samtid, men han blev dog accepteret som en anerkendt kritiker og havde også succes som redaktør ved forskellige blade – dog aldrig økonomisk succes.

I Jeg skal vise jer frygten fortæller Nikolaj Frobenius om Poes liv i fiktionens form. Hvordan han blev født af skuespillerparret David og Elizabeth Poe og siden kom i pleje hos den velhavende John Allan. Hvordan han følte sig overset og undervurderet og forlod familien Allan for at blive en berømt forfatter. Hvordan han giftede sig med sin kun 13-årige kusine og hutlede sig igennem som forfatter og kritiker, mens han døjede  med økonomien og sprutten. Og hvordan han kom i litterære fejder med flere af datidens store forfattere pga. sin bidske pen, indtil han døde under mystiske omstændigheder i 1849.

Så vidt mit kendskab til Poes liv angår, er de faktuelle begivenheder korrekte i romanen, herunder at Poe havde et anstrengt forhold til forlæggeren Rufus Griswold, der udgav samlingen “The Poets and Poetry of America” i 1842. Den kunstneriske frihed viser sig i Frobenius tanker om personerne, og i den mærkelige lille mandsling som følger Poe gennem hele livet i romanen, og som sørger for at bringe et dystert og blodigt element ind i fortællingen.

På den ene side synes jeg vældig godt om Jeg skal vise jer frygten. Det er en interessant indføring i Poes liv, og det er spændende at læse om Frobenius tanker, i forhold til hvordan Poes historier opstod, og høre diskussionen mellem Griswold og Poe med hver deres opfattelse af skønheden og beskrivelsen af denne. På den anden side synes jeg, at romanen bliver lidt for lang og til tider virker lidt kludret.

Det skal dog ikke afholde nogen fra at læse Jeg skal vise jer frygten, som om ikke andet giver den én lyst til at genlæse Poes noveller og historier.

Læs mere om Poe på Det Danske Poe-selskabs hjemmeside

Forfatterportræt af Poe

Om Jeg skal vise jer frygten:

Udgivelsesår: 2009
Forlag: Tiderne Skifter, 332 sider
Originaltitel: Jeg skal vise dere frykten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.