Murene på Eryx af H. P. Lovecraft

Murene på Eryx af H. P. LovecraftMurene på Eryx er nok den mest science fiction prægede novelle, jeg endnu har læst af H. P. Lovecraft. Faktisk må jeg indrømme, at jeg i første omgang troede, at jeg læste Ray Bradbury, selvom jeg godt var klar over, at jeg sad med Lovecraft. Men selvom her er tale om en noget anderledes Lovecraft historie, er den bestemt værd at læse.

Krystaljægeren Kenton J. Stanfield er på Venus for at finde nogle særlige krystaller, som afgiver masser af energi. Energi der fragtes tilbage til jorden meget mod Venus-beboernes vilje. De ser nemlig på krystallerne som noget religiøst og gør alt for at slå de mennesker ihjel, der tager dem.

Stanfield får på sin tur øje på en formidabel krystal, men da han når hen til den, opdager han, at et lig holder fast på den. Liget ligger i en usynlig bygning, som Stanfield beslutter sig for at se nærmere på. Efter lidt undersøgelser går han ind i bygningen, tager krystallen og fortsætter sin udforskning. Men det viser sig snart, at bygningen er en labyrint, og at det er sværere end som så at finde udgangen igen …

Lovecraft skrev “In the Walls of Eryx” i 1935, men novellen udkom først i 1939 i “Weird Tales”. Novellen er ifølge Wikipedia skrevet efter et udkast af high school eleven Kenneth J. Sterling, som var blevet venner med Lovecraft. Sterling havde læst “The Monster-God of Mamurth” af Edmond Hamilton, hvor en usynlig bygning i Sahara ørkenen spillede en rolle, og det gav ham idéen til at bruge en usynlig labyrint til en novelle. Lovecraft skulle herefter have omskrevet og udvidet novellen fra 8000 ord til 12.000 ord, og det  menes, at den endelig tekst hovedsageligt er Lovecrafts.

Novellen beskæftiger sig bl.a. med temaet diskrimination, og meget overraskende udvikler hovedpersonen sig fra at være et intolerant menneske med tro på egen ufejlbarlighed, til at indse at Venus-boerne har ret til deres egen planet og til at følge deres overbevisninger. De er ikke nødvendigvis primitive og mindre værd, blot fordi de er anderledes end mennesker. Ved en anden forfatter ville jeg have tænkt en sammenligning med de hvides indtagelse af USA og udryddelse af de indfødte indianere, men jeg har alligevel lidt svært ved at forestille mig, at Lovecraft har haft den tanke i baghovedet.

Om Murene på Eryx:

Originaltitel: In the Walls of Eryx
Originaludgivelsesår: 1939

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.