Lejlighed 42 og andre mørke fortællinger af Nikolaj Højberg

Lejlighed 42 og andre mørke fortællinger af Nikolaj HøjbergJeg var vældig begejstret for Vandringer i mørke, som udkom i 2009, så derfor skyndte jeg mig at bestille Nikolaj Højbergs nye novellesamling, lige så snart der var mulighed for det, og da bogen kom med posten, kunne jeg med samlerglæde konstatere, at fakturanummeret var 1. Det er jo lidt sjovt at have. Så dukkede en masse arbejde op, og novellerne fik lov til at ligge på natbordet, men endelig fik jeg tid.

Lejlighed 42 og andre mørke fortællinger er en lidt anden type noveller end første samling, og selvom her er tale om gode og velskrevne historier, så når samlingen efter min mening ikke helt på niveau med Vandringer i mørke. Alligevel er her flere noveller, som nok skal efterlade læseren forpustet, og i glimt når Højberg samme fantastiske niveau som novellen “Pink”, der må siges at være min “all time favorite”. Generelt kan alle novellerne læses mere end en gang. Hver novelle gemmer på flere lag, og slutningen skal man som oftest tænke lidt over.

Blandt mine favoritter er titelnovellen, som også har været trykt i Dystre Danmark. I “Lejlighed 42″ følger vi en mand, der opdager, at han er død. Han ved ikke, hvem han var, eller hvorfor han er død. Men han opdager, at det har noget med lejlighed 42 at gøre, og at han er nødt til at finde ud af noget mere, hvis han ikke for evigt skal vedblive at være en ånd i vores verden. Men det viser sig, at lejlighed 42 gemmer på noget grufuldt, der kun venter på at blive sluppet fri. Velskrevet gru og rædsel som gik lige i uhyggeåren på  mig.

Også “Minus Første” skal fremhæves. Her opdager den studerende Thomas en dag, at universitetet har en etage under kælderen, og da han af nysgerrighed tager elevatoren derned, ser han, at Institut for Samfundsstyring holder til hernede. Men hvad er det for et institut? Fed fed fed idé som udføres perfekt og efterlader læseren med alle illusioner rystet i stykker.

“En drink med det hele” skal nok holde nogen fra at forsøge sig ud i netdating, i hvert fald tror jeg, det er sidste gang, novellens hovedperson forsøger sig. Jakobs kone døde for halvandet år siden, og nu har han besluttet sig for at date. Ikke for sex! Men kun for samtalen og nærheden. Han skriver med flere og ender til sidst med at mødes med Freja. Hun viser sig dog at være helt anderledes, end nogen anden kvinde han har mødt.

Endelig vil jeg også fremhæve “O-puslespillet” (tidligere trykt i “I overfladen”), som hører til i science fiction genren, og som har en fremragende slutning.

Desværre er der også et par af novellerne, som bygger på en fantastisk idé, som f.eks. “Revnen” og “Jeg har tænder og ved, hvordan man bruger dem”, men som ender lidt småkedeligt. Det synes jeg er rigtig ærgerligt, for der er slet ingen tvivl om, at Nikolaj Højberg har masser af twists i sit forfatterærme, som kunne have løftet dem til langt større højder.

Alt i alt er Lejlighed 42 og andre mørke fortællinger dog bestemt et besøg værd, og har du lyst til en alternativ horrorfortælling, er Nikolaj Højberg et godt sted at begynde.

Indhold:

Mona Blues
Jeg har tænder og ved, hvordan man bruger dem
Revnen
Martret
Minus Første
En drink med det hele
Vandet er stadig sort
O-puslespillet
Lejlighed 42
Fætter 3F

Om bogen:

Udgivelsesår: 2010
Omslag: Alexey Poprugin/Nikolaj Højberg
Forlag: Kandor

Læs interview med Nikolaj Højberg på Fantastiske Forfattere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.