De dødes sjæle af Richard Corben

De dødes sjæle af Richard CorbenRichard Corben, hædret med Angoulême tegneseriefestivalens “Grand Prix” 2018 og indsat i Eisner Hall of Fame, bringer i “De dødes sjæle” sine yndlingshistorier og digte af gysets mester, Edgar Allan Poe, til live i tegneserieform. Denne udgave af albummet indeholder femten fortællinger fra den mesterlige amerikanske tegneserieskaber – inklusiv en splinterny Poe-fortolkning af novellen ‘Manden i mængden’. Desuden ses imponerende fortolkninger af klassikere som ‘Ravnen’, ‘Mordene i Rue Morgue’, ‘Den røde døds maske’ samt ‘Huset Ushers fald’ – alt sammen også farvelagt af Richard Corben og Beth Corben Reed. Dette samlede værk er Corbens fineste hyldest til Poe. Med sin fantastiske og karakteristiske tegnestil, får man her en helt uforglemmelig læseoplevelse og dette album er et absolut must for alle elskere af horrorgenren […] (fra bagsiden)

Det var lidt af et tilfælde, at jeg opdagede De døde sjæles nat. Albummet er udkommet på forlaget E-voke, som jeg ikke kendte på forhånd. Til gengæld kendte jeg godt tegneren Richard Corben, blandt andet fra Mike Mignolas Hellboy-serie og fra GRU-bladene.

Thomas Inge, der er viceformand i bestyrelsen for Edgar Allan Poe museet i Richmond har skrevet et interessant og oplysende forord, som man med fordel kan læse til sidst – og så tage historierne én gang til. Han kommer nemlig med lidt spoilers, men giver samtidig en ekstra dybde til historierne.

Jeg må indrømme, at jeg ikke er så bekendt med Poes digte, men jeg følte, at Corbens fortolkninger i De dødes sjæle ramte Poes ånd med deres surrealistiske sammenblanding af drøm og virkelighed. Novellerne er ligeledes både smukke og grumme. Corben tillader sig en vis kunstnerisk frihed i sine fortolkninger, for eksempel i ‘Huset Ushers fald’ hvor han lader et maleri få en stor rolle i fortællingen. Eller i ‘Mordene i Rue Morgue’ som han giver en poetisk retfærdig slutning.

Richard Corbens tegninger er en blanding af ren realisme og en grotesk kant. Han bruger skyggerne effektivt, og den klare farvelægning på det tykke, blanke papir gør fornøjelsen ved læsningen endnu større.

I det hele taget er De dødes sjæle en lækker udgivelse, jeg kun kan anbefale. Både hvis du er godt bekendt med Poes forfatterskab, eller hvis du endnu har det til gode. Og skulle jeg ikke have overbevist dig, så læs Bjarne Jensens anmeldelse på Bogrummet 🙂

Om De dødes sjæle:

Udgivelsesår: 2019
Forlag: E-voke, 215 sider
Omslag og illustrationer: Richard Corben
Originaltitel: Spirits of the Dead
Oversætter: Lea Mejdahl Christiansen og Sophie Thorkildsen

Indhold:

Introduktion
De dødes sjæle, 1827
Alene, 1829
Byen i havet, 1831
Den sovende, 1831
Stævnemødet, 1834
Berenice, 1835
Morella, 1835
Skygge, 1835
Huset Ushers fald, 1839
Manden i mængden, 1840
Mordene i Rue Morgue, 1841
Den røde døds maske, 1842
Den erobrende orm, 1843
Levende begravet, 1844
Ravnen, 1845
Amontillado-fadet, 1846
Forsidegalleri

Bogormen tegnet af Richard CorbenFriedhelm den storslåede tegnet af Richard CorbenFrossen skønhed tegnet af Richard Corben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.