Moln – jorden husker af Michael Kamp

Moln - jorden huskerBlandt de nyere danske horrorforfattere står Michael Kamp højt på  min stjerneliste, ikke mindst pga. hans fremragende satiriske Fordærv, der udkom i 2007. Året efter kom Hvor de gamle visner, som også var underholdende, men med Moln – jorden husker når Michael Kamp helt nye højder. Jeg kan ikke pege på en eneste novelle, som ikke fungerer, og flere af dem rammer direkte ind i reptilhjernen med gedigne gys.

Samlingen indledes med en kort tekst om den fiktive by Moln, som siden tidernes morgen har været hjemsted for udgydelse af blod, enten i form af ofringer, henrettelser, hekseafbrændinger … you name it. Nu har man bygget en skole på stedet i håbet om at udrydde den gamle overtro. Men det er naturligvis ikke så let.

Moln danner rammehistorien om de ni noveller, som har forskellige hovedpersoner, men alligevel fletter sig sammen til en form for hele, så man til sidst ikke helt ved, om man har læst en roman eller en række noveller. Jeg er ligeglad, hvad vi kalder det, for uanset betegnelsen er Moln – jorden husker en af årets horrorudgivelser for mig.

Blandt mine yndlingshistorier er “Er der nogen?”, “Sult” og favoritten over dem alle “Hvid jul”. Jeg vil aldrig få samme forhold til julemanden igen! Men også “Hospitalsengen” som tager det alvorlige emne op om børn som mister forældre til en sygdom, og hvordan man tackler det, eller “De gamle” som bringer associationer frem om H. P. Lovecrafts skræmmende univers. Bogen indeholder også et gensyn med “Cornelia” som første gang blev trykt i antologien Horror.dk, som bestemt heller ikke er at foragte.

Jeg synes her er tale om en vellykket og gennemarbejdet samling historier, hvor det lykkes for Michael Kamp at ramme både den unge og den voksne læser. Måske vil den voksne læser i enkelte af historierne gennemskue plottet inden sløret løftes, men det gør dem ikke mindre underholdende, for Kamp skriver skræmmende godt, når han går efter det effektive og solide gys – og det lykkes til fulde.

Endelig er også forsiden en fornøjelse. Det er endnu engang den fremragende illustrator Peter Nielsen, som står for forsiden, som fungerer suverænt godt.

Alt i alt kan jeg kun anbefale Moln – jorden husker til alle, som holder af et godt gys. Michael Kamp leverer endnu en gang varen, og viser samtidig at han kun bliver bedre, når han lader sine historier udfolde sig over flere sider.

Om bogen:

Udgivelsesår: 2011
Omslag: Peter Nielsen
Forlag: Tellerup, 217 sider

Indhold:

Jorden husker
Den hængte pedel
Når det siver
Er der nogen?
Hvid jul
Hospitalssengen
De gamle
Cornelia
Sult
Fra mørket

Læs også:

Fordærv
Hvor de gamle visner

Besøg Michael Kamps hjemmeside eller bestil bogen direkte hos Tellerup

2 tanker om “Moln – jorden husker af Michael Kamp

  1. Morten Knudsen siger:

    “Moln – Jorden husker” er bestemt også en bog jeg vil huske, som noget af det jeg har læst, og som var værd at læse. Det er jo nærmest genialt, den måde Michael Kamp har flettet historierne ind i hinanden – og i tilgift er de både uhyggelige og skræmmende på en meget vedkommende måde.
    Genial bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.