The Awakening

The AwakeningEfter et par sløje filmmåneder er jeg igen kommet i gang med filmstakken, og i går blev det så til The Awakening, som jeg intet havde hørt om på forhånd, men snuppede pga. tidsperioden den foregår i.

Året er 1921. Der er gået tre år siden 1. verdenskrig sluttede, og England er stadig præget af de mange unge mænd som døde i skyttegravene, samt af den influenza-epidemi som efterfølgende krævede millioner af ofre over hele verden. Den unge kvinde, Florence Cathcart, mistede sin forlovede under krigen, men mens mange andre i perioden søgte trøst i troen på, at deres kære levede videre i en anden verden, er Florence overbevist om, at de døde er væk. Der er ingen trøst at finde.

I stedet har hun gjort det til en livsopgave at afsløre de mange medier, som ved hjælp af falske seancer narrer penge fra sørgende efterladte. Ved hjælp af sindrige tricks kunne medierne både fremmane ånder og tale med de døde, og mange fandt trøst i det, de troede, var kontakten med de afdøde, men den trøst kan Florence slet ikke forholde sig til.

I filmens begyndelse bliver Florence kontaktet af Mr. Mallory, der er lærer på en kostskole. En af skolens elever er blevet fundet død, og eleverne er skræmte, fordi de tror et spøgelse står bag. Først afviser Florence fuldstændig at undersøge mistanken, men hun ender alligevel med at tage med tilbage til skolen, som tidligere har været et privat hjem, og hvor der går rygter om, at en dreng for mange år siden blev dræbt.

Florence går videnskabeligt til værks og begynder straks at undersøge sagen for at kunne tilbagevise historierne om spøgelset. Men der sker flere ting på skolen, som hun ikke umiddelbart kan forklare, og snart sættes hendes klippefaste tro på, at der intet findes, som videnskaben ikke kan forklare, på en alvorlig prøve.

Jeg kan ligeså godt indrømme, at jeg var fuldstændig vild med The Awakening. Jeg ved godt, at den ikke er voldsomt original, hvis man har set The Sixth Sense af M. Night Shyamalan fra 1999, The Others af  Alejandro Amenábar fra 2001 og El Orfanato af Juan Antonio Bayona fra 2007. Ikke desto mindre blev jeg fanget ind af atmosfæren i The Awakening fra første minut. Det er lykkes instruktør Nick Murphy at fremmane en sørgmodig stemning fyldt af vemod helt fra filmens første billede. Farverne er afdæmpede, og fortællingen glider roligt af sted. Selv da de mystiske begivenheder begynder på skolen, holder han sig fra at kaste CGI-effekter og special effects i grams, og i stedet er det personerne og dramaet imellem dem, som holder publikum fanget.

Rebecca Hall, som spiller Florence, er utrolig stærk i rollen som den unge kvinde, der for at klare sig gennem sorgen, lader det rationelle blive hendes redning. Hun er en atypisk kvinde for tiden, og må hele tiden kæmpe med fordomme og sociale regler. Samtidig med at hun er meget nøgtern og realistisk, kæmper hun dog også med en masse fortrængte følelser, og denne cocktail er til slut ved at drive hende til vanvid.

Jennie Kermode skriver på EyeForFilm om The Awakening: “The Awakening is a film that will keep you guesing as multiple possible solutions to its puzzles appear and disappear. It’s a story about ghosts, but in a wide sense – as important as the supernatural are the ghosts we carry with us in the form of painful memories. It also has complex subtexts about child-rearing, the difficult balance between the desire to make a boy strong (enough to survive a war, perhaps) and the desire a mother might feel to protect him, to keep him close to her forever. This potent connection to real world issues makes for a much more satisfying, rounded film that many with similar tales to tell.”

Historien er efter min mening nok også i lige så høj grad et menneskeligt drama, som det er en spøgelsesfortælling. Og jeg blev som sagt stærkt betaget, og kan også anbefale at man ser dokumentarene i ekstra-materialerne, hvor bl.a. den engelsk historikere Juliet Nicholson fortæller om sin bog The Great Silence, der undersøger det engelske samfund i årene efter 1. verdenskrig. Det er utroligt interessant og meget rørende.

Om The Awakening:

Instruktør: Nick Murphy
Udgivelsesår: 2011

Se traileren til The Awakening på YouTube

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.