En ny Lex truer af Jonas Wilmann

En ny Lex truer af Jonas WilmannActionfyldt, humoristisk og til tider ret bloddryppende spændingsroman for unge

Gennem de seneste fem år har Jonas Wilmann været en yderst produktiv forfatter af horror til voksne, men hans seneste udgivelse Velkommen til Kadaverkøbing var rettet mod børn, og også det nyeste udspil En ny Lex truer har unge læsere som målgruppe.

Daniel drømmer om at blive forfatter – horrorforfatter. I fritiden skriver han manuskript efter manuskript, som kun kollegaen Bjarne fra hospitalet får lov at se, eftersom alle andre tilsyneladende hader Daniels skriverier inderligt.

Men en aften beslutter Daniel, at det må være nok og sletter alle sine manuskripter fra computeren. Nu vil han være normal.

Dagen efter indlægges et offer fra et alvorligt trafikuheld, som viser sig at være den populære forfatter Lex Leander. Mens lægerne kæmper for at redde hans liv, dukker nogle PET-lignende mænd op i helikopter og tager både Leander, Daniel og Bjarne med, og pludselig bliver Daniels forfatter-evner alligevel bragt i spil, da han får til opgave at færdiggøre fjerde bind af Leanders bestseller-serie om Scott Walker.

Ovenstående referat lyder måske lidt rodet, og historien er også ganske usandsynlig, men det er faktisk ikke et problem, for det er lige præcis meningen, at plottet skal være vildt. Daniel væltes ud i fuldstændig forrykte situationer, hvor regeringsagenter, en litterær modstandsgruppe og robotter får Scott Walkers eventyr til at blegne i sammenligning med Daniels nye hverdag.

Ind i mellem de mange actionfyldte scener lufter Wilmann dog også sin mere samfundskritiske pen, når han gør sig tanker om bestsellerismens omsiggribende påvirkning og overvågningssamfundets trusler, så trods det umiddelbart kulørte ydre, er her ikke kun tale om tomme, blodige kalorier.

Wilmann skriver flydende og letlæst, selvom jeg ind i mellem studsede lidt over jargonen i forhold til målgruppen. Et par eksempler: Hovedpersonen er en 30-årig mand ”med mos på pikken”, som skriver ”kryptiske, systemkritiske eposser” og forestiller sig ”et orgie, hvor de alle sammen flåede tøjet af hinanden og horede med gudernes kraft – lige ind over det bloddrivende operationsbord.” Der er intet galt med det sproglige, tværtimod. Wilmanns billeder er kraftfulde og præcise. Men jeg har svært ved at forestille mig, at den unge teenager føler sig ligeså ramt, som jeg gør som voksenlæser.

Til gengæld tror jeg, at det skøre og underholdende plot er et perfekt match til målgruppen, og størstedelen af En ny Lex truer er også skrevet i et mere lige-ud-ad-landevejen sprog.

Wilmann bevæger sig endnu en gang ad nye stier i sit forfatterskab med denne actionfyldte, humoristiske og til tider ret bloddryppende spændingsroman for unge, som denne 43-årige kvinde dog også læste med stor fornøjelse.

Også omtalt på Bogrummet.dk samt Litteratursiden.dk

Om En ny Lex truer:

Udgivelsesår: 2014
Forlag: Calibat, 137 sider
Omslag: Søren Tim Nordbo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.