Pandora i Congo af Albert Sánchez Piñol

pandora-i-congoDen unge forfatter Thomas Thomsen ernærer sig ved at skrive dårlige føljetonromaner for den mystiske doktor Luther Flag, men opdager ved en tilfældighed at han bliver narret. Det fører ham ad kringlede veje i kontakt med advokaten Norton, som er forsvarer for Marcus Garvey, der er anklaget for mordet på to engelske aristokrater i Congos jungle. Sagen er svær at vinde, og Norton ønsker, at Thomsen skal skrive Marcus historie, for at det engelske folk kan høre sandheden.

Thomsen indvilliger, og snart er han dybt engageret i et fantastisk eventyr, hvor to skruppelløse aristokrater forsøger at finde guld dybt inde i Congos jungle. De skyer ingen midler i deres jagt på rigdom, og selv da de støder på et mærkeligt og krigerisk folk, giver de ikke op. Og hele vejen befinder Marcus sig midt i begivenhedernes centrum sammen med dem.

“Pandora i Congo” er en fabulerende og fuldstændig fantastisk fortælling, som med sin fantasi og idérigdom tager pusten fra læseren. Den foregår i tiden op til og under 1. verdenskrig, og er på den ene side en herlig røverroman, med alt hvad dertil hører af umuligheder, og på den anden side er det en indsigtsfuld fortælling om magt, begær og bedrag, og om hvor langt mennesket er villig til at gå.

Albert Sànchez Piñol skriver forrygende og med et glimt i øjet, som det hører sig til i en røverroman. Man bliver som læser hvirvlet ind i denne grønne verden, der ligesom i virkelighedens Belgisk Congo er fyldt med død og ligegyldig ondskab, men hvor Thomsen alligevel opdager, at kærligheden også er til stede.

Jeg har tidligere læst “Kold hud” af Piñol, som jeg også var ganske betaget af. Her følger man to fyrpassere på en øde ø, som overfaldes af uhyrer fra havet hver nat, men ligesom i “Pandora i Congo” er det egentlige tema mennesket, og hvordan vi selv er det måske mest monstrøse af alle skabninger.

Mens jeg læste, kom jeg til at tænke på Edgar Allan Poes roman “Arthur Gordon Pyms eventyr”, som også er en røverroman, der fører læseren til ukendte og uudforskede egne på jorden, men også Lovecrafts fortællinger, om skabninger som lever under jorden, kan have været en inspirationskilde for Piñol. Uanset hvad der har inspireret ham, så er “Pandora i Congo” en utrolig fascinerende roman, som både underholder og sætter tanker i gang hos læseren.

Ifølge forlaget er “Pandora i Congo” anden del af en romantrilogi, hvor monstre spiller en fremtrædende rolle. Hvor de i “Kold hud” kom fra havet, kommer de her fra jordens indre og i tredje del, som endnu ikke er skrevet, skal de komme fra himlen. Det vil jeg se frem til, for jeg glæder mig allerede til næste udspil fra catalanske Albert Sànchez Piñol, der tegner til at blive et fremragende forfatterskab.

(anmeldt til Bogrummet.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2010
Forlag: Samleren, 423 sider
Originaltitel: Pandora al Congo
Oversætter: Ane-Grethe Østergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.