Michael Kamp

Michael-Kamp-prisvinder2015_2Michael Kamp debuterede i 2006 med første bind af fantasy-serien ”Bobs saga”, som havde været flere år undervejs. Efter at han havde skrevet både horror og science fiction uden det var lykkes at blive udgivet, besluttede han sig for at prøve en anden genre, nemlig fantasy, inspireret af sin passion for rollespil. Det blev til ”Bobs saga”, som er en lidt anderledes humoristisk fantasy fortælling.

”Bobs Saga” udkom på Books on Demand. Siden er det blevet til både en fagbog om asetro og flere romaner indenfor horrorgenren samt en lang række noveller udgivet i forskellige antologier. Forlaget er også blevet udskiftet, så Kamp nu udkommer på Tellerup.

Kamp blev født i 1974, og er uddannet folkeskolelærer, men arbejder nu som nattevagt på et kollegium. Jobbet som lærer har givet inspiration til flere af hans bøger, ikke mindst ”Fordærv”, en satirisk zombiroman der udkom i 2007 og giver et morsomt – og splattet – billede af dagens folkeskole.

”Fordærv” blev billetten til at deltage i antologien Horror.dk, som udkom på Tellerup i 2008. Antologien blev koblet sammen med en hjemmeside om horror, der kan bruges i forbindelse med undervisning, men også som almindelig inspiration og oplysning om genren. Kamps bidrag hed ”Cornelia”, og handler om en skoleelev, som modtager en mystisk sms, der lover ham natligt besøg.

Samme år udgav Kamp yderligere to bøger: fagbogen ”Moderne asetro” og ”Hvor de gamle visner” begge som Books on Demand. ”Hvor de gamle visner” viste nye sider af Michael Kamp. Mens ”Fordærv” var en satirisk horrorfortælling, var ”Hvor de gamle visner” langt mere grum. Historien er hensat til et plejehjem, og her er den ironiske distance helt lagt på hylden. I stedet vises råt og brutalt de forhold vi byder ældre mennesker på.

Året efter i 2009 kom 3. bind i serien ”Bobs saga”, og det blev den foreløbigt sidste udgivelse på eget forlag. Det følgende år skrev han på et manuskript, som blev sendt til Tellerup, og det blev til ”Moln – jorden husker”, der udkom i 2011.

Moln – jorden husker” er en novellesamling, hvor alle historierne udspiller sig i samme univers, nemlig den lille by Moln, som ikke ligefrem er et rart sted at være. Novellen ”Cornelia” fra ”Horror.dk” går igen her, og Kamp fortæller i et interview på Fantastiske Forfattere, at idéen til at skrive en fortælling, der var sammenflettede af flere selvstændige historier, opstod allerede i 2007. Konceptet var stort set lagt fast fra starten, og da han så blev inviteret til at bidrage med en novelle til Horror.dk, blev ”Cornelia” den første af historierne, og var dermed helt fra start ment som en del af et større billede.

I ”Moln – jorden husker” tager flere af historierne igen udgangspunkt i livet på og omkring folkeskolen, og ligesom både “Fordærv” og “Hvor de gamle visner” findes der også et samfundskritisk lag under horrorhistoriernes overflade her, nemlig hvad samfundet gør – og ikke gør – for de utilpassede unge. En gruppe, der oftest bliver hægtet af, og i Kamps univers bliver mere end det.

Bogen blev vel modtaget, og er en af de 5 nominerede på shortlisten til Årets Bedste Danske Horrorudgivelse, som uddeles af Dansk Horror Selskab.

Senere i 2011 udgav Kamp endnu en roman, ”Bunker 137”, der flytter læseren tilbage til et helt anderledes univers, nemlig Tyskland under 2. verdenskrig. I en effektiv stil fortæller Kamp her en gruopvækkende historie, der kombinerer nazister med H. P. Lovecrafts unævnelige væsner men alligevel stadig bærer Kamps fingeraftryk.

Samme år modtog Michael Kamp 1 præmien i Kulturministeriet og Ministeriet for Børn og Undervisnings Drengelitteraturpris for novellen ”Telefonfis”, der kan downloades gratis på Kamps hjemmeside. Her udvalgte et ekspertpanel 5 historier ud af 217 indsendte, og derefter var det drengenes stemmer, der afgjorde, hvilken historie de synes skulle vinde. Desuden er hans novelle ”Homo Arachnida” nomineret til Niels Klim prisen2011, hvor afstemningen løber frem til 30. marts, og så er Kamp som sagt også nomineret til Årets Danske Horrorudgivelse for ”Moln – jorden husker”.

