Skygger af Henriette Rostrup

skyggerEn regnvåd aften efter en lang dag fyldt med møder kører lokalpolitikeren Benedikte en lille indvandrerdreng ned. Ingen ser det, og fortumlet, bange og vred over de forældre som lader en lille dreng være alene ude om aftenen, efterlader Benedikte drengen på fortovet. Hun siger til sig selv, at hun kører efter hjælp, men i stedet for kører hun hjem og prøver at lade som om det aldrig er sket.

Der er dog alligevel et vidne til ulykken. Den palæstinensiske flygtningepige Rana ser Benedikte efterlade drengen på fortovet; men hun går ikke hen til ham, og nu plages hun af skyldfølelse og føler, at hun er ansvarlig for drengens død.

Også Benedikte lider af skyld over drengens død. Hun dykker længere og længere ned i en depression, og hverken datteren eller manden kan trænge igennem til hende. Skylden rider hende som en mare, og til sidst beslutter hun sig for, at hun er nødt til at søge Ranas tilgivelse.

Sideløbende med historien om Benedikte og Rana møder vi den nyuddannede Lilja, der er vikar i Ranas klasse. Lilja er selv flygtning og forstår Ranas forbehold overfor myndighederne, men samtidig føler hun en forpligtelse til at afsløre Ranas viden. Men det bringer hende ind i den mere og mere ustabile Benediktes verden.

“Skygger” er en roman fyldt med skyld, hemmeligheder og fortidens skygger. Henriette Rostrup beskriver meget troværdigt Benediktes deroute fra en engageret politiker, hustru og mor, til en psykisk ustabil kvinde, der lider af angst og forfølgelsesvanvid. Det virker uhyggeligt realistisk, og føles lidt skræmmende at én fejltagelse kan føre så megen elendighed og sorg med sig.

Henriette Rostrup skriver flydende, og “Skygger” er hurtigt læst, men ikke hurtigt glemt.

(anmeldt til Bogrummet.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2011
Forlag: Rosinante, 299

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.