Skrækromantikkens danske gys i DET GRUFULDE BIBLIOTEK

DET GRUFULDE BIBLIOTEK - danske gys før og nuDen næste smagsprøve fra DET GRUFULDE BIBLIOTEK tager læserne med ind i skrækromantikkens tid. Som altid kan du også læse mere på den officielle Facebook-side.

Skrækromantikkens danske gys

Efter Oplysningstidens opgør med middelalderens overtro, var starten af 1800-tallet præget af Romantikken. Følelserne kom i centrum, og tidens digtere havde en tro på, at der bag den virkelige verden, lå en åndelig verden, som var styrende i universet, og som digteren havde en særlig intuition for at forstå og videreformidle.

Man begyndte også så småt at få en forståelse for begrebet ‘det ubevidste’, og dermed åbnede en litterær æra sig, som ofte kaldes for skrækromantikken.

Niels Dragon af B.S. Ingemann

En af Guldalderens store digtere var B.S. Ingemann, som levede fra 1789 til 1862. I dag kendes han hovedsageligt for sine morgen- og aftensange, og langt de fleste danske hjem synger Ingemanns salmer mindst én gang om året, nemlig juleaften, når turen går rundt om juletræet til ”Dejlig er Jorden” og ”Glade jul, dejlige jul”. Ingemann skrev også en række historiske romaner, der udspiller sig i Danmarks middelalder. Og så kan man kalde ham for Danmarks svar på Edgar Allan Poe. Både Poe og B.S. Ingemann var nemlig stærkt inspireret af den tyske forfatter E.T.A. Hoffmann, der som en af skrækromantikkens hovedskikkelser var blandt de forfattere, der var vældig optaget af samtidens udforskning af det ubevidste.

I 1820 udgav Ingemann samlingen ”Eventyr og Fortællinger”, hvoraf flere af fortællingerne befinder sig i det, vi i dag kalder den fantastiske genre. Hertil hører også ”Niels Dragon”, der første gang udkom i samlingen ”Nye Eventyr og Fortællinger” fra 1847. Her henter Ingemann både inspiration fra folkeovertroen og fra romantikernes forståelse af menneskets dobbelthed med en både kødelig og åndelig side. Samtidig aner man også slægtsskabet med den senere Poe i Ingemanns fokusering på den skjulte forbrydelse og de ekstreme sjælstilstande.

B.S. Ingemann står med sine fantastiske fortællinger som en af forfædrene til den danske gysergenre, selvom han sikkert ville vende sig i sin grav over denne ’ære’. Han anså nemlig livet igennem sine korte prosafortællinger for underlødigt tidsfordriv for såvel forfatteren som læseren. Sikkert er det dog, at B.S. Ingemanns forfatterskab rummer meget mere end smukke salmer og historiske dramaer, og at han stadig i dag er værd at læse.

Du kan følge DET GRUFULDE BIBLIOTEK på Facebook

Eller køb den og få dit helt eget eksemplar hos boghandleren eller på Internettet (Saxo, Gucca, WilliamDam.dk, Plusbog)

Om DET GRUFULDE BIBLIOTEK:

Udgivelsesår: 2019
Forlag: SerieKlubben, 330 sider
Omslag: Peter Nielsen (pncreate.com)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.