Fare! og andre science fiction-noveller af Arthur Conan Doyle

Fare! og andre science fiction-noveller af Arthur Conan Doyle
Fare! og andre science fiction-noveller af Arthur Conan Doyle

Underholdende blanding af røverhistorier og seriøsitet fra Sherlock Holmes skaber

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) vil af de fleste være kendt som Sherlock Holmes skaber, men han var en yderst flittig forfatter, som også skrev meget andet. Da han levede i en periode, hvor science fiction som genre var i vild vækst, skrev han naturligvis også historier indenfor den genre. Det er blandt disse, at Niels Dalgaard har udvalgt og oversat samlingens ni noveller og ene kortroman. Hvis man håber på science fiction fyldt med rumskibe, tidsrejser og aliens, bliver man skuffet. Arthur Conan Doyles science fiction handler mere om ukendte dyre- og plantearter og opdagelser som elektricitet, flyvemaskinen og undervandsbåde krydret med lidt metafysik.

Novellerne er generelt velskrevne og underholdende, og i Niels Dalgaards glimrende oversættelse mærker man ikke de efterhånden mange år på bagen, som fortællingerne har. Naturligvis føles det ikke som science fiction for en nutidig læser, når Arthur Conan Doyle i titelnovellen lader u-både spille en altafgørende rolle i en krig mod England. Flere af de spørgsmål, man dengang havde vedrørende atmosfæren og dybets mysterier, giver historier som ’Rædslen fra højderne’ og ’Maracot-dybet’ bud på, som vi i dag snarere vil karakterisere som fantasy. Alligevel fungerer langt de fleste af historierne i dag, fordi de i bund og grund er spændende fortællinger, og flere af dem har også et humoristisk islæt, som efterlader læseren med smil på læben.

Den eneste fortælling, som jeg blev lidt skuffet over, er kortromanen ’Maracot-dybet’. Den starter spændende med en ekspedition, hvor man vil forsøge at sende en slags dybvandsklokke ned på 500 meters dyb. Men noget går helt galt, og klokken ender 8 km nede på havets bund, hvor ekspeditionen gør en overraskende opdagelse. Desværre ændrer historien sig mod slutningen til en spirituel fortælling, hvilket helt ødelægger historiens flow.

Science Fiction Cirklen udgiver jævnligt ældre science fiction, som er glemt af samtiden. Fare! er en del af denne udgivelsesrække, og samlingen afsluttes af et interessant efterord af Niels Dalgaard, hvor han fortæller lidt mere om novellerne og Arthur Conan Doyles forfatterskab. Man behøver dog ikke at være specielt interesseret i science fiction for at nyde Fare!, for blandingen af røverhistorier og seriøsitet gør novellerne til både spændende og underholdende læsning for alle.

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Indhold:

Amerikanerens historie
Keinplatz-eksperimentet
Thoths ring
Stilhedens stemme
Fiaskoen i Los Amigos
Den store Brown-Perigord motor
Monsteret i minen
Rædslen fra højderne
Fare!
Maracot-dybet

Om bogen:

Udgivelsesår: 2013
Forlag: Science Fiction Cirklen, 298 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.