From Beyond the Grave

From Beyond the GraveFrom Beyond the Grave er fire små film, som bindes sammen af en rammehistorie om en antikvarhandler (spillet af Peter Cushing). Hver historie begynder med et besøg i Cushings butik og fortsætter så individuelt.

Den første historie, “The Gate Crasher”, handler om Edward, som finder et meget fint gammelt spejl i Cushings butik. Cushing forlanger en høj pris, men Edward får ham overbevist om, at spejlet kun er en forfalskning og slipper derfor med kun en brøkdel af prisen. Hjemme i lejligheden passer spejlet perfekt ind, og en af Edwards venner får den idé, at de skal holde en seance. Men det får alvorlige konsekvenser for Edward, idet det viser sig, at spejlet ikke er et helt almindeligt spejl.

I den anden historie, “An Act of Kindness”, stjæler Mr. Lowe en tapperhedsmedalje i antikvitetsforretningen, fordi han gerne vil gøre indtryk på en gadesælger. Det bliver starten på en form for venskab, og Mr. Lowe bliver snart forelsket i gadesælgerens datter, Emily. Desværre er han allerede gift, og Mrs. Lowe er en ubehagelig kvinde. Men Emily har kræfter ud over det almindelige.

“The Elemental” er tredje historie, og her snyder Mr. Warren antikvitetshandleren ved at bytte om på priserne på to snusdåser. På vej hjem i toget bliver han dog noget overrasket, da en temmelig excentrisk kvinde pludselig begynder at fable om, at han har “an elemental” siddende på sin ene skulder. Mr. Warren overhører hende fuldstændig, men da han kommer hjem, må han og fruen sande, at noget er helt galt.

Den sidste historie hedder “The Door”, og her køber en ung mand bogstaveligt talt en dør i antikvitetsforretningen. Døren er meget gammel, og det viser sig, at den nogen gange fører ind til et blåt værelse. Et værelse som stadig beboes af en ubehagelig vært. De fire historier er hver for sig vældigt underholdende og bygger på noveller af R. Chetwynd-Hayes.

From Beyond the Grave blander uhygge og humor, og selvom et par af historierne har en ganske grum slutning, så bliver det ikke rigtig skræmmende. Det er dog tydeligt, at instruktør Kevin Connor tager genren alvorligt, og gerne vil give seeren en god oplevelse. Og udover de generelt gode skuespilspræstationer, gør han det bl.a. ved hjælp af interessant kameraføring og spændende brug af farveskift.

Peter Cushing er herlig som antikvitetshandleren, der giver alle sine kunder en ekstra lille ting med hjem. Han er nærmest en pastiche, men det fungerer godt i filmens univers. Også Donald Pleasence og David Warner bør fremhæves, men i det hele taget er niveauet højt.

På minus-siden er de temmelig kiksede makeup-effekter i “The Gate Crasher” og “The Door”, som snarere får en til at tænke på et dårligt Halloween-kostume. Men det er dog i småtingsafdelingen samlet set, for From Beyond the Grave er en hyggelig og charmerende gyserantologi i stil med Tales from the Crypt og Creepshow, som sagtens kan nydes en efterårsaften.

I Uncut.dk’s anmeldelse skriver Caspar Vang, at From Beyond the Grave er en del af en hel serie gyserantologier, som det lille engelske filmselskab Amicus udgav i løbet af 1960’erne og 1970’erne, og som blev sparket i gang med filmen Dr. Terror’s House of Horrors i 1965. Læs hele anmeldelsen på Uncut.dk 

Efter at have set filmen kom jeg til at tænke på Stephen King’s roman Begærets butik, som handler om en antikvitetshandler, som kan give sine kunder noget ekstra – men hvor prisen nogen gange er ganske høj. Måske har King set From Beyond the Grave og fået en god idé.

Om From Beyond the Grave:

Instruktør: Kevin Connor
Udgivelsesår: 1973

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.