Den røde tråd af Vicki Pedersen

den-røde-tråd1Den røde tråd løber gennem villavejene. Villaveje, hvor ikke alt er, som det ser ud til at være. En villavej fuld af hemmeligheder, der gemmes bag lukkede døre. Bag lukkede døre, hvor galskaben trives bedst.” (fra bagsideteksten)

‘Den røde tråd’ er Vicki Pedersens debut og blandt de fem nominerede til Årets Danske Horrorudgivelse 2015. De øvrige er Martin Schjönnings ‘Deroute‘, Michael Kamps ‘Samlerne‘, A. Silvestris ‘Kærlighedsfrugt‘ og Mikkel Harris Carlsens ‘Midnatsmuse‘.

Som den eneste udgivelse befinder ‘Den røde tråd’ sig 100% i den realistiske verden. Her er altså intet overnaturligt tvist eller udenjordisk ondskab, hvilket dog heller ikke er et kriterium for at blive nomineret. Dansk Horror Selskab har fastsat følgende tre kriterier, der skal opfyldes:

  • Værket skal tilstræbe at skabe en følelse af uhygge, skræk og/eller foruroligelse for læseren
  • Sproget skal være fængende og fascinerende
  • Værket skal kunne underholde, udfordre og fastholde den voksne læser

Og personligt synes jeg bestemt, at det lykkes Vicki Pedersen at forurolige og udfordre med ‘Den røde tråd’, mens det kniber lidt mere, når det kommer til selve sproget.

Forlaget kalder bogen for en novellesamling, men de 19 korte tekster glider ind og ud af hinanden, og personer går igen og forholder sig til hinanden, så udgivelsen alligevel ender som en form for enhed, uden dog at være en roman.

Det kan derfor være lidt svært at give et referat af indholdet, men som bagsideteksten angiver, så udspiller historierne sig på en ganske almindelig villavej, hvor hjemmets mure gemmer på hemmeligheder, som hver historie løfter en flig af sløret for. Hvorfor er forespørgslen  på røde trusser f.eks. så grænseoverskridende for den prostituerede i ‘Lille luder’? Hvad er det for tal, der ødelægger livet for Maria i ‘Indkøbsposer’? Hvorfor er ritualet i ‘Velourhud’ så forkert? Hvilken hemmelighed kommer frem i lyset i ‘Indtil døden skiller jer ad’? Hvorfor synger fuglene ikke i ‘Den morgen hvor fuglene ikke sang’? Og hvor meget ved Klara egentlig i ‘Paralyseret virkelighed’?

Det er ikke småting, der afsløres undervejs. Incest, abort, transseksualitet, religiøst vanvid, snagen og psykisk sygdom er blot et lille udpluk af villavejens foruroligende hemmeligheder, som Vicki Pedersen lader læseren få indsigt i. Ikke alle 19 tekster er lige vedkommende, men de fortællinger, der virker, er både grumme og gribende.

Desværre skæmmes udgivelsen lidt af kiks i korrekturen. Flere steder brydes en kursiveret tekst umotiveret: “Jeg håber på din diskretion, Klara?” Hans øjne undviger mig ikke længere… Ligesom en del stavefejl ikke er blevet fanget, f.eks. “utrygsløse øjne”, “indkøbt poserne” osv. Endeligt afslører nogle lidt kluntede formuleringer ind i mellem, at her er tale om en debutantudgivelse, ligesom Vicki Pedersen ind i mellem glemmer det gode råd: “Show, don’t tell”.

Trods lidt malurt i bægeret synes jeg dog udmærket om ‘Den røde tråd’, som råt og godt lader dystre hemmeligheder komme frem i lyset.

Da de begge er faldet i søvn, rejser jeg mig forsigtigt fra sengen og gør det sidste klar. Uden de mindste tegn på at de vil vågne, vender jeg dem begge, så de ligger på ryggen. Så stiller jeg de to hvide spande fra Ikea på hver sin side af sengen. Der er ingen grund til at ødelægge gulvtæppet. Til sidst finder jeg den lille skalpel frem fra natbordsskuffen og stiller mig hen ved side af Mathilde.”

Læs mere på forlaget Dreamlitts hjemmeside

Indhold:

Lille luder
Fornemmelser for jul
Mogens og Inger 1
Misericordia
Fjols
Indkøbsposer
Farvel
Mogens og Inger 2
Offer
Veninder
Velourhud
Mogens og Inger 3
Indtil døden skiller jer ad
Stamtavlen
Den morgen hvor fuglene ikke sang
Godnat
Mogens og Inger 4
Paralyseret virkelighed
I dine sko

Om bogen:

Udgivelsesår: 2015
Omslag: Mikkel Zeeb
ISBN-13: 9788771710557
Sideantal: 85
Forlag: DreamLitt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.