Michael Kamp er en af medstifterne af Dansk Horror Selskab, og i et interview på Litteratursiden.dk blev han spurgt om, hvorfor et sådan selskab er nødvendigt:

Der er en udpræget tendens i Danmark til at betragte horrorlitteratur som noget for børn og unge. Det kunne være fint nok, men det stikker dybere end man lige tror. Jeg blev f.eks. meget overrasket over den første målgruppe-vurdering på min nyeste horror-udgivelse, Moln – Jorden husker, som var sat til 12-16 år. Jeg ville aldrig selv give bogen til nogen, der var så unge, for det er nogle meget, meget barske temaer der tages op, men sådan var det. Samtidig er det en masse talenter i Danmark indenfor horror, som bliver overset af den brede offentlighed. Dansk Horror Selskabs primære opgave er at sætte fokus på horror som voksenlitteratur for at gøre opmærksom på genren.”

Michael Kamp er et af dansk horrors største nye talenter. Hans fortællinger er ofte tilsat et stænk af samfundskritik under de veldrejede plots, og han er ikke bange for at tage fat i livets store spørgsmål, som i novellen “Hospitalssengen” hvor en ung dreng må se sin far dø i en langsom kamp mod kræft. Hvilke tanker har man, når den man elsker dør? Men også når man ser dem lide over så lang tid, og når ens eget liv bliver fuldstændig ændret af en andens sygdom?

Michael Kamp skriver overbevisende, ofte i et simpelt men effektivt sprog. Han er ikke bange for at tage klassiske genrekneb og bruge dem i en nutidig kontekst, så læseren overraskes, og så har han bevist, at han både er stærk som novelleforfatter og som romanforfatter. Han har udtalt, at han stort set altid skriver sine fortællinger med sig selv som målgruppe, og at han derfor ikke ser sig selv specielt som børne- og ungdomsforfatter.

Hvor Michael Kamp tidligere betegnede sine fortællinger som social-horror, bevæger han sig nu over i forældre-horror, altså horror hvor forældrerollen bliver et bærende element. Det ses bl.a. i “Bunker 137“, hvor hovedpersonen Jürgen har nogle meget personlige grunde til at hade de allierede så voldsomt, og hænger klart sammen med at han selv er blevet far. Som Kamp fortæller i et interview til Dagbladet Roskilde:

“Jeg elsker monstre i det hele taget, men det uhyggeligste er de psykologiske film, hvor man kun ser dem i glimt. Efter han er blevet far, er monsterfilmene barnemad.  -Det har uddybet min begrebsverden over for, hvad man kan blive bange for. Jeg kan ikke lide, når der sker grimme ting med børn, for det er jo virkelighed. Så er det mere afslappende at se en film om monstre fra rummet. Når man slukker, er der ikke noget at være bange for.”

Ligesom en af inspirationskilderne H. P. Lovecraft, er det ofte det ukendte, der lurer et sted, som skræmmer Kamp, og ligesom hos forbilledet kommer uhyggen oftest snigende i Kamps historier. Han bryder sig ikke om, hvis det kammer over i splat, for så forsvinder den uhygge, det først og fremmest handler om. I et interview til Roskilde Avis forklarer han det med citatet: “Hvis man viser hele uhyret, viser man lynlåsen“.

Læs mere:

Michael Kamps hjemmeside
Forfatterportræt på Forlaget Tellerup
Interview på Fantastiske Forfattere om “Bunker 137”
Interview på Fantastiske Forfattere om “Moln – jorden husker”
Interview på Fantastiske Forfattere om “Fordærv” 
Horror.dk
Interview på Litteratursiden.dk
Roskilde Avis (08.04.2011): Gyset skal helt ind under huden
Dagbladet Roskilde (26.04.2011): Han elsker dæmonerne
Dagbladet Roskilde (12.11.2011): Forfatter belønnet af drenge
Politiken (03.01.2009): Gys: Demenshorror

Romaner:

Samlerne, 2015 (vinder af Årets Danske Horrorudgivelse)
Hospitalet / Michael Kamp. – Tellerup, 2013. – 272 sider
Bunker 137, 2011
Moln – jorden husker, 2011
Bobs saga 3 – I mørket er alle helte grå, 2009
Hvor de gamle visner, 2008
Moderne asetro, 2008
Fordærv, 2007
Bobs saga – Elvere og andre halvtrolde, 2007
Bobs saga – Tørre tæsk og springskaller, 2006

Noveller:

Flugten fra Roskilde, 2012 (E-bog)
Homo Arachnida i
Den nye koloni, 2011
Backpacker i Velkommen til dybet, 2011
Cornelia i Horror.dk, 2008

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.