A History of Horror with Mark Gatiss

Mark Gattis - A History of HorrorI denne 3 timers dokumentar A History of Horror fra BBC giver forfatter og skuespiller Mark Gatiss sit bud på horrorfilmenes historie ud fra sine personlige favoritter og oplevelser.

I første del ser han nærmere på Universal Studios storhedstid i 1930’erne med film som “Dracula” og “Frankenstein“, hvor han bl.a. taler med Boris Karloffs datter om hendes berømte far, men også med nutidige instruktører som John Carpenter, der udtrykker sin uforbeholdne mening om brugen af “the Lewton Bus”, som virkemiddel. (Val Lewton var producer på filmen “Cat People” fra 1942, og han og produktions teamet krediteres for at have opfundet horror film teknikken kaldet Lewton Bus. Begrebet stammer fra en scene, hvor en kvinde forfølges af en uset skikkelse. På det mest nervepirrende tidspunkt fokuserer kameraet på kvindens skræmte ansigt. Så flænges stilheden af en høj lyd – men det er blot en bus, som holder ind ved siden af kvinden. En skræmme-teknik som siden er brugt et utal af gange. Læs mere på Wikipedia)

Anden del flytter horrorfilmen over Atlanten tilbage til England, hvor Hammer Film leverede hit efter hit, startende med “The Quatermass Xperiment” fra 1955, og siden nye film med de klassiske Hollywood monstre som Frankenstein i “The Curse of Frankenstein” fra 1957 og Dracula i 1958 filmen “Horror of Dracula“.

I tredje og sidste afsnit rykker Gatiss tilbage til USA og ser nærmere på nogle af 1960- og 70’ernes store successer, som f.eks.  George A. Romeros Night of the Living Dead” (1968), dæmon-filmene “Rosemarys Baby”, (1968), “The Exorcist” (1973) og “The Omen” (1976) og ikke mindst John Carpenters “Halloween“, som introducerede slasherfilmen.

Her slutter Mark Gatiss sin rejse tilbage i historien med ordene, at der selvfølgelig er kommet gode film siden, men at de fleste af dem blot er ny vin på gammel flaske. Og så tilføjer han en personlig overvejelse, som jeg må indse, at jeg kan tilslutte mig. Med alderen er han blevet mindre begejstret for gore og splatter og mere begejstret for den dæmoniske og den psykologiske horror. Jeg ved ikke helt hvorfor, men sådan er det også blevet for mig. Jeg er ikke så meget til tortur-horror og den slags, men elsker stadig når Freddy Krueger spiller med knivene 🙂

BBC’s serie har kunnet ses på YouTube, og har du en fri-eftermiddag, kan jeg kun anbefale at tage en tur ned ad MemoryLane sammen med Mark Gatiss.

Part 1: Frankenstein goes to Hollywood

Part 2: Home Counties Horror

Part 3: The American Scream

Udgivelsesår: 2010

Se mere på BBC’s hjemmeside

5 tanker om “A History of Horror with Mark Gatiss

  1. Jack J siger:

    Det lyder interessant, men desværre har YouTube allerede fjernet videoerne. Det lader til, at nogen (BBC måske) har klaget.

  2. Jack J siger:

    Jette, den nye efterfølger (om Euro-horror) er netop blevet posted på YT for nogle dage siden, men det kan være man skal være hurtig, hvis man skal nå at se den i tilfælde af, at den også bliver fjernet:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.