Gamle gys og sære sagn af Fritz Haack

Gamle gys og sære sagn

Fortællingerne i denne bog stammer fra kirkesogne i det danske land. De uhyggelige og underlige beretninger om fanden, manerpræster og herremænd blev fortalt af godtfolk til gæve folkemindesamlere som Svend Grundtvig, Ewald Tang Kristensen og Alex Olrik. Her er de i ny klædedragt”. Sådan indleder Fritz Haack sin bog Gamle gys og sære sagn, hvor han har indsamlet og nyskrevet en række gamle danske folkesagn om det uhyggelige og overnaturlige. Her er tale om en fornøjelig samling historier, hvis man altså er til fortællinger om fanden og hans besøg blandt de danske bønder. Og det er jeg.

Samlingen indledes med fortællingen ”Den fremmede”. Pesten hærger Danmark, og i det lokale kloster er kun abbeden tilbage. Alle munkene er flygtet i angst for sygdommen. Abbeden beslutter sig for at bringe den faldne unge kvinde, Mari, til klosteret, så hun og hendes lille uægte baby ikke skal lide sultedøden. På vej tilbage møder de en fremmed, som beder om husly. Det kan abbeden naturligvis ikke nægte ham, men det viser sig, at den fremmede har rejst vidt og bredt, og ikke helt er den, han ser ud til at være.

Blandt de mere humoristiske fortællinger er ”Hvor er kirken?”, som fortæller om, hvorfor der i byen Hoven findes en bakke med navnet Kirkebjerg, selvom kirken ligger på en eng. Samt ”Fanden i tønden” hvor en ung bondekone ikke har tænkt sig at give efter for den nye præsts ihærdige bejlen.

I sagnet ”Et hanefjed” fortælles om, hvorfor Højrup Gl. Kirke blev bygget, og hvordan det gik til, at koret faldt i havet, mens ”Blodmesse” fortæller om ridder Ebbes to døtre, der falder i skam og tager en grusom hævn i kirken. (Læs mere om baggrunden for sagnene på Stevns Klints hjemmeside og på Højby Kirkes hjemmeside)

Gamle gys og sære sagn indeholder i alt 11 genfortællinger, som er illustreret af Fritz Haack selv. Bagerst er indsat et Danmarkskort med indførelse af stederne, hvor sagnene har fundet sted. Det kunne have været interessant at få lidt at vide om, hvor Haack har fundet sagnene, men bortset fra denne lille anke, så er her tale om en underholdende og letlæst indføring i en række gamle – og for mit vedkommende ukendte – sagn.

Om bogen:

Udgivelsesår: 2010
Forlag: Books on Demand, 104 sider

Indhold:
Den fremmede
Hvor er kirken?
Røg
Det røde skab
Et hanefjed
Strandvaskeren
Blodmesse
Beelzebubs øje
Mikkel Nifinger
Straffedom
Fanden i tønden

2 tanker om “Gamle gys og sære sagn af Fritz Haack

 1. George Zeuthen siger:

  Hej.

  Kender du noget til traditionelle danske sange – folkeviser – der handler om spøgelser?

  Håber du kan hjælpe mig.

  George Zeuthen.

 2. Jette siger:

  Hejsa.
  Der skulle være et par stykker i bind 2 af “Danske Folkeviser” ved Jørgen Lorenzen. Jeg sender dig lige en mail.
  Bedste hilsner
  Jette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.