For ikke så længe siden skrev min kollega Janus en artikel, om bøger der har en skrivemaskine som et vigtigt element i handlingen. Havde Klik været udgivet på det tidspunkt, tænker jeg, at den havde fået en plads på listen.
Forlagets beskrivelse:
Enten er du ved at miste forstanden, eller også er du ved at miste livet …
Universitetsprofessoren Paul Davis er en almindelig fyr med et almindeligt liv. Indtil han overrasker en morder, der er i færd med at skaffe sig af med to lig på en øde landevej en sen aften. I det øjeblik bliver Pauls tilværelse vendt på hovedet. Han undgår med nød og næppe selv at blive slået ihjel, men i tiden efter kæmper han med PTSD og depression. I et desperat forsøg på at muntre ham op kommer hans kone, Charlotte, hjem med en gammel skrivemaskine – komplet med farvebånd og fine, runde taster – som inspiration til et skriveprojekt, han har i tankerne.
Men skrivemaskinen bliver hurtigt et problem. Paul hører lyden af den om natten og tror, at den skriver af sig selv. Men Charlotte hører ingenting, og hun er bekymret for, at han er ved at blive skør. Paul begynder at tro, at skrivemaskinen har en eller anden forbindelse til den morder, han afslørede for næsten et år siden. Morderen tvang sine ofre til at skrive undskyldninger på skrivemaskine, før han tog deres liv. Har skæbnen nu igen ført ham sammen med morderen – kan det her være den samme maskine? Mere og mere forpint, men fast besluttet på at afdække sandheden og se sit mareridt i øjnene, begynder Paul at undersøge dødsfaldene nærmere. Men det er måske ikke den bedste ide. Måske burde Paul bare skille sig af med skrivemaskinen. Måske skal han holde op med at stille spørgsmål og simpelthen lade det ligge, mens han kan …
Jeg har tidligere læst Uden et ord af Linwood Barclay, som var Barclays første danske udgivelse. Det var en spændende thriller, om en 14-årig pige der en morgen vågner op, og opdager at hele hendes familie er forsvundet. Først 25 år efter begynder pigen at finde ud af, hvad der er sket. Men intet er som det ser ud.
Klik er ligeledes en spændende thriller, der leger med læserens forventninger med utallige twists undervejs. Vi tror, vi ved, hvor historien er på vej hen, men så vender alt 180 grader, og alle muligheder står åbne igen. Barclay tilbyder konstant nye sideplots til handlingen, så der hele vejen igennem dukker nye mistænkte op. Jeg indrømmer, at jeg troede, at jeg havde regnet plottet ud, men det havde jeg så alligevel ikke helt. Og det er da fedt, når en thriller kan overraske.
Jeg var vældig underholdt af Klik, som er fuld af overraskelser og leger med såvel Pauls som læserens opfattelse af virkeligheden. Paul bliver mere og mere overbevist om, at skrivemaskinen er andet og mere end en tilfældig skrivemaskinen. For hvis den ikke er det, er han ved at blive sindssyg. Men er den gamle skrivemaskine besat, eller er der noget helt andet på spil?
En herlig thriller for dig der gerne vil overraskes.
Uddrag af bogen:
“Hvor længe har du fulgt efter mig?”
“Jeg fulgte ikke rigtig -“
Paul tav. Noget bag i Volvoen havde fanget hans blik. Mellem forlygterne på hans bil og kabinebelysningen i Volvoen kunne han skelne det, der lignede bunker af klar plastik skubbet op imod det nederste af bagruden.
“Det er ikke noget,” sagde Kenneth hurtigt.
“Jeg spurgte ikke,” sagde Paul og trådte et skridt hen mod Volvoen.
“Paul, sæt dig ind i din bil og tag hjem. Helt ærligt, jeg har det fint.”
Først nu opdagede Paul de mørke pletter på Kenneths hænder og plamager af noget på hans skjorte og jeans.
“Du godeste, er du kommet til skade?”
“Jeg har det fint.”
“Det ligner blod.”
Da Paul bevægede sig hen mod Volvoen, tog Kenneth fat i hans arm, men Paul rystede ham af sig. Paul var godt og vel 15 år yngre end Kenneth, og regelmæssige kampe på universitetets squashbaner holdt ham i nogenlunde god form.
Paul nåede hen til bagklappen og kiggede ind gennem ruden.
“For fanden i helvede!” sagde han og slog hånden for munden. Han var ved at kaste op.
Kenneth, der stod bag ham, sagde: “Lad … lad mig forklare.”
Paul tog et skridt tilbage og så på Kenneth med opspærrede øjne. “Hvordan … hvem er … hvem ér de?” (side 13)
Om Klik:
Udgivelsesår: 06.08.2021
Forlag: Jentas, 390 sider
Omslag: Jentas A/S
Originaltitel: A Noise Downstairs, 2018
Oversætter: Eva Birklund
Læs også:
Splinten af Sebastian Fitzek
Døden mellem linjerne af Elly Griffiths
Det usynlige menneske af D.S. Henriksen
Nattetimen af Annika von Holdt
Familiens synder af Cara Hunter
Rædslernes hus af Dean Koontz
Hydra af Matt Wesolowski