De fem nominerede 2017: Martin Schjönning

Martin Schjönning. Foto: Jette Holst

 

Vinderen af Årets Danske Horrorudgivelse offentliggøres lørdag d. 17. marts på Krimimessen i Horsens. I tiden op til bringer jeg et mini-interview af de fem nominerede, startende med Martin Schjönning som er nomineret for Kværnen.

 

Hvad betyder det for dig at være blandt de fem, der er blevet stemt ind på årets shortliste?

Det er da dejligt at komme på shortlisten – især fordi det er andre forfattere og horror-eksperter, der har stemt Kværnen ind på den. Jeg har været nomineret før, med kortromanen Deroute, og det var måske lidt mere spændende dengang, fordi den var min debutbog. Men om ikke andet betyder det, at jeg nok skal til Krimimessen igen, og det er altid rigtig hyggeligt.

Hvad vil du selv fremhæve ved dit værk, som gør det fortjent til at vinde prisen?

Det overlader jeg egentlig helst til juryen, som jo først går i gang med at vurdere bøgerne nu, men man kan jo ikke undgå at foretage nogle betragtninger alligevel. Med undtagelse af Michael Kamps Samlerne, der modtog prisen i 2015, har de andre vinderværker været lidt obskure. Prisen for Årets Danske Horrorudgivelse blev indstiftet for at udbrede kendskabet til genren blandt voksne læsere, og Kværnen er nok det mest populærkulturelle og tilgængelige værk på shortlisten i år. Det må bestemt ikke læses som en kritik af undergrundslitteraturen, som jeg elsker og ofte selv har bidraget til. Kværnen er desuden illustreret af Tom Kristensen, der tidligere har modtaget Horror-prisen, men jeg ved ikke om det er en fordel eller en ulempe i forhold til juryen.

Hvis man ser helt bort fra selve historien og illustrationerne, synes jeg Kværnen skal have prisen, som en cadeaus til forlaget Calibat, der har satset penge på at gøre noget smukt ud af værkets fysiske form. Der er ikke så mange forlag der går op i udstyr til horror-udgivelser, og det er synd, for genren har fortjent en bedre visuel eksponering end den får lige nu.

Hvis du ikke må vælge dit eget værk, hvem ville du så stemme på i årets felt?

Jeg har desværre ikke læst alle de andre nominerede værker, så det ville ikke være fair at udtale sig om, synes jeg. Men jeg savner brødrene Garmarks roman, Rakelsminde, der ikke fandt vej fra longlisten til nomineringsfeltet. Den har mange af de samme kvaliteter som Kværnen.

Generelt er det jo et umådeligt stærkt udbud i år, med Patrick Leis som den ”gamle” alfahan, Lars Ahn, Henrik Harksen og undertegnede som sultne repræsentanter for det der kaldes horror-løverne af diverse bloggere, og Karsten Mungo Madsen som en slags dark horse. Det skal nok blive spændende!

Besøg Martin Schjönnings hjemmeside

Bibliografi:

Kværnen, 2017 (illustreret af Tom Kristensen)
Afsind, 2016
Deroute, 2015 (nomineret til Årets Danske Horrorudgivelse)

Fucking Lykkelige Slutninger i Monster, 2016
Fri for synd i Varulv, 2014
De fattige blandt menneskene i Vampyr, 2013
Præludium i Pix, 2013
Træ i Til deres dages ende, 2012
Anonymt Bidrag i Velkommen til Dybet, 2011

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.